Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, astăzi, la Târgu Mureş, în timpul ceremoniei de dezvelire a statuii principelui Transilvaniei din perioada 1613-1629, Bethlen Gabor, la 440 ani de la naşterea acestuia, că manifestarea are loc în "împrejurări atipice", în contexul pandemiei de coronavirus, conform Agerpres.
"Dezvelirea acestei statui măreţe ridicate în memoria Principelui transilvănean Bethlen Gabor are loc în împrejurări atipice. Nu astfel a fost planificat şi sunt sigur că, dacă nu ar exista această pandemie de coronavirus, acum, la împlinirea a 440 de ani de la naşterea marelui principe transilvănean, am fi avut invitaţi din toate colţurile Transilvaniei şi din regiuni ale bazinului Carpatic. Această situaţie este diferită, însă a fost diferită şi în secolul al XVII-lea, când, în timpul domniei Principelui Bethlen Gabor s-a conturat epoca de aur a Transilvaniei. Ridicarea acestei statui este extraordinară şi în contextul actual, pentru că, dacă ar fi să credem tot ce am văzut pe ecranele televizoarelor în ultimele luni şi săptămâni, atunci astăzi poate nu am inaugura, mai degrabă am distruge statui. Ridicarea unei statui nu se referă numai la trecut. Ridicarea unei statui reprezintă recunoaşterea unei moşteniri, recunoaşterea unei epoci, dar şi un avertisment la faptul că o epocă trebuie întotdeauna plasată într-un context propriu", a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a arătat că observaţiile lui Bethlen Gabor din secolul al XVII-lea sunt valabile şi astăzi, deoarece "agilitatea, capacitatea de previziune, dorinţa de a fi în slujba comunităţii şi experienţa l-au determinat pe marele Principe al Transilvaniei să ajungă la concluzia că o un popor mic, o comunitate mică se poate dezvolta, poate construi numai în condiţii de pace".
Kelemen Hunor a spus că principele a ştiut când să demonstreze forţă, când să facă compromisuri, a ştiut când trebuia să avanseze, dar şi când a fost momentul să se retragă, fiind modelul omului de stat care a vrut şi a putut să facă tot posibilul, în toate circumstanţele, notează sursa citată.
"El nu dorea puterea pentru ideea de putere, în sensul propriu al cuvântului, dar, când a dobândit-o, a mers pe principiul că trebuie să facă întotdeauna tot ce este posibil în interesul şi pentru binele comunităţii. Moştenirea sa pentru noi, aici, în Transilvania, trăind într-o minoritate numerică, marchează şi în prezent această direcţie. Trebuie întotdeauna făcut tot ce este posibil! (...) Nu avem nicio îndoială că moştenirea lăsată de Bethlen Gabor, care a dăinuit timp de secole, nu va fi valabilă şi în deceniile următoare. Aşa cum aceste adevăruri ne-au luminat calea, ne-au ghidat şi ne-au încurajat să acţionăm, chiar şi în momentele cele mai dificile, la fel se va întâmpla şi în deceniile următoare. Pentru că în spatele omului care acţionează în spiritul moştenirii lui Bethlen Gabor se află omul liber, omul care luptă pentru libertatea sa, dezideratul omului care face posibilă libertatea, dacă este necesar, omul care luptă pentru libertate, dacă este necesar, omul care face compromisuri în numele libertăţii, dacă este necesar", a subliniat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a mai spus că amplasarea acestei statui la Târgu Mureş este o dorinţă mai veche şi acest lucru a putut fi realizat prin implicarea deputatului Vass Levente şi a consilierilor locali ai UDMR.
La dezvelirea statuii principelui Bethlen Gabor de la Târgu Mureş au mai participat Potapi Arpad Janos, secretar de stat pentru politica naţională din Ungaria, Brendus Reka, şef departament în cadrul Secretariatului de stat pentru politica naţională din Ungaria, Jakab Istvan, episcopul Eparhiei Reformate Mureş-Câmpie, Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2020, 21:07)
In timpul guvernarii lui, romanii ca etnie erau considerati egali etniei maghiare ?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Oly în data de 15.11.2020, 23:44)
Futu-vă morții în gât de Bozgori ordinari...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.11.2020, 09:44)
propun statuie de 20 de metri minim in centrul Budapestei cu Mihai Viteazul in ipostaza sa clasica: cu barda ridicata , pe un cal navalnic, cabrat ... :)
dupa aceea voi fi de acord cu statui ale unor mici avortoni grofi unguri scapati de forcepsul chirurgului ...