Kazahstanul ar putea să răscumpere acţiunile companiilor kazahe listate la bursele străine

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 octombrie 2007

Nursultan Nazarbayev

Nursultan Nazarbayev

Guvernul kazah ar putea să achiziţioneze acţiuni ale companiile kazahe listate la bursele străine, ca o reacţie la acţiunile "nefondate" de reducere a ratingului de ţară, a declarat recent preşedintele kazah Nursultan Nazarbayev. "Agenţiile de rating au început să reducă ratingurile fără a ţine cont de nivelul de dezvoltare economică al Kazahstanului. Avem o economie stabilă şi un sistem bancar stabil", a declarat Nazarbayev, citat de Bloomberg.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor"s a anunţat la data de 8 octombrie că a redus ratingul suveran al Kazahstanului, până la nivelul BBB, cel mai redus calificativ pentru investiţii, şi, în plus, a redus perspectivele pentru trei bănci de stat, citând o serie de îngrijorări conform cărora diminuarea încrederii investitorilor va pune capăt boom-ului economic care durează de opt ani ceea ce va forţa băncile kazahe să-şi depăşească limita de îndatorare.

"Kazahstanul este fără îndoială cea mai expusă ţară din Comunitatea Statelor Independente la criza de lichiditate care se manifestă în prezent pe pieţele mondiale. Lipsa de acces pe pieţele internaţionale va diminua operaţiunile băncilor kazahe şi, pe termen lung, va pune presiuni asupra marjelor de profit şi asupra ritmurilor de creştere", a declarat recent Reynold Leegerstee, director operaţional la Moody"s Investors Service.

Colapsul pieţei creditelor ipotecare din SUA a provocat unde de şoc în sistemul financiar mondial prin creşterea costurilor de creditare. Băncile kazah, inclusiv Kazkommertsbank, cel mai mare grup bancar din Kazahstan în funcţie de active, şi AO Alliance Bank obţin mare parte din fondurile lor din străinătate. În perioada care a trecut din luna iulie şi până în prezent guvernul de la Astana a oferit băncilor aproximativ 11 miliarde dolari sub formă de urgenţă, reducând rezervele cu aproximativ un sfert. Kazkommertsbank, Alliance şi Halyk Savings Bank sunt listate la bursa de la Londra.

În plus, băncile kazahe au fost afectate şi de diminuarea depozitelor pe fondul scăderii încrederii în moneda naţională, tenge. În luna august, băncile au suferit retrageri masive de fonduri, după ce un program de repatriere a banilor din străinătate s-a încheiat. Active de aproximativ 6,8 miliarde dolari, inclusiv 4,4 miliarde dolari în bani gheaţă, au fost legalizate ca urmare a unei campanii de amnistie financiară care s-a încheiat la 1 august.

Kazahstanul deţine aproximativ trei procente din rezervele mondiale de petrol şi este cel mai mare producător de energie din fosta URSS, după Rusia. KazMunaiGas Exploration and Production, subsidiara care se ocupă de explorarea şi producţia de petrol în cadrul grupului petrolier de stat KazMunaiGaz, este listată la bursa de la Londra. KazMunaiGaz este o companie petrolieră integrată de petrol şi gaze naturale deţinută în întregime de stat, cu subsidiare în explorarea şi producţia de petrol (KMG EP), transportul de petrol (KazTransOil ), transportul şi distribuţia de gaze naturale (KazTransGas -KTG- BB/B/ perspectivă stabilă) şi marketingul de ţiţei şi produse petroliere (TH KMG). KazMunaiGaz, prin subsidiara KMG EP, este al doilea producător de ţiţei brut din Kazahstan după Tengizchevroil (BBB minus) şi este responsabilă pentru majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului prin subsidiara KTO şi totalitatea exporturilor de gaze naturale ale Kazahstanului prin subsidiara KTG.

În luna august KazMunaiGaz a preluat o participaţie de 75 la sută din acţiunile la grupul petrolier The Rompetrol Group N.V. pentru 2,15 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb