JURNAL DE CĂLĂTORIE Tunisia, poartă către lumea arabă şi Africa

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 30 mai 2019

Tunisia, poartă către lumea arabă şi Africa

Tunisia este una dintre cele mai moderne naţiuni islamice, puntea dintre Europa şi lumea arabă şi poartă de intrare pe continentul african. De altfel, ţările din jur vorbesc de Tunisia ca Europa Africii, cea mai occidentală ţară de pe continent.

Plaje exotice, scăldate de marea azurie, palmieri şi cămile, parfum de iasomie, grămezi de mirodenii şi ceai de mentă, toate se reunesc sub soarele tunisian, într-o destinaţie care te lasă să le guşti pe toate şi crează o lume de basm oricărui turist care îi trece graniţele.

Te poţi pierde uşor în bazarele sale bogate, pline de culoare şi arome exotice. Ca în toate ţările arabe, totul se negociază. Vânzătorii te salută în toate limbile până află din ce ţară eşti, iar când aud de România ex­clamă: Hagi, Nadia, Ceauşescu şi mai nou Simona Halep şi toţi au zâmbetul pe buze. Pieţele şi bazarele tunisiene trebuie să fie pe lista experienţelor pe care trebuie să le ai în această ţară.

Dar nu poţi pleca fără să încerci o plimbare cu cămila sau chiar cu jeep-urile peste dunele din deşertul Sahara şi să simţi pe pielea ta mirajul Fetei Morgana.

Cu o coastă mediteraneană cu nisip fin, care se întinde pe aproape 1200 de km, Tunisia pare destinaţia perfectă pentru o vacanţă la plajă, mai ales că aici sezonul ţine din mai până în septembrie. Un sejur în fosta colonie franceză costă mai puţin de 500 de euro de persoană, iar cu charterele operate de Christian Tour în mai puţin de 3 ore te afli la destinaţie.

Cele mai populare staţiuni tunisiene de la Marea Mediterană sunt Sousse, Hammamet şi Monastir. În cea din urmă se află şi un mausoleum dedicate primului preşedinte tunisian, Habib Bourguiba.

Sousse este al treilea oraş ca mărime din Tunisia, o mulţime de lanţuri hoteliere de lux şi plaje cu nisip fin. Un sejur în această staţiune prin Christian Tour porneşte de la 465 de euro de persoană, pentru 7 nopţi de cazare, cu all inclusive.

În staţiunea Hammamet, în traducere "Oraşul băilor", şi ea împânzită de hoteluri gata să-şi primească turiştii, ghidul ne spune că arhitectul român George Sebastian s-a stabilit aici în urmă cu aproape 100 de ani. Casa aces­tuia - acum Centrul Cultural Internaţional din Hammamet - a fost construită în anul 1927 şi are o arhitectură impresionantă, cu accente elegante şi clasice ale stilului arab şi care atrage turişti dornici să o viziteze.

Dacă reuşeşti, totuşi, să te desprinzi de plajele aurii şi să ieşi din hotelurile all-inclusive, pas cu pas poţi să descoperi un amalgam de istorie şi cultură şi să întâlneşti oameni deschişi.

Fenicienii, romanii, otomanii au trecut pe rând prin Tunisia, lăsându-şi aprenta. Ca mărturie a istoriei sale bogate, o mulţime de siteuri arheologice, majoritatea bine conservate, şapte dintre ele fiind incluse în Patrimoniul UNESCO, sunt dornice să fie descoperite.

Cartagina este probabil cel mai emblematic site arheologic al Tunisiei, un loc cu o puternică rezonanţă, unde se află vestigiile unuia dintre cele mai mari oraşe ale antichităţii, oraş care a fost la un pas de a învinge măreaţa Romă. Legenda spune că a fost fondată de regina feniciană Elissa, în 814 î.Hr. Romanii au distrus oraşul în 146 î.Hr., apoi l-au reconstruit şi l-au trans­format în capitala provinciei bogate din Africa. Unele rămăşiţe din Cartagina punică pot fi văzute şi astăzi, alături de ruinele romane.

Colosseumul El Jem este un alt loc în care fragmente din istoria Tunisiei prind viaţă. Tunisienii se laudă că El Jem este al treilea colosseum ca mărime din lume, după cel din Roma şi Pompei. Potrivit ghizilor a fost construit în anul 230 după Hristos de către localnicii înstăriţi, pentru lupte ale gladiatorilor, execuţii publice ale creştinilor sau spectacole de circ. Cu o înălţime de 40 de metri şi 3 etaje, colosseumul putea găzdui 35.000 de spectatori. În subteran te poţi plimba prin galeriile care trebuiau să fie locul gladiatorilor şi leilor ce urmau să ofere adevărate spectacole în arene. Amfiteatrul nu a fost însă folosit niciodată. De altfel, ultimul leu de pe teritoriul tunisian a dis­părut în anul 1820.

El Jem a fost platoul de filmare pentru secvenţe din "Gladiatorul".

Din 1979, amfiteatrul se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Astăzi, marmura care făcea să strălucească întregul colosseum şi mozaicul de aici a dispărut, dar urmele lor mai put fi văzute. Se spune că o parte din cărămizile amfiteatrului El Jem au fost folosite la construirea Moscheii din Kairouan, cea mai veche de pe teritoriul african. Tunisia deţine cea mai mare colecţie de mozaicuri din lume şi ar fi păcat să nu admiri câteva dintre acestea. Aproape de El Jem se află un Muzeu al Mozaicurilor, construit pe locul unei vile romane. Este al doilea ca număr de exponate, după cel din Tunis - Muzeul Bardo.

Călătorind spre sudul ţării, la aproximativ 600 de km, Marea Mediterană se schimbă cu marea de nisip - Sahara. Treptat, peisajul verde, bogat în măs­lini, palmieri şi citrici, devine arid, ca mai apoi să se transforme în deşert.

Sudul Tunisiei este şi el plin de surprize şi nu te lasă să te plictiseşti. Aici poţi să te opreşti în Matmata şi să vizitezi casele săpate în stâncă ale troglodiţilor. Aici nimic nu s-a schimbat, oamenii trăiesc ca acum sute de ani. Sunt primitori şi-i întâmpină pe turişti cu pâine făcută de ei, ceai din ierburi şi miere. Autorităţile vor să-i mute însă în oraşe şi să le ofere o viaţă civilizată.

La marginea Saharei te aşteaptă cămilele gata să te plimbe în spate prin deşert şi să-ţi ofere o experienţă unică, timp de o oră pentru 30 de dinari. Pentru cei mai aventurieri se găsesc ATV-uri cu care poţi să goneşti prin nisip şi care costă 50 de dinari pe oră (n.r. un dinar costă 1,3 lei).

Deşertul nu este tot secetos, este presărat cu oaze pline de verdeaţă pe care le poţi descoperi într-o escapadă cu jeep-urile. Cele mai cunoscute sunt Chebika şi Tamerza.

Dunele Saharei au fost şi inspiraţie pentru mulţi regizori şi producători şi s-au transformat în platouri de filmare. Astfel, "Războiul Stelelor", "Pacientul englez", "Iisus din Nazaret" sunt câteva dintre cele mai cunoscute producţii filmate în Tunisia.

În mijlocul deşertului, poţi vizita şi astăzi decorul din "Războiul Stelelor", devenit punct de atracţie pentru mulţi turişti.

Pe lângă experienţa deşertului, Tunisia este surprinzătoare.

Sidi Bou Said, un orăşel aflat în apropierea capitalei Tunis, te lasă să guşti din pitorescul Tunisiei. Străduţele sale alb şi albastre te duc cu gândul la Santorini. Urcând printre magazine şi cafenele, printre vânzători care te invită să intri să arunci măcar o privire în speranţa că nu vei pleca cu mâna goală, ajungi în vârful unei stânci care îţi oferă o privelişte mirifică asupra Mării Mediterane.

Simone de Beauvoir, Colette sau Andre Gide, sunt câteva dintre numele artiştilor care s-au ascuns la un moment dat în micuţul Sidi Bou Said, iar Pierre Cardin are o casă în acest colţ boem.

Tunisia se aşteaptă să ajungă la faima din 2010

În 2010 Tunisia a fost cea mai vizitată ţară africană, cu un număr de 8 milioane de turişti. Autorităţile tunisiene estimează că anul acesta turiştii se vor întoarce, fiind aşteptaţi 8 milioane.

Ghidul local Nawfel Dhifallah ne-a spus că turiştii vin în Tunisia pentru că, în primul rand este mai mult o ţară mediteraneeană decât una arabă. În al doi­lea rând, oamenii de aici sunt foarte amabili, vorbesc franceza, germana, engleza.

În plus, în urma incidentelor recente din Egipt, toţi mai mulţi turişti se îndreaptă către Tunisia, care oferă preţuri competitive şi unde, momentan, este linişte.

Nawfel Dhifallah ne-a mărturisit: "Tunisia ar putea ajunge la 8 milioane de turişti în 2019, la recordul atins înainte de revoluţie, în anul 2010, când a depăşit ca număr de turişti orice altă ţară africană. Anul trecut s-au înregis­trat peste 4 milioane de turişti, din care 2,5 milioane au fost din Europa, cei mai mulţi din Germania, Franţa şi Italia. Anul acesta, până în prezent, topul este ocupat de ruşi, polonezi şi francezi. Ne dorim să atragem cât mai mulţi turişti din estul Europei, inclusiv din România".

Agenţia de turism Christian Tour estimează că aproape 10.000 de turişti români vor ajunge în Tunisia, anul acesta.

Raluca Hatmanu, director de marketing şi comunicare Christian Tour, a precizat: "După o pauză de câţiva ani, în 2019, Christian Tour reia zborurile charter către Tunisia şi va opera în acest sezon trei avioane pe săptămână, cu plecare de pe aeroporturile Otopeni, Cluj-Napoca şi Arad. Am luat această decizie pentru că destinaţia Tunisia este una extrem de ofertantă, diversă şi foarte accesibilă. Şi încă un aspect demn a fi menţionat: sigură. Estimăm că, până la începutul lunii octombrie (când va decola ultimul avion cu destinaţia Tunisia), vom trimite în vacanţă în această ţară aproximativ 9.900 de turişti români. Pachetele turistice pornesc de la 450 de euro/persoană (cu toate taxele incluse) pentru 7 nopţi de cazare într-un hotel de 4 stele, regim all inclusive, bilete de avion, transferuri şi asistenţă turistică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb