Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, informează Administraţia Prezidenţială, potrivit News.ro.
Documentul permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor.
Actul normativ promulgat astăzi de către şeful statului are ca obiect de reglementare aprobarea modalităţilor de intervenţie imediată, pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra persoanelor şi bunurilor acestora, prin alungare, capturare, tranchilizare şi relocare sau extragerea prin eutanasiere/împuşcare, în vederea creării unui cadru unitar de acţiune imediată a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât să se prevină producerea unor evenimente grave la adresa siguranţei şi securităţii populaţie.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 22 iunie, pentru a doua oară proiectul de lege, după o cerere de reexaminare formulată de către preşedintele Klaus Iohannis. "Asigurăm protecţia speciilor, dar protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora este prioritatea noastră", a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna, după votul din plen.
Tanczos Barna a precizat atunci că "încă de anul trecut este în vigoare Ordonanţa de Urgentă, iniţiată de el, ce a permis intervenţia în intravilan."
"Prin completările aduse de Parlament, acum avem o reglementare şi pentru situaţia în care acest pericol apare în extravilan. Totodată, la iniţiativa noastră, cheltuielile administraţiilor locale privind permanenţa şi intervenţia imediată vor fi decontate de către Ministerul Mediului. Împreună cu ordinul de ministru prin care am stabilit cotele de intervenţie şi prevenţie avem, în sfârşit, toate instrumentele pentru a salva vieţi, pentru a apăra viaţa şi bunurile oamenilor împotriva urşilor deveniţi agresivi", a completat ministrul Mediului.
Barna a arătat că "sunt soluţii imediate, imperios necesare în condiţiile înmulţirii atacurilor de urs şi a pagubelor provocate de aceste carnivore mari, pe fondul creşterii constante a populaţiei de urs brun din cauza unui management impropriu".
"Soluţia pe termen lung rămâne gestionarea corectă a populaţiei de urs. Ministerul Mediului derulează un proiect de 10 milioane de euro pentru estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode ştiinţifice moderne, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor om-urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei", mai spune ministrul.
Preşedintele Iohannis a mai semnat, astăzi, decretul pentru promulgarea legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice
Actul normativ are ca obiect de reglementare asigurarea transpunerii în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicaţiilor electronice, act legislativ prin care au fost reţinute într-un singur document, toate directivele din domeniul comunicaţiilor electronice.
Prin proiect se propun o serie de modificări şi/sau completări ce urmăresc atingerea unei mai bune conectivităţi pentru utilizatori, documentul fiind parte a unor măsuri de politică necesare pentru a sprijini dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2022, 07:46)
In America caprioarele, cerbii, vulpile si alte "salbaticiuni" sunt aproape domestice in sensul ca se apropie de case si de oameni, mananca din mana acestora fara teama. Asa cum in Tarile de Jos, ratele si gastele, lebedele sunt pe deplin stapane pe lacurile si raurile din orase, fara sa teama de om.
Desigur ca la aceasta situatie s-a ajuns datorita faptului ca acolo nu se mai practica vanatoarea si aceste vietati, generatii dupa generatii, au simtit ca pot trai si se pot inmultii acolo in deplina siguranta.
Insa in America ursii si mistretii nu invadeaza orasele.
La noi, ursul a fost protejat, vanatoarea la urs s-a facut exclusiv pentru extragerea exemplarelor bolnave. Si nu a fost bine nici pentru ursi, nici pentru oameni.
Astfel ursii, ursoaicele in special, incet, incet, au simtit ca pot sa se hraneasca, sa-si hraneasca puii mai usor in orase, fara sa fie in pericol, ca cerbii si caprioarele in America si.. Sa nu mai vorbim de oamenii care i-au hranit.
Dar, aceasta lege poate schimba lucrurile. Cu certitudine ca dupa cativa zeci de ani, daca se procedeaza la impuscarea exemplarelor care ataca oamenii si gospodariile lor ursii isi vor schimba comportamentul si se vor retrage in padurile lor. Si va fi bine si pentru ursi si pentru oameni.