Brexitul lasă Uniunea Europeană cu o mare problemă, cea a lipsei de fonduri provocate în bugetul UE, iar negocierile dintre statele membre referitoare la contribuţii vor fi foarte dificile, a declarat Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene însărcinat cu Locurile de Muncă, Creşterea, Investiţiile şi Competitivitatea.
Katainen a declarat: "Marea Britanie este unul dintre principalii contributori la bugetul european, dar după ieşirea din UE deficitul de finanţare din bugetul UE trebuie acoperit într-un fel".
"Cu certitudine este o problema şi trebuie să o rezolvăm", a mai afirmat oficialul UE la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Comisarul a declarat că bugetul trebuie ajustat într-o anumită măsură, dar şi că este nevoie de contribuţii mai mari din partea statelor membre.
"Trebuie să vedem şi cum sunt cheltuiţi banii, cum putem obţine mai mult cu mai puţini bani", a arătat Katainen.
În acelaşi timp, comisarul european a ţinut să precizeze: "Multe state membre nu vor însă să contribuie mai mult pentru a compensa decizia Marii Britanii de a pleca din Uniune. Danemarca, de exemplu, a arătat în mod clar, anul trecut, că nu îşi va suplimenta contribuţia din cauza Brexitului".
Katainen a afirmat la un post american de televiziune că o soluţie ar putea fi utilizarea în mai mare măsură a instrumentelor financiare, cum ar fi obligaţiunile, pentru finanţarea proiectelor europene, în locul contribuţiilor financiare directe. "Asta plănuim sau analizăm în prezent...vor fi negocieri dificile", a spus el.
Actualul buget al UE este planificat până în 2020. Comisia Europeană va face propuneri pentru viitorul buget în luna mai.