Justiţia dinamitează reforma sistemului sanitar

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 6 ianuarie 2006

Curtea de Apel a anulat ordinul ministrului Sănătăţii de demitere a lui Sorin Oprescu, situaţie ce deschide calea unui val de contestaţii din partea directorilor de spitale demişi

Ministrul Sănătăţii îşi vede compromis planul de reformă prin decizia Curţii de Apel care dă cîştig de cauză contestaţiei făcute de Sorin Oprescu, directorul destituit al Spitalului Universitar. Anul trecut, în decembrie, ministrul Eugen Nicolăes-cu a demis 15 directori de spitale şi a schimbat 24 consilii de administraţie şi pregătea în această lună o nouă serie de des-tituiri.

În timp ce toată atenţia publică era concentrată asupra anunţatei asumări ministeriale a reformei sanitare, lovitura de graţie a fost dată de cel mai virulent contestatar al ei - Sorin Oprescu şi este susţinută de Asociaţia Furnizorilor de Produse Medicale.

Respingerea de către Curtea de Apel a ordinului ministerial de destituire a conducerii Spitalului Universitar Bucureşti a făcut din instituţia justiţiei o destinaţie sigură pentru viitorii contestatari ai ordinului. Prin decizia instanţei, Sorin Oprescu redevine director al spitalului pe care îl părăsise în decembrie 2005 şi îl schimbă pe Silviu Rădulescu, director în funcţie al instituţiei printr-o decizie executorie a magistraţilor.

Cu toate acestea, Eugen Nicolăescu a anunţat că va numi directori noi în cele două unităţi spitaliceşti şi a dat garanţii că "nici una din conducerile spitalelor Elias şi Universitar nu se va întoarce". Ministrul a numit o nouă conducere la Spitalul Universitar Bucureşti, care are un mandat de şase luni. Măsuri similare vor fi luate şi în cazul Spitalului Elias. În plus, Ministerul va face recurs la decizia Curţii de Apel în cazul demiterii directorilor de spitale. Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: "Parlamentarii şi liderii politici nu trebuie să mai aibă voie să acţioneze în instanţă pentru a nu influenţa justiţia".

Sorin Oprescu a considerat decizia Curţii de Apel Bucureşti drept una care demonstrează verticalitatea justiţiei din ţara noastră, în timp ce Eugen Nicolăescu crede că justiţia greşeşte în această decizie. Faptul că magistraţii au suspendat ordinul nu înseamnă că ministrul a procedat ilegal cînd a demis directorii spitalelor, ci dovedeşte că decizia Curţii de Apel "este o decizie pripită şi puternic influenţată politic", după cum afirmă Nicolăescu.

Cu toate acestea, Eugen Nicolăescu a revocat ordinele din decembrie privind destituirea consiliilor de administraţie şi a consiliilor directoare de la spitalele "Elias" şi "Universitar".

Furnizorii de medicamente îngroaşă rîndurile opozanţilor ministrului Nicolăescu

Atacurile asupra ministrului Sănătăţii nu vin doar din partea justiţiei, ci şi din partea nemulţumirii furnizorilor de produse medicale. "Faptul că minis-terul refuză plata sumelor ce depăşesc valorile contractate de spitale cu CNAS nu dovedeşte decît cinism şi minciună în deciziile ministrului", ne-a declarat Ion Ciceală, director executiv AFPM. Atitudinea minis-trului este cu atît mai ruşinoa-să, în opinia lui Ion Ciceală cu cît, "îl am şi înregistrat atunci cînd a promis că sumele depăşite vor fi plătite".

Spitalele au acumulat datorii de 600 milioane lei vechi numai la produse nemedicamentoase în anul 2005. Mai mult, 260 dintre spitale vor fi date în judecată de AFPR pentru recuperarea creanţelor, potrivit lui Ion Ciceală. Domnia sa ne-a spus: "Vom cere şi plata penalităţilor, atît pentru contractele neplătite, cît şi pentru contractele plătite cu întîrziere". Domnul Ciceală spune că pentru un contract de 50 milioane lei vechi, penalităţile de întîrziere de 672 zile (din ianuarie 2004) sunt de 44 milioane lei vechi.

Ion Ciceală, director executiv AFPM: "Măsurile de reformare a sistemului sanitar sînt luate după o ureche ce aude prost, cel puţin în ceea ce priveşte plata datoriilor spitalelor către furnizorii de produse medicale"

Chiar dacă nu toţi directorii de spital care au fost destituiţi au .avocaţi la fel de celebri ca Antonie Iorgovan, părintele constituţiei postdecembriste, avocatului lui Sorin Oprescu, ne putem aştepta la alte atacuri în instanţă ale deciziei ministeriale, acţiuni ce demonstrează că există o puternică rezistenţă la schimbarea sistemului sanitar, iniţiată de ministrul Sănătăţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb