Jurnalista Barbara Walters, legendă a ştirilor de televiziune din SUA, a murit la vârsta de 93 de ani

M.C.
Internaţional / 31 decembrie 2022

Jurnalista Barbara Walters, legendă a ştirilor de televiziune din SUA, a murit la vârsta de 93 de ani

Jurnalista americană Barbara Walters, prima femeie care a prezentat un jurnal de ştiri de seară în Statele Unite, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat, la 31 decembrie 2022, postul ABC, angajatorul său de lungă durată, potrivit AFP, informează Agerpres.

Barbara Walters s-a născut la 25 septembrie 1929, la Boston. A crescut la New York, într-o familie apropiată de celebrităţi, tatăl ei, Lou Walters, fiind producător pe Broadway, conform publicaţiei People.

A absolvit Colegiul Sarah Lawrence, obţinând diploma în Limba engleză.

A lucrat pentru scurt timp ca redactor la CBS News, şi apoi pentru emisiunea ''Today'' de la NBC, din 1961. Avansând treptat în carieră, de la prezentator meteo până la reporter, a ajuns în cele din urmă prima prezentatoare a emisiunii, în 1974, împărţind rolul de gazdă cu Hugh Downs şi Frank McGee. A câştigat primul său premiu Emmy în următorul an, la categoria ''Outstanding Talk Show Host''.

După ce a părăsit NBC, din 1976, a fost co-prezentator la ABC Evening News, devenind prima femeie care prezintă un program de ştiri de seară, conform https://abcnews.go.com/. În prima sa apariţie în cadrul ştirilor de seară, la 4 octombrie 1976, alături de Harry Reasoner, a realizat un interviu exclusiv cu Earl Butz, ministrul demisionar al agriculturii din timpul preşedinţiei lui Gerald Ford (1975-1977).

S-a alăturat, trei ani mai târziu, programului de ştiri 20/20 al reţelei de televiziune, pe care l-a prezentat până în 2004. În acest timp, a fost şi moderator al dezbaterilor pentru prezidenţiale. În 1997 a lansat emisiunea ''The View''.

În 1994, a lansat emisiunea specială "Most Fascinating People", difuzată anual în luna decembrie.

La ABC, a realizat numeroase interviuri cu personalităţi. Printre acestea s-a numărat interviul prin satelit cu preşedintele egiptean Anwar Sadat (1970-1981) cu privire la planurile de a pune capăt luptelor din Liban. La 9 iunie 1977, l-a intervievat pe preşedintele cubanez Fidel Castro (1976-2008), în timp ce traversa Golful Porcilor.

În 1999, aproximativ 74 de milioane de persoane au urmărit interviul realizat de Walters cu Monica Lewinski. De asemenea, i-a intervievat pe preşedinţii şi primele doamne din SUA, de la Nixon până la Obama.

A avut ultima apariţie "pe sticlă" ca gazdă a emisiunii ''The View'' în 2014, dar a rămas în redacţie ca producător executiv şi a continuat să realizeze câteva interviuri şi materiale speciale pentru ABC News. În mai 2019, revista New York Times a numit emisiunea ''The View'' drept ''cel mai important show politic din America'', conform sursei citate anterior.

După 25 de ani de televiziune, a fost inclusă în 1989 în Television Academy Hall of Fame.

În anul 2000, a primit premiul pentru întreaga carieră decernat de Academia Naţională de Arte şi Ştiinţe ale Televiziunii, distincţie ce i-a fost oferită de Oprah Winfrey.

În mai 2014, o clădire a sediului ABC News din New York a fost redenumită "The Barbara Walters Building". În discursul susţinut cu această ocazie, Walters a declarat: ''Oamenii mă întreabă adesea: care este moştenirea ta? Şi nu sunt interviurile cu preşedinţi, şefi de stat sau celebrităţi. Dacă am o moştenire (...) şi chiar o spun sincer, sper că am jucat un mic rol în pregătirea drumului pentru atât de multe femei fabuloase'', aminteşte abcnews.go.com.

''Barbara a fost o adevărată legendă, o deschizătoare de drumuri, nu doar pentru femei în jurnalism, ci pentru jurnalism în sine'', a afirmat pe Twitter, după moartea sa, colegul său Bob Iger, director al companiei Walt Disney, citat de publicaţia People.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb