"KazMunaiGas Exploration Production" preia "CITIC Canada Petroleum"

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2007

"KazMunaiGas Exploration Production" preia "CITIC Canada Petroleum"

Valoarea tranzacţiei se ridică la 930 de milioane de dolari

"JSC KazMunaiGas Exploration Production", divizie a companiei energetice de stat "National Company KazMunaiGas" din Kazahstan, va cumpăra 50% din "CITIC Canada Petroleum" Ltd., fosta "Nations Energy" Co. Ltd., pentru care plăteşte 930 de milioane de dolari. Tranzacţia necesită aprobarea autorităţilor de reglementare şi se va finaliza în acest an. Achiziţia, care include 54,5 milioane dolari costuri de finanţare, a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al firmei din Kazahstan.

Tranzacţia se bazează pe o opţiune acordată "National Company KazMunaiGas" de către CITIC în luna decembrie 2006 şi transferată către "KazMunaiGas Exploration Production" în luna mai a acestui an. Aproximativ 150 de milioane de dolari din preţul achiziţiei vor veni din fondurile proprii ale companiei.

"CITIC Petroleum" deţine 94,6% din acţiuni şi 100% din drepturile de vot de la "Karazhanbasmunai", o companie de petrol şi gaze naturale care dezvoltă zăcământul Karazhanbas din vestul Kazahstanului. "Karazhanbasmunai" are rezerve dovedite de hidrocarburi de 363,8 milioane barili de petrol, în timp ce producţia petrolieră a zăcământului Karazhanbas s-a ridicat la 42.700 de barili de ţiţei pe zi în 2006.

"Prin achiziţia , continuăm să im}lementăm strategia noasträ de expansiune prin creşterea cu!10% a nivelului de producţie actual", a declarat directorul executiv al "KazMunaiGas Exploration Production", Askar Balzhanov.

Kazahstanul deţine aproximativ 3% din rezervele dovedite de hidrocarburi din întreaga lume. Recent, Parlamentul ţării a aprobat un act normativ care permite modificarea contractelor petroliere semnate cu societăţile străine, fiind posibil ca, în baza acestuia, să fie modificaţi termenii unui contract anterior semnat cu grupul petrolier italian "Eni" SpA pentru dezvoltarea zăcământului Kashagan, cel mai mare câmp petrolifer din Kazahstan.

"KazMunaiGas" este o companie petrolieră integrată de petrol şi gaze naturale, cu subsidiare în explorarea şi producţia de petrol, transportul de petrol, transportul şi distribuţia de gaze naturale, marketingul de ţiţei şi produse petroliere. "KazMunaiGas" este al doilea producător de ţiţei brut din Kazahstan, după "Tengizchevroil", şi realizează majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului, respectiv toate exporturile de gaze naturale.

La finele lunii august, "KazMunaiGas" a preluat o participaţie de 75% din acţiunile "Rompetrol Group" NV, pentru 2,15 miliarde de dolari. Principalul activ al companiei este "Rompetrol Rafinare", a doua companie petrolieră din România din punct de vedere al capacităţii de rafinare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb