Jurnal de criză

Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 23 decembrie 2011

Jurnal de criză

Criza datoriilor din zona euro s-a adâncit în a doua parte a acestui an, iar liderii europeni nu au reuşit să vină cu o soluţie care să îi pună capăt şi să înlăture tensiunile de pe pieţe. 2011 a fost, pentru Europa, o înşiruire de avertismente, retrogradări, incertitudini, temeri legate de situaţia băncilor şi a finanţelor publice ale guvernelor puternic îndatorate din zona euro.

IANUARIE

UE creează EFSF

La începutul lunii, UE creează Fon-dul European de Stabilitate Financiară (EFSF), un fond de urgenţă, bazat pe contribuţiile obţinute de pe piaţa financiară şi garantate de către Comisia Europeană, folosind bugetul UE drept gaj.

Fitch retrogradează Grecia

Fitch devine a treia agenţie de rating care retrogradează datoria Greciei la "junk", după S&P's şi Moody's.

FEBRUARIE

Merkel vrea o Uniune Europeană după modelul Germaniei

Cancelarul german, Angela Merkel, foloseşte oportunitatea creată de criza euro pentru a încerca să modeleze Europa după asemănarea Germaniei.

MARTIE

Reformă a Pactului de Creştere şi Stabilitate

O nouă reformă a Pactului de Creştere şi Stabilitate a fost iniţiată, menită să clarifice reglementările prin adoptarea unei proceduri automate de impunere a penalizărilor, în cazul depăşirii limitelor datoriei sau a deficitului.

Parlamentul European aprobă amendamentul Tratatului de la Lisabona

Parlamentul European aprobă amendamentul Tratatului de la Lisabona, prin care se creează mecanismul permanent de salvare financiară.

Premierul portughez demisionează

Premierul portughez, Jose Socrates, împreună cu guvernul său, demisionează în urma neadoptării de către parlamentul naţional a măsurilor de austeritate propuse.

Portugalia, retrogradată de Standard & Poor's

Calificativul privind creditul Portugaliei a fost redus de către Standard & Poor's la "BBB -" , de la BBB.

APRILIE

Irlanda, retrogradată şi plasată sub supraveghere

Moody's retrogradează ratingul datoriilor Irlandei la "junk", decizie luată în aceeaşi lună şi de Standard & Poor's.

Totodată, Fitch a plasat Irlanda sub supraveghere, cu implicaţii negative (rating "BBB" ).

MAI

Grecia anunţă privatizări

Grecia dezvăluie o serie de privatizări, menite să aducă 50 de miliarde de euro până în 2015, pentru plata datoriilor.

Plan pentru Portugalia

La data de 16 mai, liderii zonei euro au aprobat planul de salvare în valoare de 78 de miliarde euro pentru Portugalia.

IUNIE

Germania: Orice sprijin pentru Grecia trebuie să implice contribuabilii şi investitorii privaţi

Într-o scrisoare deschisă către autorităţile europene, ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schauble, a afirmat că "orice sprijin suplimentar pentru Grecia trebuie să implice o împărţire a poverii între contribuabili şi investitorii privaţi".

IULIE

Portugalia, retrogradată de Moody's

Moody's retrogradează ratingul de creditare al Portugaliei la "junk" (Ba2, de la Baa1).

Plan de austeritate în Italia

Guvernul italian adoptă, la mijlocul lunii iulie, primul pachet de austeritate.

Grecia şi Cipru, retrogradate

Ratingurile privind datoriile Greciei şi ale Ciprului au fost reduse. În cazul Greciei, reducerea a fost făcută de către agenţiile Moody's, Standard & Poor's, iar în cel al Ciprului şi de Fitch.

Summit extraordinar pentru Grecia

În 21 iulie, în cadrul unui summit extraordinar, Consiliul European ajunge la un acord cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru rezolvarea crizei datoriei greceşti, prin reducerea dobânzilor împrumuturilor Greciei la 3,5%.

AUGUST

Tensiuni pe pieţe

Pieţele de capital suferă picaje severe în 18 august pe fondul temerilor persistente privind perspectiva economică globală.

Franţa anunţă un plan de reducere a deficitului bugetar

Guvernul francez anunţă un pachet de 12 de miliarde de euro, menit să reducă deficitul bugetar, prin majorarea taxelor pe averile celor bogaţi şi închiderea unor portiţe de taxare.

BCE a acordat băncilor din Portugalia finanţare de 46 miliarde de euro

Nivelul împrumuturilor instituţiilor de creditare portugheze de la Banca Centrală Europeană a cres-cut în august cu 4%. Banca Portugaliei a anunţat că, la sfârşitul lunii august, împrumuturile instituţiilor de creditare portugheze de la BCE se ridicau la 46 miliarde de euro (64,94 miliarde de dolari), după ce în iulie s-a înregistrat un avans de de 0,8%.

Fitch retrogradează Ciprul

Calificativul de ţară al Ciprului a fost redusă de către Fitch la "BBB", de la "A -".

SEPTEMBRIE

Intervenţie a Băncii Naţionale a Elveţiei

Banca Naţională a Elveţiei face cea mai mare intervenţie pe piaţă de după 1978, afirmând că nu va mai accepta o rată de schimb mai mică de 1,20 franci/euro, urmărind stoparea aprecierii puternice a monedei naţionale.

S&P retrogradează Italia

S&P retrogradează ratingul suveran al Italiei la "A", cu perspectivă negativă, iar două zile mai târziu reduce ratingul a şapte bănci italiene.

Creditorii cer Greciei să taie salariile

Guvernul elen poartă discuţii cu creditorii internaţionali privind măsurile de reducere a impactului recesiunii profunde cu care se confruntă ţara. Creditorii Greciei - Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - fac presiuni pentru reducerea masei salariale şi a beneficiilor sociale în sectorul public şi în cel privat.

Piraeus Bank a accesat finanţare de urgenţă de la banca centrală a Greciei

Piraeus Bank, a patra mare instituţie de credit din Grecia, a fost nevoită să acceseze facilitatea de finanţare de urgenţă pusă la dispoziţie de banca centrală din această ţară, după ce nu a mai avut ce garanţii să ofere pentru fondurile ieftine de la Banca Centrală Europeană.

Mario Draghi: E necesară o integrare economică mai strânsă în zona euro

Mario Draghi, care a devenit în noiembrie preşdintele Băncii Centrale Europene, a declarat că statele din zona euro trebuie să adopte noi măsuri spre o integrare economică, pe fondul temerilor investitorilor legate de criza datoriilor. Mario Draghi a precizat că problemele cu care se confruntă moneda euro sunt cauzate de lipsa politicilor fiscale coordonate, iar soluţia o reprezintă o integrare economică mai strânsă în zona euro.

Randamentul obligaţiunilor elene pe doi ani a depăşit pentru prima dată preţul de tranzacţionare

Randamentul obligaţiunilor pe doi ani emise de Grecia a depăşit pentru prima dată preţul de tranzacţionare al titlurilor. Acesta a urcat cu 2,72 puncte procentuale, la 49,92%, în contextul declinului preţului de tranzacţionare până la 49,78% din valoarea nominală.

Angela Merkel îndeamnă la "regândirea" zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel susţine că măsurile radicale rapide, precum emisiunile comune de obligaţiuni, nu pot rezolva criza din zona euro, iar uniunea monetară are în faţă un drum "lung şi greu" pentru reducerea datoriilor acumulate în mai multe decenii.

Cancelarul le cere liderilor Europei să regândească regulile regiunii, pentru ca ţări mici, precum Grecia, să nu mai poată pune în pericol întreaga zona euro.

Situaţia de pe pieţele financiare se propagă în economia reală

Presiunile de finanţare suportate de băncile din Uniunea Europea-nă au crescut, iar situaţia de pe pieţele financiare este serioasă şi se propagă în economia reală, a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

"Stresul de pe pieţele financiare a crescut în timpul verii, generând o volatilitate substanţială şi turbulenţe ocazionale. Dezordinea de pe pieţele financiare este un adevărat test pentru zona euro", a afirmat Rehn.

Euro, în cel mai puternic declin săptămânal din ultimul an

Euro a înregis-trat, în intervalul 5 - 9 septembrie, cea mai mare depreciere săptămâ-nală faţă de dolar din ultimul an, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile în contextul în care randamentul obligaţiunilor elene a ajuns la un nivel record, iar criza datoriilor din regiune se înrăutăţeşte.

Euro a scăzut cu 3,9% în perioada menţionată, la 1,3657 dolari pe piaţa din New York.

Guvernul elen a îngheţat parţial plăţile

Guvernul elen a îngheţat parţial plăţile, decizie care exclude salariile şi pensiile, din cauza temerilor că va rămâne fără bani până la jumătatea lunii octombrie, informa cotidianul Kathimerini.

Decizia a venit în contextul în care creditorii externi ai Greciei dădeau semne că nu eliberează următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, din acordul de împrumut în valoare de 110 miliarde de euro stabilit în 2010.

Moody's a redus calificativele "Société Générale" şi "Credit Agricole"

Agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a redus cu o treaptă calificativele de credit ale băncilor franceze "Credit Agricole" SA şi "Société Générale" SA, pe fondul incertitudinilor privind expunerea acestora la datoria Greciei.

China vrea să sprijine Europa, însă cere statut de economie de piaţă

China vrea să sprijine Europa în eforturile de ieşire din criza datoriilor, prin sporirea investiţiilor în regiune, însă ar vrea să primească în schimb statutul de economie de piaţă, după cum a anunţat premierul chinez Wen Jiabao. Premierul chinez a afirmat că ţara sa va primi, oricum, statutul de economie de piaţă în 2016, conform reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, însă dacă UE este gata să-şi demons-treze francheţea cu câţiva ani mai devreme, acest lucru va consolida prietenia dintre regiuni".

Polonia: Prăbuşirea zonei euro ar putea genera un război în Europa

Daca zona euro se prăbuşeşte, atunci vom asista la un război pe continent în următorii zece ani, a avertizat ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski. Oficialul polonez a atras atenţia că responsabilii regiunii trebuie să acţioneze rapid pentru prevenirea unui pericol major la adresa UE.

"Pachet de compromis" în Parlamentul European

Parlamentul European (PE) şi preşedinţia poloneză a Uniunii Europene (UE) au ajuns, după un blocaj de mai multe luni, la un compromis privind întărirea disciplinei bugetare şi penalizarea ţărilor cu derapaje fiscale. Noile reglementări prevăd sancţiuni financiare sub forma unor depozite în conturi blocate, care se pot transforma în amenzi pentru ţările cu deficite în creştere.

Merkel nu crede în "colectivizarea datoriilor"

Cancelarul german Angela Merkel a respins ideea creării unor obligaţiuni comune ale zonei euro, calificând-o drept o variantă "absolut greşită". În opinia sa, revenirea stabilităţii uniunii monetare necesită o abordare pe termen lung.

Colaborare între băncile centrale pentru asigurarea de lichidităţi suplimentare

Banca Centrală Europeană, Banca Naţională a Elveţiei, Banca Japoniei, Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei au decis să colaboreze ca să ofere lichidităţi suplimentare în dolari, pe lângă licitaţiile săptămânale anunţate anul trecut.

Acestea anunţau că lichidităţile urmau să fie puse la dispoziţia băncilor la dobânzi fixe, în 12 octombrie, 9 noiembrie şi 7 decembrie. Maturitatea împrumuturilor - aproximativ trei luni.

Băncile japoneze devin vigilente în relaţia cu Europa

Băncile japoneze au devenit "tot mai vigilente" în relaţia cu instituţiile creditoare din Europa, din cauza temerilor privind riscurile de credit din regiune, a declarat preşedintele "Mitsubishi UFJ Financial Group", Katsunori Nagayasu.

Slovacia: Grecia trebuie să intre în faliment şi să abandoneze zona euro

Grecia trebuie să intre în faliment şi să abandoneze zona euro, întrucât creditele viitoare nu vor rezolva criza datoriilor din această ţară, a spus parlamentarul slovac Richard Sulik, subliniind că nici acum, nici în viitor, nici în 50 de ani, Grecia nu va putea să-şi plătească datoriile.

Obama şi Merkel: Soluţionarea crizei datoriilor va necesita "acţiuni concertate"

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi cancelarul ger-man Angela Merkel au purtat o dis-cuţie telefonică privind criza datoriilor de stat din zona euro şi au convenit că soluţionarea problemelor va necesita "acţiuni concertate" în următoarele luni.

FMI a înrăutăţit prognoza de creştere economică pentru toate marile economii ale lumii

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit negativ prognoza de creştere economică referitoare la acest an pentru toate marile economii ale lumii şi se aşteaptă la un avans de 4% la nivel mondial, cu 0,3 puncte procentuale mai mic decât estimările precedente.

FMI: Criza datoriilor din Europa a mărit expunerea la risc a băncilor din regiune

Criza datoriilor din Europa a mărit expu-nerea la risc a băncilor din regiune cu 300 miliarde euro, iar acestea trebuie recapitalizate, posibil şi prin intermediul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, pentru a putea suporta eventualele pierderi, estimeaza FMI.

Commerzbank: Euro s-ar putea prăbuşi

Euro s-ar putea prăbuşi fără noi progrese către o uniune fiscală în zona euro, a avertizat directorul general al Commerzbank, Martin Blessing, în contextul intensificării presiunilor pentru recapitalizarea sistemului bancar şi restabilirea încrederii.

Lagarde: Rezervele FMI pălesc în comparaţie cu posibilele nevoi de finanţare ale ţărilor vulnerabile

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat că resursele actuale ale instituţiei, de 400 miliarde de dolari, "pălesc" în comparaţie cu potenţialele nevoi de finanţare ale ţărilor vulnerabile. FMI va decide până în aprilie dacă resursele de care dispune sunt suficiente pentru a preveni o criză globală a creditelor, dacă criza datoriilor de stat din Europa s-ar răspândi în întreaga lume.

S&P: Majorarea EFSF ar putea conduce la retrogradarea unor ţări din zona euro

Creşterea Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF) pentru combaterea crizei datoriilor suverane din zona euro ar putea conduce la revizuirea în scădere a unor ratinguri din regiune, avertizează Standard & Poor's (S&P). Liderii europeni caută opţiuni pentru amplificarea impactului fondului EFSF de 440 miliarde euro, probabil prin leveraging (îndatorare), astfel încât să obţină mai multe resurse.

China către Europa: "Nu aşteptaţi să vă salvăm!"

Unii oficiali chinezi au semnalat, în timpul unor întâlniri la sediul FMI, că statul asiatic nu poate salva Europa, după ce China a fost văzută ca un posibil răspuns la criza datoriilor suverane din zona euro, prin achiziţia de obligaţiuni sau prin investiţii.

"Pur şi simplu, nu putem salva pe cineva. Nu suntem salvatori. Trebuie să ne salvăm pe noi", a declarat Gao Xiqing, preşedintele "China In-vestment" Corp. (CIC), fond suveran de investiţii.

Geithner: Este de datoria europenilor să pună capăt crizei datoriilor

Lumea întreagă le-a transmis liderilor europeni un mesaj identic: este de datoria lor să pună capăt crizei datoriilor suverane, spune secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner. În opinia sa, criza europeană începe să aibă impact şi asupra unor ţări îndepărtate, precum Brazilia, China, India, Coreea.

Grecia, paralizată de greve

Lucrătorii din sectorul public şi privat din Grecia au lansat o serie de greve, protestând faţă de noua rundă de reduceri a cheltuielilor bugetare.

UBS: falimentul Greciei, de neevitat

Banca elveţiană UBS a afirmat, într-un raport, că falimentul Greciei este de neevitat. Singura necunoscută pentru analiştii elveţieni pare să fie doar momentul la care va fi declarat falimentul.

Barosso: Situaţia euro este una gravă

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a declarat că situaţia actuală a regiunii este una gravă, că s-au pus în pericol valori precum euro sau libertatea de circulaţie, însă a adăugat că o soluţie este posibilă.

Euro - în cel mai puternic declin trimestrial din ultimul an

Euro a avut, în perioada iulie - septembrie, cea mai proastă evoluţie trimestrială din ultimul an, faţă de dolar şi yen, investitorii temându-se că liderii Europei nu vor reuşi să împiedice răspândirea crizei datoriilor, iar Grecia va intra în incapacitate de plată.

În trimestrul al treilea, euro s-a depreciat cu 7,7%, la 1,3388 dolari.

OCTOMBRIE

Grecia adoptă noi măsuri de austeritate, de 6,6 miliarde euro

Guvernul Greciei a adoptat un nou program de reducere a cheltuielilor publice, susţinut de creditorii internaţionali, însă acesta prevede un deficit bugetar mai mare decât cel estimat anterior. Cabinetul condus de premierul George Papandreou a stabilit măsuri adiţionale de austeritate în sumă de 6,6 miliarde euro. Ţinta de deficit bugetar pe 2012 a fost previzionat la 6,8% din PIB, faţă de 6,5% - obiectivul estimat anterior cu UE, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE).

GRECIA a promis sa majoreze taxele, să reducă salariile din sectorul public si numarul de angajati bugetari cu 20%, până în 2015.

Violenţe în Grecia

Manifestaţii violente au avut loc în Grecia, ţară paralizată de grevele declan-şa-te ca protest faţă de măsurile de austeritate stabilite de guvern, la presiunile creditorilor internaţionali.

Zeci de mii de protestatari au manifestat in fata cladirii Parlamentului din Atena: "Am venit aici ca să înlaturăm Guvernul! Vrem un nou guvern, unul care sa ţină cont de interesele poporului", strigau participanţii la protest.

Fitch retrogradează Italia şi Spania

Fitch retrogradează ratingul de creditare al Italiei de la "AA-" la "A+", iar pe cel al Spaniei la "AA-", de la "AA+".

Banca Spaniei a preluat controlul a trei bănci mici

Banca Spaniei a preluat controlul a trei bănci mai mici care nu au reuşit să atragă suficient capital privat printr-un program guvernamental care are ca scop restabilirea încrederii în sistemul financiar al ţării. Instituţia centrală a cheltuit 13,4 miliarde de euro pentru recapitalizari, inclusiv injecţii de fonduri la casele de economii Catalunya Caixa, Unnim şi NovaCaixaGalicia.

Fost consilier la Casa Albă: Criza datoriilor se poate transforma într-o conflagraţie mondială

Austan Goolsbee, fost consilier economic la Casa Albă, declară că actuala criză a datoriilor este creată de Europa, iar dacă problema nu va fi rezolvată, atunci situaţia va deveni explozivă şi va genera colapsul sistemului bancar, poate chiar o conflagraţie mondială.

FMI: Băncile europene necesită până la 200 miliarde euro

Europa are nevoie de 100 - 200 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor şi recâştigarea încrederii investitorilor, iar măsura ar trebui derulată pe întregul continent, a declarat Antonio Borges, director pentru Europa în cadrul Fondului Monetar International.

Trichet: Riscurile la adresa economiei zonei euro s-au intensificat

Riscurile la adresa economiei uniunii monetare europene s-au intensificat, potrivit afirmaţiilor pre-şedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Jean - Claude Trichet, care, la finele lunii octombrie, şi-a încheiat mandatul de opt ani în fruntea instituţiei, predând funcţia italianului Mario Draghi.

Dexia Bank, naţionalizată

Guvernul belgian decide naţionalizarea Dexia Bank Belgique, grup financiar puternic afectat de deţinerile în obligaţiuni elene.

S&P a retrogradat ratingul Spaniei

Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul de creditare pe termen lung al Spaniei de la "AA" la "AA-", cu perspectivă negativă.

Summit amânat

Un summit al UE, pe tema crizei din zona euro, programat pentru 17 octombrie, a fost amânat către finele lunii, în aşteptarea raportului inspectorilor UE - FMI privind Grecia.

Standard & Poor's a retrogradat Slovenia

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a coborât cu o treaptă ratingul suveran al Sloveniei, din cauza deteriorării condiţiilor bugetare ale acestei ţări din zona euro. Calificativul Sloveniei a fost coborat de catre Standard & Poor's la "AA - ", de la "AA", cu perspectiva "stabilă".

UE reduce datoria Greciei cu 50%

Liderii Uniunii Europene (UE) au adoptat, în summitul de la finele lunii octombrie, desfăşurat Bruxelles, un pachet de masuri pentru soluţionarea crizei datoriilor din zona euro. Oficialii UE au decis reducerea cu 50% a datoriei Greciei faţă de creditorii privaţi şi creşterea capacităţii financiare a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF). Creditorii privaţi au acceptat, în mod voluntar, să renunţe la 50% din valoarea titlurilor de stat elene, până în 2020. Începând cu ianuarie 2012, aceştia îşi vor schimba obligaţiunile elene pe care le deţin cu titluri a căror valoare va fi redusă la jumătate. Astfel, datoria Greciei, în sumă de 350 de miliarde de euro, va fi redusă cu 100 de miliarde de euro. EFSF le va aduce creditorilor privati 30 de miliarde de euro garanţii asupra noilor creanţe.

Pe de altă parte, cel de-al doilea plan de ajutor, de 109 miliarde de euro decis în iulie, de UE si Fondul Monetar Internaţional pentru Grecia, a fost înlocuit cu altul în valoare de 130 miliarde de euro.

Capacitatea financiară a EFSF va creşte

Fondul de salvare a zonei euro EFSF, care are în prezent o capacitate de împrumut de 440 miliarde euro, va ajuge la circa 1.000 de miliarde euro. Pentru realizarea acestei majorări vor fi implementate două mecanisme. Primul va consta în garantarea unei părţi din eventualele pierderi ale investitorilor privaţi când vor cumpăra obligaţiuni suverane pe piaţa primară, iar al doilea - în crearea unuia sau mai multor fonduri speciale destinate atragerii de investitori externi privaţi sau publici, precum ţările emergente.

Necesarul de recapitalizare a băncilor europene, estimat la 106 miliarde euro

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a evaluat la 106 miliarde de euro necesarul de recapitalizare a băncilor din regiune. Băncile elene sunt vizate în primul rând de această recapitalizare, cu 30 de miliarde euro. Băncile spaniole au nevoie de 26,16 miliarde euro, iar cele italiene - de 14,77 miliarde, conform EBA.

BCE a decis să achiziţioneze obligaţiuni garantate de 40 miliarde euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis sa achiziţioneze obligaţiuni garantate în valoare de până la 40 miliarde euro. În cadrul acestui program, BCE achiziţionează de pe piaţa secundară obligaţiuni emise de statele îndatorate din zona euro.

Comisia Europeană propune recapitalizarea coordonată a băncilor din UE

Executivul de la Bruxelles a propus recapitalizarea coordonată a băncilor din Uniunea Europeană. "Le propunem statelor membre să ia măsuri coordonate de recapitalizare a băncilor, ca să scape astfel de activele toxice pe care le-ar putea avea în sistem", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso-

Spania şi Italia, retrogradate de Fitch

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a revizuit în scădere ratingurile Spaniei şi Italiei, pe fondul temerilor legate de problemele pe care le vor întâmpina cele două ţări în consolidarea finanţelor, în condiţiile în care criza datoriilor suverane din zona euro se intensifică. Fitch a redus de la "AA " la "AA - " calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută şi moneda locală ale Spaniei, cu perspectivă negativă. În cazul Italiei, agenţia a scazut ratingul de la "A " la "AA - ", de asemenea cu perspectivă negativă.

Belgia, pusă sub supraveghere de către Moody's

Moody's Investors Service a plasat Belgia sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare, din cauza nivelului mare de îndatorare publică. Belgia are, din partea Moody's, calificativul "Aa1".

Merkel şi Sarkozy promit consolidarea băncilor

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-au îndreptat atenţia către bănci în lupta împotriva datoriilor din zona euro, promiţând să facă tot ce va fi necesar pentru consolidarea sectorului bancar european.

Saxo Bank: Economia mondială, de la rău, la mai rău

Economia mondială a trecut de la rău la mai rău, în lunile care s-au scurs, conform raportului pe ultimul trimestru al Saxo Bank.

Banca arată că perspectivele de creştere economică s-au diminuat considerabil, iar guvernele şi băncile centrale se străduiesc acum să salveze sistemul înca o dată.

UBS, retrogradată de Fitch

Agenţia de rating Fitch a redus calificativul băncii elveţiene UBS AG, pla-sând totodată sub supraveghere, cu implicaţii negative, opt instituţii creditoare din SUA şi Europa. Băncile plasate sub supraveghere de către Fitch sunt: "Barclays Bank" Plc, "BNP Paribas" SA, "Credit Suisse Group" AG, "Deutsche Bank" AG, "Société Générale" SA, "Bank of America" Corp., "Morgan Stanley" şi "Goldman Sachs Group" Inc.

Presiuni BCE asupra guvernelor

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean - Claude Trichet, a declarat că această instituţie nu poate rezolva criza datoriilor din zona euro, în locul statelor. "BCE a făcut tot ce a putut ca să se ridice la înălţimea responsabilităţilor sale în circumstanţe extraordinare", a declarat Trichet, adăugând: "Garanţia ultimă sunt statele, bine-înţeles. Dacă vom face ceva ca să le eliberăm de responsabilitate, atunci favorizăm eşecul".

Ultimatum de la G20

Liderii G20, s-au reunit într-un summit în care şi-au exprimat susţinerea pentru unele părţi ale planului menit să evite falimentul Greciei, să susţină băncile şi să nu permită extinderea crizei. G20 le-a dat liderilor europeni un termen până la summitul din 23 octombrie ca să finalizeze măsurile în acest sens.

Angela Merkel: "Rezolvarea crizei? - visuri!"

Oficialii germani spun că liderii Uniunii Europene nu vor da o soluţie pe deplin salvatoare pentru criza datoriilor, în cadrul summit-ului programat pentru 23 octombrie, iar aşteptarile ca acest eveniment să ofere un răspuns sunt "visuri nerealiste".

Negocierile privind soluţionarea crizei, în impas

Negocierile dintre liderii Europei - Franţa şi Germania - cu privire la modalităţile de soluţionare a crizei datoriilor din regiune, respectiv la planul care urma sa fie adoptat în cadrul summitului din data de 23 octombrie, de la Bruxelles, sunt tensionate. Neînţelegerile au fost generate de rolul BCE în planurile de salvare a ţărilor cu probleme.

Europa vrea să interzică publicarea de ratinguri pentru ţările sprijinite financiar

Uniunea Europeană ar vrea să interzică temporar publicarea de ratinguri pentru ţările sprijinite prin programe de asistenţă financiară, conform unei propuneri a comisarului pentru piaţă internă, Michel Barnier.

China cere rezolvarea urgentă a crizei din Europa

China a cerut Uniunii Europene să rezolve criza datoriilor cât mai repede şi să prevină extinderea acesteia.

"Sperăm că ţările UE vor ajunge la un acord cuprinzător cât mai curând posibil şi vor adopta măsuri eficiente pentru atenuarea crizei şi prevenirea extinderii acesteia", a declarat Jiang Yu, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Mario Draghi vrea implementarea imediată a EFSF

Cel care urma să devină la 1 noiembrie preşedinte al Băncii Centrale Europene, italianul Mario Draghi, a cerut "implementarea imediată" a fondului de salvare a zonei euro (EFSF), avertizând că este de datoria guvernelor naţionale să rezolve criza datoriilor suverane.

Băncile intensifică exodul de pe piaţa obligaţiunilor suverane din zona euro

Bănci mari precum BNP Paribas şi ING renunţă la deţineri de obligaţiuni suverane din zona euro de ordinul miliardelor de euro, pentru a limita expunerea la ţările vulnerabile financiar din regiune, iar numărul instituţiilor de credit care vor face acest lucru va creşte, conform analiştilor.

NOIEMBRIE

Criză politică în Grecia, Papandreou demisionează

Premierul grec, George Papandreou, a surprins întreaga lume anunţând, că va organiza un referendum în ţară şi va solicita un vot de încredere în Parlament cu privire la acordul de asistenţă financiară adoptat la summitul liderilor europeni de la Bruxelles.

Cabinetul a aprobat referendumul, însă acesta nu a mai avut loc, întrucât criza politică creată în ţară şi tensiunile de pe pieţele externe au dus la demisia lui Papandreou.

Papademos, premier interimar în Grecia

Lucas Papademos a devenit noul premier interimar elen, care susţine că menţinerea euro este singura cale pentru Grecia.

Zona euro vrea angajament scris de la Grecia pentru măsurile de austeritate

Oficialii zonei euro le-au cerut socialiştilor şi conservatorilor din Grecia, care au format un Guvern de coaliţie, să ofere un angajament scris privind respectarea promisiunilor de reducere a cheltuielilor bugetare şi de reforme, înaintea deblocării sprijinului financiar extern, însă opoziţia respinge această solicitare.

Portugalia vrea condiţii mai flexibile pentru sprijinul financiar de la UE - FMI

Portugalia vrea să negocieze condiţii mai flexibile pentru programul său de asistenţă financiară de 78 de miliarde de euro (107,5 miliarde de dolari) acordat de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Economia mondială, într-o fază periculoasă şi nesigură

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International, a avertizat că există riscul unei spirale de instabilitate financiară mondială. "Dacă nu acţionăm împreună, economia globală riscă să intre într-o spirală de incertitudine şi instabilitate financiară. Economia mondială a intrat într-o fază periculoasă şi nesigură", a spus Lagarde, avertizând că economia lumii riscă "să piardă acest deceniu", în care expansiunea va fi extrem de mică sau inexistentă.

Berlusconi demisionează, dar nu linişteşte pieţele financiare

Premierul italian Silvio Berlusconi demisionează, iar ex-comisarul european Mario Monti a fost desemnat să formeze un nou Guvern. În condiţiile date, Italia a vândut obligaţiuni cu maturitatea la cinci ani, de 3 miliarde euro, însă plasarea titlurilor a fost făcută la cel mai ridicat randament din ultimii 14 ani.

Angela Merkel: Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitate

Germania este pregătită să cedeze o parte din suveranitatea sa pentru întărirea zonei euro şi refacerea încrederii în moneda unică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel.

Potrivit oficialului de la Berlin, este necesară modificarea tratatului Uniunii Europene pentru consolidarea instituţiilor acestui bloc şi aplicarea unor reglementări bugetare mai stricte pentru creşterea rezistenţei zonei euro la criză.

Achiziţii reduse de obligaţiuni de către BCE

Banca Centrala Europeană a anunţat că, în cea de-a doua săptămână de la preluarea funcţiei de pre-şe-dinte de către italianul Mario Draghi, achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale s-au înjumătăţit, ajungând la 4,48 miliarde euro, de la 9,52 miliarde de euro în prima săptămână din noiembrie.

Fitch: Perspectiva de credit a băncilor americane, pusă în pericol de criză

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a avertizat că băncile americane se confruntă cu un risc serios de retrogradare a perspectivei de credit, din cauza expunerii acestora pe pieţele europene.

Obligaţiunile Spaniei şi Franţei se vând la randamente tot mai mari

Spania şi Franţa au vândut obligaţiuni guvernamentale, însă randamentele cerute pentru aceste titluri au fost foarte mari, ceea ce arată neîncrederea investitorilor în pieţele financiare. Spania a vândut titluri de 3,56 miliarde euro cu maturitatea la zece ani, la un randament mediu de aproape 7% - cel mai ridicat de la crearea zonei euro. Franţa a vândut obligaţiuni de circa 7 miliarde de euro, la un randament mediu de 1,85%, faţă de 1,31% la licitaţia din octombrie.

Moody's a retrogradat zece bănci regionale germane

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile a zece bănci regionale din Germania (deţinute de stat), considerând că există o probabilitate redusă ca acestea să primească sprijin de la stat.

BCE şi-a accelerat achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale

Banca Centrală Europeană şi-a accelerat achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale pe măsură ce criza datoriilor din zona euro s-a agravat. În săptămâna 14 - 18 noiembrie, BCE a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale de 7,99 miliarde euro, dublu faţă de achiziţiile de 4,48 miliarde euro efectuate în săptămâna anterioară.

Bundesbank reduce estimarea privind creşterea economiei germane

Bundesbank, banca centrală a Germaniei, şi-a redus estimarea privind creş-terea economică a ţării în 2012, din cauza impactului crizei datoriilor asupra exporturilor germane. Bundesbank aşteaptă un avans de 0,5 - 1% al celei mai mari economii europene în 2012, faţă de 1,8%, cât era previziunea anterioară, lansată în luna iunie.

Depozitele băncilor străine la Fed s-au dublat

Depozitele constituite de băncile străine la Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) au crescut de peste două ori în primele nouă luni din 2011, pe fondul temerilor legate de criza datoriilor, potrivit unui anunţ Bloomberg, care arată că valoarea acestora a ajuns la 715 miliarde dolari, de la 350 de miliarde dolari la finele lui 2010.

Moody's a retrogradat băncile majore din Cipru

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a redus ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoriile primelor trei banci cipriote, "Bank of Cyprus", "Hellenic Bank" si "Marfin Popular Bank", acestea fiind cele mai expuse pe Grecia.

Grecia a lansat discuţiile cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene

Ministerul grec de Finanţe a lansat discuţiile cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni guvernamentale, pentru schimbul de titluri în urma căruia datoria ţării va fi redusă cu aproximativ 100 de miliarde de euro. Liderul partidului conservator elen Noua Democraţie, Antonis Samaras, continuă să refuze să semneze un angajament pentru sus-ţinerea măsurilor de austeritate din acordul de salvare a ţării.

S&P: Zona euro va intra în recesiune la începutul lui 2012

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's estimează că zona euro va intra în recesiune în primul trimestru din 2012, însă în a doua jumătate a anului regiunea va reveni pe creştere.

Guvernul de la Berlin a vândut numai 60% dintr-o emisiune de obligaţiuni

Germania - cea mai mare economie europeană - a fost lovită, la finele lunii noiembrie, de cea mai slabă cerere de obligaţiuni de la crearea zonei euro. Germania nu a reuşit să obţină decât 60% din cele 6 miliarde de euro stabilite drept ţintă pentru această emisiune.

S&P: Eventuala recesiune a zonei euro ameninţă ratingurile statelor membre

Agenţia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a avertizat că ratingurile de credit ale ţărilor din zona euro ar putea fi reduse, dacă o mare parte din uniunea monetară va intra în recesiune, anul viitor.

Euro, în cel mai lung declin din ultimele 18 luni, faţă de dolar

Euro a încheiat, în 25 noiembrie, patru săptămâni consecutive de depreciere pe pieţele internaţionale, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin faţă de dolar din ultimele 18 luni. Scăderea din intervalul 21 - 25 noiembrie a fost generată de eşecul Germaniei în plasarea emisiunii de obligaţiuni. Euro a coborât cu 2,1% în perioada menţionată, ajungând la 1,3239 dolari pe piaţa din New York.

Ungaria, trimisă de Moody's în categoria "junk"

Agenţia de evaluare Moody's Investors Service a redus ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Ungariei cu o treaptă, la "Ba1", de la "Baa3", ţara ajungând în categoria "junk", nerecomandată investiţiilor. Perspectiva asociată ratingului este "negativă".

OCDE: Criza din zona euro - cea mai mare ameninţare pentru economia mondială

Criza datoriilor suverane din zona euro a devenit cea mai mare ameninţare la adresa economiei globale, iar dezmembrarea uniunii monetare nu mai poate fi exclusă, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care şi-a modificat în sens negativ estimările pentru evoluţia economiei globale.

"Zona euro a intrat deja într-o uşoară recesiune, însa ceea ce este mai rău ar putea urma, dacă responsabilii din regiune nu iau măsuri decisive", a atras atenţia OCDE.

Moody's: Criza ameninţă ratingurile tuturor statelor din zona euro

Escaladarea rapidă a crizei datoriilor din zona euro ameninţă ratingurile tuturor statelor din regiune, potrivit unui avertisment lansat de agenţia de evaluare Moody's. Agenţia, care a avertizat recent Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA", precizează că nicio ţară considerată solidă din punct de vedere financiar, precum Olanda, Austria, Finlanda, Germania, nu este ferită de o reducere a calificativului.

Obama le cere europenilor să soluţioneze criza

Preşedintele SUA, Barack Obama, a făcut presiuni asupra oficialilor Uniunii Europene, cerându-le acestora să acţioneze rapid şi în mod decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane, care, potrivit spuselor sale, afectează economia americană.

Tranşa pentru Grecia, aprobată

Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat acordarea celei de-a şasea tranşe de ajutor financiar pentru Grecia, în valoare de 8 miliarde de euro, parte a pachetului de ajutor financiar extern convenit anul trecut, cu UE şi FMI.

S&P a retrogradat Belgia

Agenţia Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingul suveran de creditare pe termen lung al Belgiei de la "AA+" la "AA".

DECEMBRIE

Merkel şi Sarkozy vor un nou tratat UE

Liderii Germaniei şi Franţei cer modificarea tratatului Uniunii Europene astfel încât să nu se repete o criză a datoriilor.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că ar prefera ca modificarea tratatului să fie acceptată de toate cele 27 de state membre ale UE, însă ar fi de acord şi cu un nou tratat doar pentru cele 17 ţări din zona euro, dacă va fi necesar.

EFSF, plasat sub supraveghere de "Standard & Poor's"

Ratingul maxim "AAA" al Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF) a fost plasat sub supraveghere de către agenţia de rating "Standard & Poor's" (S&P), pentru o eventuală retrogradare, după ce a luat o decizie similară pentru 15 state din zona euro. Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicaţii negative, şase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenţă al uniunii monetare.

Noyer, BCE: Agenţiile de rating pot agrava criza

Deciziile agenţiilor de evaluare financiară ar putea duce la înrăutăţirea crizei datoriilor din zona euro, a afirmat Christian Noyer, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), după ce "Standard & Poor's" a avertizat că ar putea retrograda 15 state din zona euro.

Băncile au împrumutat peste 50 miliarde dolari de la BCE

Băncile europene au împrumutat peste 50 de miliarde de dolari de la Banca Centrală Europeană, suma depăşind cu mult aşteptările în acest sens. Cererea mare reflectă problemele pe care le au instituţiile de credit la obţinerea de finanţare în dolari, din cauza expunerii lor la criza datoriilor suverane.

BCE şi băncile centrale din SUA, Elveţia, Marea Britanie, Canada şi Japonia au anunţat măsuri coordonate pentru asigurarea de lichidităţi în dolari băncilor din afara Statelor Unite, respectiv reducerea dobânzilor pentru creditele în dolari.

Summit al liderilor UE pentru soluţionarea crizei

Liderii Uniunii Europene reuniţi în summitul de la Bruxelles s-au înţeles pentru un acord fis-cal care să permită supravieţuirea monedei unice. Marea Britanie a fost singura ţară care a votat împotrivă, argumentând că doreşte să-şi protejeze interesele naţionale. Noile reguli presupun un control înăsprit al deficitelor şi reducerea gradului de îndatorare al unei ţări. Încălcarea normelor va atrage sancţiuni.

La summitul UE, participanţii au mai decis o capitalizare a Fondului Monetar Internaţional cu 200 de miliarde de euro.

Fitch a modificat în sens negativ perspectivele Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Cehiei

Agenţia de evaluare Fitch Ratings a modificat în sens negativ perspectiva ratingurilor de credit ale Bulgariei, Letoniei, Lituaniei şi Republicii Cehe - de la "pozitivă" la "stabilă", din cauza deteriorării previziunilor de creştere economică în Europa.

FMI a aprobat tranşa de împrumut pentru Grecia

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a aprobat acordarea unei noi tranşe din împrumutul pentru Grecia, în valoare de 2,2 miliarde euro, însă a condiţionat continuarea colaborării cu această ţară de un acord "aproape unanim" al creditorilor privaţi pentru reducerea datoriei.

Băncile europene necesită un capital cumulat de aproape 115 miliarde euro

Băncile europene au nevoie de un capital suplimentar cumulat de 114,7 miliarde de euro (152,8 miliarde de dolari), ca să se alinieze noilor prevederi introduse în contextul crizei datoriilor suverane din zona euro, potrivit celei mai recente estimări a Autorităţii Bancare Europene (EBA). Cifra este cu peste 8 miliarde de euro mai mare decât estimarea iniţială, de 106 miliarde de euro, lansată de EBA în luna octombrie.

Parlamentul grec a adoptat bugetul pe 2012

Parlamentul grec a adoptat bugetul de austeritate pe 2012, schiţat astfel încât să reducă puternic deficitul public, ceea ce marchează hotărârea Atenei să rămână în zona euro.

BCE reduce dobânda

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus dobânda de politică monetară pentru a doua lună consecutiv: de la 1,25% la 1%, nivel minim record la care s-a mai aflat în perioada mai 2009 - aprilie 2011, în timpul crizei financiare.

"Ernst & Young": Riscul dezmembrării zonei euro nu a dispărut

Economia zonei euro pare că va reveni în recesiune, iar noul plan al liderilor regiunii privind criza datoriilor nu a eliminat riscul dezmembrării uniunii monetare, potrivit societăţii de consultanţă "Ernst & Young" LLP.

FMI: "Criza nu poate fi rezolvată doar de Europa"

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a declarat că toate statele lumii trebuie să contribuie la rezolvarea crizei datoriilor din Europa, care, în opinia sa, nu va reuşi numai prin forţe proprii.

Fitch a retrogradat "UniCredit"

Agenţia de evaluare Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă italiană, ameninţând totodată că va reduce calificativele altor instituţii financiare din zona euro, îndeosebi din Italia, Spania şi Franţa. Ratingul băncii a fost redus la "A-" de la "A", agenţia menţinând perspectiva negativă asociată aces-tuia.

BCE: Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în faliment a crescut

Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în faliment a crescut semnificativ în ultimele şase luni, la un nivel nemaiatins de la debutul crizei financiare în 2007, potrivit unui raport al Băncii Centrale Europene (BCE).

Împrumuturi record de la Banca Centrală Europeană

Băncile au împrumutat, în 21 decembrie, suma record de 489 de miliarde euro de la Banca Centrală Europeană (BCE), în cadrul primei oferte de fonduri acordate pe trei ani. Suma depăşeşte cu mult aşteptările, care se situau la 293 - 310 miliarde euro.

"Standard & Poor's" a coborât ratingul Ungariei

Agenţia "Standard & Poor's" a coborât ratingul de credit pe termen lung al Ungariei cu o treaptă, de la "BBB-" la "BB+", în categoria "junk", cu perspectivă negativă, din cauza politicilor impredictibile ale guvernului de la Budapesta. Agenţia a făcut referire în special la independenţa băncii centrale, pusă în pericol.

Fitch avertizează SUA

Ratingul "AAA" al SUA este ameninţat de datoria americană, potrivit avertismentului lansat de agenţia de evaluare Fitch, care precizează că cea mai mare economie a lumii şi-ar putea pierde calificativul de top până la finele lui 2013, dacă politicienii SUA nu vor lansa un program credibil pentru reducerea datoriei publice.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb