Germania critică modul în care coaliţia majoritară din Parlament a ales să modifice legile justiţiei şi legislaţia penală. Autorităţile de la Berlin consideră că ţara noastră trebuie să pună în practică recomandările Comisiei de la Veneţia şi pe cele cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare stabilite de Comisia Europeană.
Aceste critici au fost reiterate şi de Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, într-un interviu acordat site-ului de ştiri g4media.ro.
Conform lui Michael Roth, Germania urmăreşte cu mare îngrijorare cât de mult împiedică dezvoltarea României disensiunile privind direcţia corectă.
Ministrul german pentru Afaceri Europene a spus: "Împărtăşim critica noastră atât cu alte state membre, cât şi cu Comisia Europeană şi Comisia de la Veneţia în ultimul său raport. Majoritatea experţilor sunt de acord că este imperios necesară o reformă fundamentală a justiţiei. Cu toate acestea, am vorbit cu multe voci critice care se tem că părţi ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile să protejeze politicieni activi de urmărirea penală, în pofida abaterilor dovedite. Această discuţie dificilă ar trebui încheiată înaintea preluării preşedinţiei Consiliului UE, fără ca succesele repurtate pe calea statului de drept să fie puse sub semnul întrebării. Avem nevoie de o Românie puternică, cu un puternic angajament faţă de o justiţie independentă, o Românie care va combate şi în continuare ferm corupţia".
Oficialul de la Berlin consideră că ţara noastră trebuie să respecte valorile şi principiile Uniunii Europene, organism la care a aderat în 2007. Michael Roth susţine că, în primul rând, autorităţile de la Bucureşti trebuie să respecte şi să protejeze demnitatea umană, să faciliteze egalitatea în faţa legii şi să acorde o importanţă deosebită principiului statului de drept, "care este menţinut doar de o justiţie independentă".
Referitor la aceste principii, ministrul german a spus: "Cu toţii ni le-am asumat ferm, la nivel european, ţări mari şi mici, Luxemburg şi Portugalia ca şi Germania, Franţa, Spania şi România. Desigur că există riscuri atunci când state individuale decid să se îndepărteze de aceste valori, fiindcă apărarea acestei comunităţi de valori în beneficiul tuturor trebuie să fie în interesul întregii Uniuni".