Kaspersky descopera o noua schema de phishing care vizeaza utilizatorii de criptomonede

D.R.
Miscellanea / 13 iulie 2023

Kaspersky descopera o noua schema de phishing care vizeaza utilizatorii de criptomonede

Kaspersky a scos la iveala o campanie de phishing care vizeaza utilizatorii de criptomonede din intreaga lume, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

Schema prezinta tacticile in continua evolutie folosite de infractorii cibernetici, reflectand popularitatea tot mai mare a criptomonedelor. Numai in primavara anului 2023, solutiile avansate ale Kaspersky au detectat si contracarat peste 85.000 de e-mailuri de tip scam, cuprinzand atat portofele "reci" (neconectate) cat si "calde" (conectate). Kaspersky ofera un raport detaliat care dezvaluie complexitatea acestor doua tehnici distincte de infractiune prin e-mail si clarifica diferentele dintre metodele de stocare a criptomonedelor la cald si la rece.

Cu peste 400,000,000 detinatori de portofele de criptomonede la nivel global, popularitatea crescuta a portofelelor "hot" provine din natura lor accesibila. Serviciile de stocare online, cum ar fi bursele de criptomonede si aplicatiile specifice, au devenit tinte principale pentru infractorii cibernetici datorita conectivitatii lor constante la internet. Atacurile de phishing care vizeaza utilizatorii de portofele "hot" folosesc de obicei tactici relativ simple, astfel că sunt exploatate adesea persoane fără cunoştinţe tehnice.

Atacatorii se ascund sub masca unor burse de criptomonede bine-cunoscute prin intermediul unor e-mailuri frauduloase. Utilizatorii sunt îndemnaţi sa valideze tranzactiile sau sa reconfirme securitatea portofelelor. Victimele nestiutoare care acceseaza aceste linkuri sunt redirectionate catre pagini web false, care le cer sa introduca datele personale "seed phrase" - un element esential pentru recuperarea portofelului. Obtinand acces la "seed phrase", atacatorii pot prelua controlul asupra portofelului victimei si pot transfera fonduri in propriile conturi.

In schimb, portofelele "cold" sunt sisteme de stocare complet offline, cum ar fi un dispozitiv dedicat sau chiar o cheie privata notata pe hartie. Portofelele hardware sunt un tip predominant de portofel "cold". Acestea sunt mai apreciate in randul utilizatorilor care stocheaza detineri substantiale de criptomonede datorita masurilor lor de securitate imbunatatite. Cu toate acestea, cercetatorii Kaspersky au descoperit recent o campanie de phishing cu tinta precisa, conceputa special pentru a-i exploata pe proprietarii de portofele "cold". Aceasta campanie este initiata cu un e-mail care pretinde a fi o bursa importanta de criptomonede, Ripple, si care ii atrage pe destinatari cu promisiunea de a participa la o donatie de jetoane XRP.

In loc sa directioneze victimele catre o pagina de phishing, escrocii folosesc o tehnica mai sofisticata, creand o postare inselatoare pe blog, care imita indeaproape designul site-ului Ripple. Acest blog le ofera utilizatorilor sansa de a participa la o tombola de jetoane XRP, criptomoneda interna a platformei, urmand link-ul specificat. Dupa ce acceseaza link-ul, care ii duce catre o pagina falsa Ripple, care utilizeaza un nume de domeniu asemanator cu domeniul oficial Ripple (un atac de phishing Punycode), victimelor li se cere sa isi conecteze portofelele hardware, cum ar fi Trezor sau Ledger, la site-ul web fraudulos. Aceasta interactiune le permite infractorilor cibernetici sa obtina acces la conturile victimelor si sa initieze tranzactii ilegale. Începand cu primavara anului 2023, solutiile antispam Kaspersky au detectat si blocat cu succes peste 85.000 de e-mailuri frauduloase care vizau utilizatorii de criptomonede.

Pentru a pastra in siguranta activele criptografice, expertii Kaspersky recomanda: achizitionarea din surse oficiale ; inspectati-va portofelul; verificati firmware-ul ; securizati-va datele personale "seed phrase"; folosiţi o parolă puternică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb