Preşedintele Klaus Iohannis a discutat vineri la telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre situaţia "critică" din Afganistan şi i-a dat asigurări că România este solidară şi este gata să-i ajute pe aliaţi în această criză, conform Digi24.
"Am avut o convorbire productivă cu Jens Stoltenberg. România rămâne preocupată de situaţia critică din Afganistan şi este pregătită să contribuie la eforturile NATO pentru rezolvarea acestei crize. Solidaritatea aliaţilor este esenţială. Afganistanul nu trebuie să devină un adăpost pentru terorişti", a scris pe Twitter, vineri seara, preşedintele Klaus Iohannis.
La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţă pe Twitter că a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul olandez Mark Rutte şi cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez, despre evoluţiile din Afganistan. "Aliaţii vor contina să aducă oameni într-un mediu sigur şi rămânem hotărâţi şi uniţi în faţa terorismului internaţional", a dat asigurări secretarul general al NATO.
Zilele trecute, secretarul general al NATO declara că este "esenţial" ca aeroportul din Kabul să rămână deschis şi după data de 31 august 2021, pentru a putea continua evacuarea oamenilor din ţară şi după încheierea retragerii americane din Afganistan. El a promis şi o analiză pentru a se stabili ce "a mers prost" în cadrul misiunii de 20 de ani.
Convorbirile secretarului general al NATO cu cei trei lideri europeni intervin în condiţiile în care miniştrii apărării din UE au discutat despre crearea unei forţe europene de reacţie rapidă, după ce retragerea americană din Afganistan a subliniat carenţele militare ale vechiului continent. Olanda susţine o asemenea idee.
Pe de altă parte, Spania găzduieşte temporar până la 4.000 de afgani care au lucrat pentru SUA în două baze militare utilizate de armata americană în sudul ţării.
În România, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a analizat situaţia din Afganistan şi a ajuns la concluzia că schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe pentru România în planul securităţii "din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate". CSAT a decis ca România să continue eforturile de repatriere a cetăţenilor afgani care au colaborat cu ţara noastră, precum şi a studenţilor care au burse în România sau a cetăţenilor care fac parte din categorii vulnerabile, precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi. În şedinţa CSAT au fost discutate şi eventualele pregătiri pentru un nou val de migranţi.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2021, 16:07)
Pai sa mearga Catu premier in Afganistan si se rezolva totul , il mai i-a si pe Ciolacu sa ii invete opozitie pe talibani si poate merge si .....
Peste o luna vin aia ca mieluseii si cu lacrimi in ochi sa ii luam inapoi sau ori emigreaza cu totii in China, Coreea de Nord, Marte, ori cer azil politic in US.