KEYSFIN: ÎN ROMÂNIA, Cele mai importante afaceri: industria petrolieră, auto şi comerţul alimentar

V.B.
Companii / 24 noiembrie 2014

Cele mai importante afaceri din ţara noastră au loc în industria petrolieră, în sectorul auto şi în retailul alimentar, însă cel mai profitabil sector este cel energetic, transmite un studiu realizat de analiştii KeysFin, pe baza ultimelor date financiare furnizate de aproape 200.000 de companii.

Astfel, Dacia este cea mai importantă companie din România, după cifra de afaceri. Pe fondul unor exporturi în creştere, producătorul auto a încheiat primul semestru din acest an cu afaceri de 9,8 miliarde de lei, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară din anul trecut. Compania are cel mai mare business din ţară, dar nu şi cel mai profitabil: cu un profit net de numai 191,2 milioane de lei, societatea se situează abia pe locul 9 în topul naţional al profitabilităţii. În schimb, Dacia se situează pe locul 3 în topul datornicilor din 2014, cu 3,8 miliarde lei, rezultat în scădere însă cu 2,1% faţă de primele 6 luni din 2013.

Keys Fin mai transmite că a doua mare companie din România, după cifra de afaceri, este OMV Petrom, cu un rezultat la 6 luni de 6,4 miliarde lei, în scădere cu 3,4% faţă de S1 2013.

Pe locul 3 în "Top 5 - cele mai mari afaceri din România", se află alt producător din industria petrolului, Rompetrol, care a încheiat primul semestru din 2014 cu un rezultat în creştere cu 23,3%, de 4,2 miliarde de lei, "avansul semnificativ fiind influenţat de reducerea costurilor de operare şi de creşterea preţurilor carburanţilor", menţionează analiştii KeysFin.

Locul 4 este ocupat de unul dintre cei mai importanţi retaileri din sectorul alimentar din România, Kaufland, firmă care, "pe fondul extinderii agresive din ultima perioadă", şi-a crescut afacerile cu 10,5%, la 3,7 miliarde de lei, menţionează autorii studiului.

"Remarcabilă este şi evoluţia profitului companiei, în creştere cu 40,2 % faţă de primele şase luni din 2013, la nivelul record de 249,3 milioane de lei. Încă o dovadă că retailul, indiferent de condiţiile economice, are un cuvânt greu de spus într-o economie în care consumul este principalul motor", se mai arată în comunicat.

Ultimul loc în clasamentul realizat de KeysFin este ocupat de Petrotel Lukoil, o companie despre care s-a scris în multe rânduri că ar putea să se retragă din România. Datele financiare arată că, în primele şase luni din acest an, firma şi-a crescut afacerile din ţara noastră cu 43,5%, la 3,2 miliarde de lei. În acelaşi timp, însă, datoriile companiei s-au majorat cu aproape 10%, până la 3,7 miliarde de lei.

Petrotel Lukoil a ajuns să aibă datorii mai mari decât cifra de afaceri, fapt care, potrivit analiştilor de la KeysFin, va influenţa semnificativ evoluţia business-ului companiei în următoarea perioadă.

Energia, cel mai profitabil sector

Datele statistice centralizate de KeysFin mai informează că afacerea cea mai profitabilă din România este cea din domeniul energetic. Astfel, Hidroelectrica are cel mai important câştig, de 409 milioane de lei, în creştere cu 7,1% faţă de perioada similară din anul trecut.

Locul secund este ocupat de CNADNR, cu 370,4 milioane lei, iar pe trei găsim Electrocentrale Bucureşti şi Continental Automotive, cu 314 milioane lei, respectiv 310 milioane de lei.

Producătorul de anvelope Continental Automotive a consemnat cea mai semnificativă creştere de profit în 2014, de 46%, peste al doilea performer al clasamentului, Kaufland (care a raportat un profit în creştere cu 40%, de 249,3 milioane de lei).

Topul datornicilor

Studiul realizat de KeysFin a luat în calcul datele financiare de la peste 200.000 de firme din economia românească şi arată că datornicul cel mai mare este, pentru al doilea an la rând, Telekom (fostul Cosmote România), firmă care a înregistrat datorii de 4,4 miliarde de lei, nivel aproape similar cu cel din anul trecut.

"Pe locurile următoare în top se situează, în ordine, campionii neperformanţei din 2013: RCS&RDS (firmă a cărei datorii au crescut cu 4,8%, la 4 miliarde de lei), Automobile Dacia şi Daewoo Mangalia, ambele cu 3,8 miliarde de lei. Top 5 datornici este completat de Petrotel Lukoil SA, firmă care a înregistrat cea mai puternică performanţă negativă, datoriile sale crescând în S1 2014 cu 9,5%, la 3,72 miliarde de lei", se mai arată în comunicat.

Analiştii KeysFin sunt de părere că "o radiografie a rezultatelor financiare din 2014 arată că economia resimte încă efectele negative ale crizei economice, însă există raze de speranţă".

"Cele mai multe companii importante din ţară au trecut în teritoriul pozitiv şi se semnalează un dezgheţ timid, însă important prin prisma semnalului, al relaţiilor de afaceri", au mai spus aceştia.

Informaţiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi PFA-urile active din România.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb