Katalin Novak a demisionat din funcţia de preşedinte al Ungariei

S.B.
Internaţional / 10 februarie

Katalin Novak a demisionat din funcţia de preşedinte al Ungariei

Preşedinta Ungariei Katalin Novak şi-a anunţat sâmbătă demisia, după o presiune crescută pentru graţierea unui bărbat condamnat şi implicat într-un caz de abuz sexual într-o casă de copii, informează Agerpres.

"Am făcut o greşeală... Astăzi este ultima zi în care mă adresez în calitate de preşedinte", a spus Katalin Novak într-un discurs difuzat de televiziunea de stat.

"Îmi cer scuze de la cei pe care i-am rănit şi tuturor victimelor care au avut impresia că nu le-am susţinut. Sunt, am fost şi voi rămâne în favoarea protecţiei copiilor şi a familiilor", a adăugat fostul ministru al Familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban.

În martie 2022, Katalin Novak, 46 de ani, a devenit prima femeie care a ocupat această funcţie în principal protocolară.

La câteva minute după discursul preşedintei Novak, o altă aliată a lui Viktor Orban, Judit Varga, şi-a anunţat, de asemenea, "retragerea din viaţa publică" pentru că şi-a dat aprobarea ca ministru al Justiţiei - un post la care a renunţat în această vară pentru a conduce campania alegerilor europene.

"Renunţ la mandatul meu de deputat şi de şef de listă în Parlamentul European", a declarat ea pe Facebook.

Cel puţin o mie de persoane au protestat vineri la Budapesta cerând demisia preşedintei Katalin Novak, în urma graţierii de către aceasta a unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, preşedinta Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care şi un fost director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului.

Acesta din urmă a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

După ce această graţiere a fost dezvăluită săptămâna trecută de un website de investigaţii jurnalistice, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Ea a declarat marţi că motivaţia deciziei sale privind respectiva graţiere nu este publică şi că orice graţiere este controversată prin natura sa.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. A gratiat un pedofil,si pe drept a fost indepartat din functie,

    mai sunt state unde daca politicienii fac greseli,platesc scump,

    isi pierd privilegiile si sunt indepartati din functii publice 

    1. Si culmea este ca tara asta nu e la mii de km departare.

      Și-a dat demisia ca o recunoastere a faptului ca funcția respectivă era o pălărie prea mare pt ea!Si da,mai sunt state unde ajung in functii de conducere tot felul de incompetenți susținuți de partide nedemocratice sau iliberale ,cum le place să-și spuna, doar pt ca sunt obedienti si executa ordinele sefului...Si demisia a venit doar dupa ce oamenii au ieșit in stradă si pt a salva imaginea sefului...nicio onoare in acest gest politic calculat...Dar dacă se întâmplă in țara vecina și" prietenă" sigur ca orice rahat e ceva extraordinar si admirabil...

      "oamenii au ieșit in stradă"

      habar nu ai despre ce vorbesti, 

      unde ai auzit ca cateva sute de demonstranti al opozitiei,

      a schimbat un presedinte sau sef de stat ?? 

    Real Gdp EA 19 pe burta! - sa nu o dea in slump

    s c c r e t 

    1. Ce insemna "sa o dai in slump", mai Phytia?

      google it slump economic!

      inseamna depresie economica dupa fiecare crack up boom sau boom economic! 

      este curba nominala sau reala "s" a pibului - inovatiilor - profiturilor -etc.... 

      s c c r e t 

      economic slump. Definition English: A period of drastic economic decline, ch aracterized by decreasing aggregate output, falling prices, and rising unemployment.

      s c c r e t 

      Pythia (/?p??i?/; Ancient Greek: ????? [py??t?ía?]) was the name of the high priestess of the Temple of Apollo at Delphi. She specifically served as its oracle and was kn own as the Oracle of Delphi. Her title was also historically glossed in English as the Pythoness

      s c c r e t 

      pe "tompuri" cand "banii" erau bani reali / tari boomul si bustul erau in forma de V - slump si V (intors) - boom... dar cu "Currency" si firca tuturor de a intra in incapacitate de plata...diluarea nominala a piburilor si a preturilor este mult mai puternica ..si catapulteaza fiecare expansiune catre alt slump... chiar si asa nu a reusit Italiei in pret real sa ii rezolve slumpul cazut la nivelul din 90 (slumpul de azi a italiei)...

      La fel si in UK in unele regiuni se care in pret real in Slump la niveluri din spate... in "nominal" se mai mascheaza problema cat tine somajul jos...daca intra si somajul in bomba...ince vanzari de active la reduceri chiar si in nominal; faand ca totalul preturilor reale din piata sa mai cada o tura...doar ca bancile centrale se vor panica si fie vor prabusi dobanzile fie gov va varsa (daca are capacitate /surplus) banet... 

      Fiecare "slump" este caracterizat de somaj foarte mare si de foarte multa degradare in economia respectiva; plus criminalitate in crestre; exoduri (depinde de tari si libi vorbite cat si de indeletnicirile populatiei); magazine inchise pe bulevard; cumul de cersetori in crestere (in boom) si cumul de cerseotir in crestere in bust ...ce pot devenii violenti; consumul de droguri in cresteere; consumul de tarii in crestere; violenta domestica in crestere; proteste violente in crestere; huliganism si batati intre suporteri in crestere (tineri reprezinta noul somaj in index si din lipsa de ocupatie acumuleaza frustrari)... 

      s c c r e t 

      pe "timpuri" cand "banii" erau bani reali / tari boomul si bustul.....

      s c c r e t 

    Ar trebui sa plece pentru totdeauna din politica.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb