Kievul şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia preşedintelui Iohannis de a-şi contramanda vizita în Ucraina

Andreea Stoica
Politică / 24 septembrie 2017

Kievul şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia preşedintelui Iohannis de a-şi contramanda vizita în Ucraina

Actualizare 11:27 Băsescu: "Anularea vizitei preşedintelui Iohannis în Ucraina, o mare eroare politică"

Fostul preşedinte Traian Băsescu, liderul PMP, afirmă, pe pagina sa de Facebook, că anunţul şefului statului, Klaus Iohannis, privind anularea vizitei în Ucraina reprezintă o "mare eroare politică", având în vedere că noua lege a educaţiei nu a fost încă promulgată.

Traian Băsescu a scris: "Anularea vizitei preşedintelui Iohannis în Ukraina şi respingerea vizitei la Bucureşti a preşedintelui Parlamentului Ukrainei reprezintă o mare eroare politică, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată. La limită, dar încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, iar după discuţiile bilaterale, la declaraţia comună în faţa presei, preşedintele României trebuia să exprime acolo, la Kiev, punctul de vedere susţinut în discuţii şi concluziile la care s-a ajuns. Putea fi un mare succes sau un mare eşec, dar românii din Ukraina ar fi ştiut că preşedintele României i-a apărat până la capăt".

În opinia sa, anularea vizitei reprezintă părăsirea "câmpului de bătălie" înainte de a trage "ultimul cartuş".

Fostul preşedinte conchide: "Din păcate, anulând vizita, am părăsit bosumflaţi «câmpul de bătălie» înainte de a trage «ultimul cartuş». Eu l-aş fi tras, chiar dacă şansele de succes erau mici. Nimic nu este umilitor când aperi interesele românilor din afara frontierelor. Anularea vizitei ar fi fost justificată, dacă preşedintele Ukrainei ar fi promulgat imediat noua lege a educaţiei".

(M.I.)

------

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Kiev şi-au exprimat dezamăgirea cu privire la decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a-şi contramanda vizita din Ucraina.

Prin contramandarea vizitei, preşedintele român vrea să protesteze faţă de adoptarea unei noi legi a educaţiei, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, inclusiv în şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty, citat de News.ro.

Iohannis şi-a explicat decizia, susţinând că noua lege restricţionează drastic accesul minorităţilor la limba lor nativă, iar anularea vizitei transmite un mesaj extrem de puternic liderilor de la Kiev.

O purtătoare de cuvânt a ministerului ucrainean de Externe a confirmat anularea vizitei lui Klaus Iohannis.

"Suntem dezamăgiţi că partea română nu vrea ca liderii să aibă un dialog", se arată în reacţia MAE al Ucrainei.

Joi, Iohannis s-a arătat extrem de afectat de adoptarea unei noi legi a Educaţiei, care a fost adoptată fără probleme de către omologul său de la Kiev, Petro Poroşenko.

Preşedintele român a declarat în faţa jurnaliştilor de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din New York: "Această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina şi pot să vă spun, aşa, în premieră, că ideea mea cu vizita în Ucraina a fost, de fapt, să mergem împreună în zona Bucovinei ucrainene, unde sunt mulţi români, ca să subliniem că ne preocupă".

Iohannis a precizat că i-a transmis personal decizia de contramandare a vizitei omologului său din Ucraina, Petro Poroşenko.

De asemenea, liderul român a retras o invitaţie pentru preşedintele Parlamentului Ucrainei, care urma să vină în vizită la Bucureşti, precum şi pentru Poroşenko.

Reforma sistemului de învăţământ ucrainean a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

Ungaria, Moldova şi Rusia au denunţat şi ele noua lege a educaţiei din Ucraina.

Datele MAE de la Kiev arată că, în prezent, locuiesc peste 400.000 de etnici români în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Basescu nu mai poate trage nici un cartus. Pistolul nu are "tarie".

    iohannis a procedat corect. 

    1. Nu, Iohannis a fost sfatuit prost si Base are dreptate ! In contextul in care Romania si Ucraina au interese militare comune, sunt sub amenintare permanenta ruseasca, Ucraina doreste sa adere la NATO, iar Romania sa reglementeze problema canalului Bastroe, pozitia romaneasca este idoata, recte imbecila ! Daca ACOLO la Kiev nu se primea nici o garantie ca romanii nu pot invata in limba materna, se putea pleca mai devreme acasa... Dar nu pot sa ai pretentii de viziune de la pres.Galigan... Orice pesedist ori antenist stie ca Base le dadea clasa la capitolul politica externa !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb