Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susţine că ar introduce un prag simbolic pentru abuzul în serviciu, care respectă decizia CCR, un salariu mediu, şi a avertizat că decizia de renunţare la prag, anunţată marţi, ar putea duce la sesizarea CCR, informează news.ro.
Kelemen Hunor a declarat, marţi, la Euronews România, că niciunul dintre cei trei lideri ai partidelor de la guvernare nu a propus săptămâna trecută vreun prag pentru abuzul în serviciu, acesta fiind atributul specialiştilor din Ministerul Justiţiei, dar apoi s-a propus unul de 250.000 de lei, urmat de altele de 9.000 de lei şi de 6.000, pentru ca marţi să se renunţe la orice prag.
"CCR a spus că trebuie să existe un prag rezonabil, în 2017-2018 a fost introdus un prag legat de salariul minim şi Curtea a spus că este derizoriu şi nu trebuie să ne batem joc de deciziile Curţii. S-a pus problema unde poate fi acel prag care nu duce în derizoriu deciziile CCR, dar nici nu este ceva exagerat. E greu să găseşti un reper în UE, pentru că sunt state unde nu există prag, sunt state unde există un prag simbolic şi sunt state unde există un prag ridicat. Există o directivă europeană cu 2 praguri, pentru persoane fizice şi juridice, dar sunt uriaşe", a spus Kelemen.
Acesta a precizat că, în coaliţie, s-a decis ca ministrul Justiţiei să vină cu o propunere.
"Nu a propus nimeni niciun prag. Nu am propus nici eu, nici Ciolacu, nici Ciucă, am spus că putem vota ce propun specialiştii Ministerului Justiţiei. Luni după amiază am primit propunerea. Marţi s-a întâmplat votul pe 250.000 de lei, miercuri a venit ministrul Justiţiei cu 9.000 de lei, trei salarii minime. A fost o propunere azi cu 6.000 de lei, două salarii mimine, dar s-a decis să mergem cu propunerea ministrului Justiţiei de săptămâna trecută. După două ore şi jumătate ne-am trezit că se anulează totul. Este o lipsă de consecvenţă. Nu va rezista la CCR dacă va fi atacată. USR singur nu poate ataca, se poate asocia cu AUR", a afirmat liderul UDMR.
Acesta a explicat că pe parcursul proceselor penale ar putea fi unii care ar sesiza CCR, pentru că dacă CCR a spus că trebuie un prag, nu are cum să spună acum că nu trebuie un prag.
"Dacă vrem să consolidăm statul şi instituţiile statului, atunci deciziile CCR trebuie respectate, îţi place sau nu. Populismul şi demagogia dăunează foarte grav sănătăţii democraţiei. Suntem în situaţia că ne speriem că ne loveşte trenul. Ne va lovi trenul dacă nu suntem în stare să respectăm câteva principii fundamentale", a mai spus preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor a menţionat că ar introduce un prag simbolic care respectă decizia CCR şi l-ar lăsa pentru o perioadă de timp.
"Eu, în acest moment, aş introduce un prag simbolic. (...) Undeva la nivelul unui salariu mediu, acolo aş fi căutat, care este peste 3.000 de lei. Cred că ar fi fost o decizie la fel de corectă ca şi cea cu 3 salarii minime, dar ar fi fost mai mic şi peste acel prag despre care CCR a spus că nu este acceptabil", a conchis Kelemen Hunor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 09:36)
1 leu este un prag suficient de mare (pentru ca in trecut s-au vandut companii romanesti pentru 1 leu) si in acelasi timp suficient de mic ca sa nu poata fi speculat in vreun fel.
2. nu un leu
(mesaj trimis de ion în data de 05.04.2023, 09:42)
un leu e mult, un ban, maximum un ban. cea mai mica denominatie a monedei romane pentru a arata cat de jos a ajuns aceasta lada de gunoi a istoriei nu denumita pompos ccr.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 09:55)
Am cumparat 2 terenuri unul de 0,5 ha si unul de cca 1 ha fara acte, cu acte de mana acum 10 ani. Cand le-am cumparat am fost la primarie, am verificat sa fie trecute pe numele persoanelor respective la impozit ca nici ei n-aveau acte. De 10 ani platesc impozit ep terenuri. Anul asta am vrut sa-mi fac posesiune, cu topograf, vecinii stanga, dreapta sunt tot eu, primaria nu vrea sa-mi dea adeverinta de posesiune. Cica au avut probleme CU ALTCINEVA. Si vor face ei cadastru national(la sfantu asteapta, ca de 5 ani aud la anul, la anul). Deci abuz in serviciu, am platit 1700 de lei impozit pe cele 2 parcele in 10 ani, si inca platesc, dar n-am dreptul la o adeverinta ca terenul E IN POSESIA MEA. Pai daca imi recunosti obligatia de a plati impozit, inseamna ca imi recunosti posesia , nu?
Asta e abuz nu? Doar ca terenul nu are cine stie ce valoare poate si 5000 de eur ar fi mult sa spun ca e la deal, intr-un sat cu doar 2 case.
Dar as vrea sa-l intabulez, defrisez si sa pun niste peri. Primaria ma abuzeaza ca sa zic asa. Ce pot sa fac? Nu depaseste 250000 de lei nici vorba.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 10:57)
Da-l primarului , ca si-l da in posesie rapid !Nu se poate pamant asa , al nimanui!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 18:03)
Poate ca legea trebuie sa pice la CCR, ca sa cape iarasi niste smecheri, ca in ultima vreme e plin de prescrieri.