Justiţia a blocat transferul activelor IAR Ghimbav către Eurocopter România

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 decembrie 2010

Justiţia a blocat transferul activelor IAR Ghimbav către Eurocopter România

Curtea de Apel a dat dreptate micilor acţionari care s-au opus transferului pe motiv că interesele lor ar fi fost prejudiciate

Curtea de Apel Braşov a blocat transferul activelor IAR Ghimbav la Eurocopter. Luna trecută, judecătorii de la instituţia braşoveană au admis recursul intentat de micii acţionari ai societăţii din Ghimbav cu privire la respingerea cererii de ordonanţă preşedinţială şi au dispus "suspendarea executării Hotărârii Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor IAR SA Ghimbav având nr. 5/ 16.06.2010, publicată în Monitorul Oficial nr.2953/06.07.2010 (Anexa 4) până la soluţionarea în fond a acţiunii în anulare înregistrată pe rolul Tribunalului Braşov - Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ sub nr. 7684/62/2010". Este vorba exact despre hotărârea prin care se aproba transferul celor mai importante active ale societăţii braşovene către Eurocopter Româ-nia, parte a concernului Eurocopter.

Procesul fusese intentat de către Societatea de Investiţii Financiare Transilvania şi de către fondul de investiţii MEI Roemenie en Bulgajije împotriva companiei IAR Ghimbav, a Eurocopter România şi a Ministerului Economiei şi Comerţului, acţionarul majoritar al firmei din Ghimbav. Eurocopter România face parte din structura grupului "European Aeronautic Defence and Space Company EADS N.V." Olanda (EADS). Grupul EADS este activ la nivel mondial în domenii precum producţia şi marketingul aeronavelor comerciale şi militare, echipamentelor de telecomunicaţii, sistemelor de apărare şi securitate, sateliţilor, lansatoarelor şi infrastructurilor orbitale.

Hala de montaj - adevărata miză

Cea mai vânată de către francezi a fost Hala de montaj, ei făcându-şi planurile că prin "preluarea acesteia" ar putea finaliza în timp util contractul de 550 de milioane de euro pentru modernizarea elicopterelor Armatei Britanice. Activele IAR supuse tranzacţiei erau reprezentate de clădiri, terenuri, instalaţii, utilaje şi maşini-unelte, precum şi documentaţia tehnică aferentă şi pregătirea pentru producţia de elicoptere care corespunde serviciilor de mentenanţă, reparaţii şi revizie generală pentru programele de elicoptere militare SA 330, IAR 330, SA 316 şi IAR 316.

Acţionarii companiei IAR Ghimbav au aprobat în luna iunie cedarea celor mai importante active către Eurocopter România, ca aport de capital. Potrivit deciziei acestora, aprobată cu 79% din voturi, se aproba "participarea IAR SA la majorarea capitalului social al Eurocopter România SA cu un aport în natură constând în terenuri, clădiri, mijloace fixe, pregătire de fabricaţie, documentaţia tehnică aferentă activităţilor de MRO pentru elicopterele IAR 316 B Alouette III şi IAR 330 Puma". De asemenea, potrivit deciziei acţionarilor, "aportul IAR SA la creşterea capitalului social al Eurocopter România SA are valoarea de 3.259.000 euro şi reprezintă valoarea activelor aportate la Eurocopter România SA, în sumă totală de 3.533.000 euro (valoare rezultată din Raportul de Evaluare întocmit de Romcontrol SA), compensată cu suma de 274.500 euro ce constituie aportul neutilizat la capitalizarea iniţială a SC Eurocopter România SA (în loc de 10 ani, cum a fost prevăzut iniţial, se utilizează doar 7 ani), reprezentând dreptul rămas de uzufruct asupra clădirilor şi terenurilor aferente aportate în anul 2003 de către IAR la Eurocopter România".

De notat este şi că Eurocopter a vrut iniţial să cumpere societatea din Ghimbav, dar oferise doar o sumă de un milion de euro, motiv pentru care privatizarea nu a mai fost realizată, găsindu-se mai apoi această "gogoriţă" a plasării activelor companiei în proprietatea Eurocopter România, un joint-venture în care pachetul majoritar de acţiuni - 51% - era deţinut de francezi, iar 49% îi revenea companiei IAR.

Guvernul - atacat în amorul propriu

Cedarea activelor a fost rezultatul unui memorandum semnat între Eurocopter şi Guvernul României, prin care la Ghimbav urma să ia fiinţă un parc aerospaţial în jurul companiei Eurocopter România. Francezii anunţau o investiţie de 7,1 milioane de euro în EC Rom, aceasta fiind însă condiţionată de neimplicarea IAR Ghimbav în planurile societăţii. "Eurocopter SAS solicită părţilor să agreeze ca, după finalizarea acestei tranzacţii, IAR să nu mai deruleze nicio activitate care ar putea să dubleze sau să diminueze perimetrul de afaceri dezvoltat la Eurocopter România deoarece acest lucru ar putea ameninţa viabilitatea economică a modelului de afaceri aşa cum a fost el expus anterior", se arată în memorandum.

Planurile Eurocopter SAS includeau şi creşterea numărului de angajaţi ai societăţii Eurocopter România de la 112 la 240, aceştia urmând să asigure funcţionarea centrului internaţional de mentenanţă, reparaţii şi reparaţii capitale. Numărul angajaţilor putea ajunge, potrivit propunerii Eurocopter, chiar la 300, dar numai dacă activitatea creştea în urma solicitării instituţiilor guvernamentale româneşti şi a realizării unei noi linii de asamblare de elicoptere.

În octombrie se obţinuse acordul Concurenţei

Până la decizia Curţii de Apel Braşov nimeni nu se mai aştepta ca acest transfer de active să fie blocat, având în vedere că până şi Consiliul Concurenţei îşi dăduse acordul la finele lunii octombrie cu privire la această tranzacţie. Într-un comunicat al instituţiei se arăta că "analiza efectuată de către Consiliul Concurenţei a ilustrat faptul că, deşi această concentrare economică intră sub incidenţa Legii concurenţei, nu ridică obstacole în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte a aces-teia şi, ca urmare, nu are ca efect înlăturarea, denaturarea sau restrângerea semnificativă a concurenţei".

Contractul cu Marea Britanie - în pericol?

În momentul în care micii acţionari au luat decizia atacării hotărârii de cedare a activelor, compania Eurocopter a încercat să preseze partea română să clarifice în favoarea părţii franceze această problemă prin publicarea în ziarul britanic "The Times" a unui articol prin care se anunţa practic că realizarea de către Eurocopter România a contractului de modernizare a 30 de aparate de zbor PUMA ale armatei britanice (suma fiind de 550 de milioane de euro) este pus în pericol.

A doua zi, Eurocopter România a anunţa că nici nu se pune problema de aşa ceva, deoarece "încă din faza incipientă a discuţiilor privind acest contract, Eurocopter şi Ministerul Apărării din Marea Britanie au fost de acord că Eurocopter România va fi societatea care va afectua lucrările aferente contractului de modernizare a elicopterelor Puma, iar acest aspect rămâne ferm valabil", se arată în comunicatul amintit.

IAR Ghimbav a obţinut noi contracte

Consiliul de Administraţie al companiei IAR Ghimbav va propune acţionarilor companiei în şedinţa de săptămâna viitoare modificarea în creştere a Bugetului de Venituri şi Chetuieli în urma încheierii unor contracte de export şi suplimentării unor contracte cu clienţii interni.

Astfel, veniturile ce vor fi realizate în cursul acestui an vor ajunge 70,219 milioane de lei, în creştere cu 55% faţă de valoarea prognozată la începutul anului, de doar 45,213 milioane de lei, în timp ce cheltuielile propuse a se realiza până la 31 decembrie sunt de 65,719 milioane de lei, în creştere cu 51% faţă de valoarea prognozată la începutului anului, de 43,491 milioane de lei. De asemenea, fondul de salarii al companiei a fost majorat cu 27% faţă de estimarea iniţială, valoarea acestuia crescând de la 8,297 milioane de lei la 10,670 milioane de lei.

În aceste condiţii, valoarea estimată a profitului la finele anului creşte cu 161%, de la 1,722 milioane de lei la 4,5 milioane de lei.

La baza modificării stau, potrivit unei informări adresate acţionarilor pe site-ul companiei, încheierea a două contracte de export cu Indonezia şi Oman, în valoare de 8,5 milioane de lei, suplimentarea Contractului NATO - modernizarea unui elicopter PUMA 330 - cu 4,3 milioane de lei, suplimentarea cu cinci milioane de lei a unui contract de echipare de elicoptere cu sisteme PLS şi staţii de radiolegătură TALON pentru elicopterele IAR 333 PUMA SOCAT ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi suplimentarea unui contract de revizii şi reparaţii cu SMFA cu 0,1 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb