Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au "nicio obiecţie" legată de transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a afirmat astăzi ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-un mesaj scris transmis AFP, prin Agerpres.
"Statele Unite ne-au dat asigurări că nu au obiecţii cu privire la transferul avioanelor", a scris Dmitro Kuleba care s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele american Joe Biden, aflat în vizită în Polonia. "Mingea este acum în terenul Poloniei", a adăugat el.
"Vom studia această problemă mai detaliat în conversaţiile noastre cu colegii noştri polonezi pentru a le auzi poziţia, dar vreau să fiu clar: Ucraina are o nevoie critică de mai multe avioane de luptă", a continuat şeful diplomaţiei de la Kiev.
"Avem nevoie de ele pentru a găsi un echilibru în cer şi a-i împiedica pe ruşi să comită mai multe crime de război, să arunce mai multe bombe asupra oraşelor noastre şi să ucidă mai mulţi civili", a explicat el, exprimându-şi speranţa ca această problemă să fie "rezolvată cât mai curând posibil".
Dmitro Kuleba şi ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, au discutat cu preşedintele american sâmbătă dimineaţă la Varşovia, cu prilejul întâlnirii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, şi secretarul Apărării, Lloyd Austin.
La 8 martie, luând vizibil prin surprindere Statele Unite, Polonia a propus să-şi trimită "fără întârziere şi gratuit toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia guvernului SUA", pentru a fi predate ulterior Ucrainei.
Washingtonul a considerat iniţial că această ofertă nu este "viabilă". A doua zi, Pentagonul a respins definitiv această propunere.
"Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti" în aer, a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
În plus, "serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO", a subliniat el.
1. Nu mai sunt aerodromuri functionale in Ucraina
(mesaj trimis de Popa Liliana în data de 27.03.2022, 11:50)
Deoarece sunt distruse majoritatea aerodromurilor si pistelor de aterizare ,singurul lucru care s ar obtine ar fi extinderea razboiului . Se vor pierde toate avioanele rapid si atacurile cu rachete ( eu vad ca sunt precise ,daca au nimerit un depozit in Lvov) vor putea ajunge 50 km mai la vest ! Presedintele Zelenski vrea un punct de sprijin in negocieri cu aceste cereri ,dar leaderii europeni trebuie sa apere interesele ,pacea si securitatea tarilor lor ,si nu sa se lase antrenati ,din vorba in vorba ,in razboi . Deja blocarea rezervelor bancii nationale a Rusiei a declansat un sir de masuri retaliatorii care ruineaza Europa , nu toate cererile unui om disperat sunt logice si fezabile .
2. pt Polonia.
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.03.2022, 13:07)
Nu.
3. Ucraina trebuie ajutata sa se apere.
(mesaj trimis de anonim în data de 27.03.2022, 15:33)
Rusia e agresorul unui stat independent, si omoara de-a valma, soldati, copii, bătrâni, femei si distruge economia ucraineană.
E normal sa ajuți un stat sa se apere, inclusiv de crime de razboi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 27.03.2022, 18:03)
se urmareste implicarea militara a minim un stat NATO (eventual de preferat din proximitatea geografica a Ucrainei).
acest lucru TREBUIE evitat pentru a nu declansa WW3.