Klaus Iohannis acuzat pentru intervenţia în cazul OUG 13

Alexandra Cismaru
Politică / 8 martie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 18:51 Preşedinţia, după declaraţia Parlamentului: "Iohannis va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale"

Preşedintele Klaus Iohannis va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale, iar Parlamentul nu poate să "transfere responsabilitatea" deteriorării imaginii sale asupra şefului statului, spune Administraţia Prezidenţială, în replică la declaraţia asumată, miercuri, de Legislativ.

Un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Preşedenţiei precizează: "Constituţia României a construit un sistem în cadrul căruia autonomia instituţională este echilibrată prin colaborarea reciprocă şi cooperarea loială a instituţiilor fundamentale ale statului. Luând act de Declaraţia politică adoptată de Parlament, Preşedintele României va continua să îşi exercite toate atribuţiile constituţionale în beneficiul poporului român, unic titular al suveranităţii naţionale".

"Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului şi scăderea încrederii cetăţenilor în autoritatea care astăzi îşi reafirmă «supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice» nu îşi va găsi soluţia prin transferul de responsabilitate asupra Preşedintelui României, CSM, sau asupra «agenţii ale statului de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale» ori, în ultimă instanţă, asupra cetăţenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acţiuni care pun în pericol statul de drept şi valori ale democraţiei", se mai arată în comunicat.

(A.I.)

--------

Actualizare 15:05 Turcan: "Parlamentul nu trebuie să intervină în activitatea DNA, a Parchetului şi a preşedintelui"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a criticat miercuri adoptarea declaraţiei de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului, pe care a calificat-o drept un comportament prin care PSD-ALDE vor să demonstreze că "albul e negru şi negrul e alb" şi a atras atenţia că Legislativul nu trebuie să intervină în activitatea DNA, a Parchetului şi a preşedintelui.

Raluca Turcan a declarat: "Votul dat azi în Parlamentul României arată din nou că majoritatea PSD-ALDE este dispusă să se comporte în Parlament cu vot pentru a demonstra că albul este negru şi negrul este alb. Să votezi în Parlament că preşedintele este acuzat de abuz înseamnă o încălcare gravă a Constituţiei României. Preşedintele şi-a folosit atribuţiile constituţionale şi cred că Parlaentul trebuie să fie prima instituţie care garantează că celelalte instituţii ale statului român, inclusiv preşedinele României au dreptul să-şi folosească atribuţiile constituţionale".

Ea a mai spus că liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, nu au înţeles nimic din mesajul străzii şi că partidele pe care le conduc vulnerabilizează poziţia României în Uniunea Europeană.

Preşedintele interimar al PNL a mai afirmat: "Azi am văzut cum domnul Tăriceanu este dispus să folosească Parlamentul României pentru o obsesie politică. Domnii Dragnea şi Tăriceanu şi-au definit adversarul, Klaus Iohannis, nu sărăcia, nu corupţia, nu demagogia. PNL respinge cu fermitate un astfel de comportament politic. Acest demers de azi arată că Nici Dragnea, nici Tăriceanu nu au înţeles absolut nimic din mesajul străzii. Strada a cerut instituţii solide şi funcţionale, a cerut egalitate de tratament, a cerut respect faţă de lege".

Preşedintele interimar a mai spus că Parlamentul nu poate şi nu trebuie să intervină brutal în acţiunea instituţională nici a DNA, nici a Parchetului, aşa cum nu poate să intervină nici în acţiunea preşedintelui României.

(A.C.)

----------

Actualizare 13:59 Tăriceanu: "Au atacat cot la cot un act constituţional perfect legitim pe care l-a adoptat Guvernul"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat astăzi, în plenul Parlamentului, un atac dur la adresa preşedintelui Iohannis şi a Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), instituţii pe care le-a acuzat că au atacat "cot la cot" OUG 13, "un act constituţional perfect legitim".

Tăriceanu a declarat: "CSM doreşte să fie independent în cadrul arhitecturii instituţionale, dar CSM pare să dorească această independenţă numai în raport cu Parlamentul pentru că observăm că, atunci când preşedintele actual s-a dus la CSM, imediat, cot la cot, au depus contestaţiile pe care le cunoaşteţi la Curtea Constituţională a României (CCR) împotriva unui act constituţional perfect legitim aşa cum a fost subliniat de către CCR pe care l-a adoptat Guvernul", a declarat Tăriceanu în cadrul dezbaterilor asupra declaraţiei de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului.

Şeful Senatului a ţinut să atragă atenţia că unica instituţie care reprezintă poporul este Parlamentul, în vreme ce preşedintele este doar reprezentantul statul. "Nu mă pot abţine să fac o remarcă: vreau să înţelegem cu toţii că preşedintele reprezintă statul şi nu este şeful statului. Nu merge această instituţie după formula din marină sau din armată: comanda la mine. Nu merge", a mai spus şeful Senatului.

Tăriceanu a adăugat: "Fără îndoială că în această perioadă a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive şi o ingerinţă a instituţiilor de forţă împotriva activitatea Guvernului şi a Parlamentului. Am traversat o perioadă de criză de aproape două luni în care preşedintele a declanşat un război politic, alimentând nemulţumirile unei părţi a populaţiei şi încercând să răstoarne rezultatul alegerilor".

Tăriceanu l-a mai acuzat pe preşedintele Iohannis că a declanşat un război politic în ultimele două luni, fiind nevoie de intervenţia CCR "pentru a pune lucrurile în ordine".

(A.C.)

----------

Actualizare 12:33 Vlad Alexandrescu: "Adoptarea acestei declaraţii de către Parlament ar echivala cu o negare a ordinii constituţionale a României"

Vlad Alexandrescu, senatorul Uniunii Salvaţi România (USR), a criticat astăzi declaraţia de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului, pe care a calificat-o drept o negare a ordinii constituţionale, susţinând că adoptarea acesteia ar avea consecinţa grave asupra viitorului statului român.

Senatorul USR a demontat, în cadrul intervenţiei sale, criticile aduse preşedintelui României că ar fi "subminat rolul şi prestigiul Parlamentului", intervenind în delegarea legislativă pe care acesta din urmă o dăduse Guvernului, că ar fi comis "un abuz de drept, urmărind blocarea unui proces politic democratic", "uzurpând ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere pentru activitatea sa".

Vlad Alexandrescu a declarat, citat de News.ro: "Utilizând o prerogativă constituţională, preşedintele României a hotărât să joace un rol în această gravă chestiune încă din data de 18 ianuarie, participând la şedinţa de Guvern şi formulând rugămintea ca acesta să pună mai întâi într-o dezbatere largă textul viitoarei OUG 13, dat fiind că o modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală trebuie discutată larg în societate înainte de a fi transformată într-un act normativ. El a îndemnat Guvernul ca, în urma acestei consultări, să trimită textul rezultat ca un proiect de lege către Parlament. Prin această acţiune, Preşedintele a împiedicat adoptarea OUG 13 la data de 18 ianuarie şi a apărat dreptul Parlamentului de a legifera în materia Codului Penal şi de Procedură Penală".

El a mai afirmat că preşedintele Iohannis nu a făcut decât să uzeze de prerogativele sale constituţionale şi atunci când a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte.

Alexandrescu a mai spus: "Preşedintele nu a subminat aşadar rolul şi prestigiul Parlamentului, ci l-a apărat, deoarece a cerut Curţii Constituţionale să constate că Guvernul şi-a exercitat abuziv competenţa de legiferare, uzurpând astfel plenitudinea de competenţă a Parlamentului în materie de legiferare într-un domeniu extrem de sensibil".

Senatorul USR a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva declaraţiei propuse de Călin Popescu Tăriceanu.

(A.C.)

------------

Preşedintele Klaus Iohannis este acuzat de "abuz de drept" şi de "uzurpare" a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13, conform proiectului de Declaraţie transmis, în urma şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor, de pe site-ul oficial al Parlamentului.

Proiectul de Declaraţie menţionează: "Parlamentul apreciază că, în condiţii normale, asemenea lămuriri nu ar fi fost necesare. Textul Constituţiei este în sine suficient de explicit. Ceea ce a făcut oportună şi necesară decizia Curţii este absenţa manifestă a bunei credinţe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanţi instituţionali ai autorităţii judecătoreşti, ca şi abuzul de drept al Preşedintelui României, care recurge la sesizarea fără temei a Curţii doar în scopul blocării unui proces politic democratic".

În textul Declaraţiei se mai arată că preşedintele, CSM şi reprezentanţii ministerului Public au desfăşurat acţiuni care au "uzurpat" dreptul exclusiv al Legislativului de a trage Executivul la răspundere.

În textul proiectului de Declaraţie se mai arătă: "Parlamentul califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului. Asemenea activităţi uzurpă ilegal şi abuziv dreptul exclusiv al Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere".

În Declaraţia citată se precizează că: "Parlamenul consideră că recenta decizie a CCR trebuie să pună capăt odată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului" şi că, prin această Declaraţie, "Parlamentul îşi reafirmă supremaţia politică faţă de toate celelalte instituţii publice".

Regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că cele două foruri "se întrunesc în şedinţe comune pentru adoptarea unor declaraţii, mesaje sau a altor acte cu caracter exclusiv politic" şi că "aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi la şedinţa comună a celor două Camere".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Bravo Tariceanu. Incep sa te reevaluez.

    ..neamt hot de case zis Klaus .. credeam ca am atins culmea tupeului si a nesimitirii la vard de stat in epoca Basescu .. neamtul cel cinstit nu numai ca l-a depasit cu brio dar vrea sa ia si un avans considerabil ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb