Karoly Borbely: "Vrem să exportăm cât mai mult în Rusia, China, Brazilia şi India"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 noiembrie 2010

Noile mari puteri economice au devenit tot mai atractive pentru comerţul nostru extern. Astfel, potrivit lui Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), activităţile de export ale ţării noastre vor fi intensificate în state precum Rusia, China, Brazilia şi India, unde, în prezent, exportăm destul de puţin.

De altfel, în ultimul timp s-a pus tot mai mult accent pe exportul către statele care nu fac parte din Uniunea Europeană (UE). Deşi, după cum a precizat reprezentantul MECMA, 72% din produsele exportate de ţara noastră merg în ţările UE, în lunile septembrie şi octombrie ale acestui an, exporturile către statele non UE au crescut, faţă de perioadele similare ale anului trecut, cu 64,5% şi, res-pectiv, 62,4%, a specificat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). Astfel, în octombrie, din totalul de circa 2 miliarde euro - veniturile din activitatea de export - aproximativ 1 miliard de euro reprezintă încasările din vânzările produselor autohtone către ţările non UE. Reprezentantul ANEIR a mai subliniat că firmele cu capital chinez doresc să investească masiv în ţara noastră, în diverse domenii, printre care şi agricultura.

Referitor la evoluţia exporturilor, domnia sa a declarat că, în acest an, veniturile din activitatea de export vor înregistra un plus de peste 20% faţă de anul trecut, când au crescut cu 13,5%. Potrivit domniei sale, 2011 s-ar putea dovedi cel mai bun an pentru exporturi, în condiţii de stabilitate a cursului de schimb. Cursul de schimb este supus "unor presiuni enorme din partea unor speculatori, atât interni cât şi externi, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale, pe care nici Banca Naţională a României să nu o mai stăpânească", a spus reprezentantul ANEIR.

Potrivit lui Karoly Borbely, autorităţile susţin, în continuare, sectoarele care înregistrează rezultate foarte bune la export - construcţiile de maşini şi echipamente, agricultura, tehnologia informaţiilor şi turismul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb