Litigiul cu Guvernul României nu va afecta tranzacţia de vânzare a pachetului de 51% din Rompetrol către compania chineză CEFC, a declarat Daniyar Berlibayev, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al KazMunaiGaz, compania kazahă de stat care deţine Rompetrol, potrivit site-ului de ştiri Informburo.kz.
În luna aprilie, chinezii de la CEFC şi kazahii de la KazMunaiGaz au semnat un acord prin care compania chineză va achiziţiona 51% din acţiunile KMG Internationa cu 680 de milioane de dolari, aminteşte agenţia Agerpres.
Daniyar Berlibayev susţine că tranzacţia ar putea fi finalizată în acest an. "Tranzacţia nu va fi periclitată. Ne-am propus să o finalizăm în septembrie-octombrie, până la finele anului. De aceea considerăm că până la acel moment totul se va rezolva. Acum ne aflăm în etapă de finalizare a tranzacţiei", a declarat el.
În opinia sa, Guvernul României încearcă să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol în anii 1999-2003 s-a făcut cu încălcarea legii.
"Noi am achiziţionat compania în 2007. Am avut aprobările necesare din partea autorităţilor României şi ale Comisiei Europene, deoarece decizia a fost luată la nivelul Comisiei Europene. Astfel că noi ne considerăm un cumpărător de bună credinţă. Am făcut apel. În realitate, nu ni s-a suspendat niciun drept, doar s-a pus sechestru pe acţiunile noastre datorită faptului că acea investigaţie este în derulare" a explicat oficialul KazMunaiGaz.
Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al KazMunaiGaz a adăugat că şi partea kazahă a intentat o acţiune în instanţă.
"Va avea loc un proces, noi am intentat o acţiune în instanţă. Acum este greu să ne pronunţăm asupra datei exacte, deoarece investigaţia, ce vizează acele persoane, încă nu a fost finalizată', a adăugat Berlibayev.
Compania kazahă KazMunaiGaz a primit asigurări din partea instituţiilor statului român, la momentul achiziţiei Rompetrol, că această companie şi-a îndeplinit toate obligaţiile faţa de stat, a declarat, joi, Azamat Zhangulov, vicepreşedintele KMG International, în cadrul unui interviu acordat agenţiei menţionate.
El a susţinut astfel că procesul legat de dosarul Rompetrol nu ar trebui să afecteze activitatea curentă a companiei, însă, din cauza sechestrului pus pe activele grupului, compania nu poate face investiţii.