KLAUS IOHANNIS AVERTIZEAZĂ: "Decidenţii politici să nu bage ţara într-o aventură economică fiscală cu final trist"

E.O.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 noiembrie 2017

"Decidenţii politici să nu bage ţara într-o aventură economică fiscală cu final trist"

Şeful statului: "De ce este nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară?"

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, ieri, coaliţiei de guvernare să renunţe la politica fiscală promovată, având în vedere că aceasta generează "neîncredere" şi "incertitudine": "Solicit coaliţiei aflate la guvernare, PSD şi ALDE, să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la acest tip de politică fiscală care generează neîncredere, incertitudine şi nu ajută pe nimeni. Şeful statului a recomandat prudenţă la nivelul deciziei politice şi guvernamentale în privinţa măsurilor economice.

Klaus Iohannis a declarat, citat de Agerpres: "România nu are nevoie de o politică ce rezolvă problemele astăzi şi poimâine apar altele mai grave, ci are nevoie de o politică ce rezolvă problemele românilor pentru un viitor previzibil, deci de o politică sustenabilă, cum se spune în limbajul de specialitate.

De aceea, avertizez la modul cel mai serios decidenţii politici să aibă grijă şi să judece clar, la rece, ca să nu bage România şi pe români într-o aventură economică fiscală, cu final trist".

Liderul de la Cotroceni a subliniat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Guvernului, "fiecare a rămas cu părerea lui".

În opinia lui Klaus Iohannis, măsurile fiscale anunţate de Guvern vor complica problemele, în loc să le rezolve: "Acest pachet, după părerea mea, nu este clamata revoluţie fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală".

Şeful statului nu va merge la şedinţa de Guvern în care va fi discutat pachetul de măsuri fiscale, deoarece, potrivit Constituţiei, nu are atribuţii în domeniul economic.

Iohannis: "Marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care câştigă 2.335 de lei încă 3 lei în plus"

În ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, şeful statului a susţinut că, la prima vedere, acestea reprezintă "un lucru interesant", însă a precizat: "Coaliţia de guvernare PSD - ALDE spune că transferă contribuţiile sociale la angajat, dar vine cu acea nouă taxă de solidaritate, cum au numit-o, sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator. Păi noi transferăm ori nu transferăm? În realitate transferăm parţial".

Klaus Iohannis a menţionat că, după ce a făcut un calcul, folosind datele comunicate public, pe salariul mediu brut pe economie, care este de 3.329 de lei, creşterea prin măsurile anunţate de Guvern ar fi de 3 lei: "Deci marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câştigat sau care câştigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus. Este caraghios. Nu că e rău că ar câştiga. Şi eu îmi doresc să câştige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD - ALDE că, prin transferarea CAS, prin scăderea impozitului pe venit, ar creşte salariul este pur şi simplu falsă. Creşte cu 0,1%, adică cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Creşte cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindcă a fost modificat, nu din alte motive. Păi, dacă politica PSD - ALDE vizează sau are ca ultim argument creşterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de această mega-ţopăială fiscal bugetară?".

Iohannis: "În privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură"

Klaus Iohannis a comentat şi măsura anunţată de Guvern referitoare la scăderea contribuţiilor la pilonul de pensii, menţionând: "Nu cred că astfel vom îmbunătăţi pensia românilor. Ceea ce se doreşte va duce implicit la scăderea pensiei aferente Pilonului II şi nu cred că este un lucru bun". Şeful statului susţine că, în opinia sa, măsurile anunţate de Guvern şi calculele făcute sunt "cârpeli".

Menţionând că, în privinţa cadrului fiscal-bugetar, există multiple preocupări, avertismente, discuţii în spaţiul public şi acţiuni ale sindicatelor, Iohannis a precizat: "Comisia Europeană (...) a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. (...) Adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, cum se spune popular, am pierdut ceea ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate. (...) Această predictibilitate este vitală pentru o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea este vitală, adică să avem politici publice şi măsuri care permit o creştere în continuare".

Ionuţ Dumitru: "Mesajul preşedintelui Iohannis este corect"

"Mesajul preşedintelui ţării este corect, atâta vreme cât nu avem o explicaţie pentru a înţelege logica din spatele modificărilor fiscale", a precizat şeful Consiliului Fiscal Ionuţ Dumitru, citat de agenţia de presă menţionată. Ionuţ Dumitru consideră: "Eu cred că mesajul este unul corect atât timp cât nu avem în momentul de faţă o explicaţie pe care să o înţeleagă oricine de ce facem aceste modificări. Adică de ce mutăm contribuţiile de la angajator la angajat? Nu înţeleg care e raţiunea. Dacă ne uităm în final, ce se obţine? Dacă angajatorul îşi păstrează costul total, angajatul nu câştigă nimic, statul nu câştigă nimic, povara fiscală rămâne aceeaşi. Iar apropo de povara fiscală, chiar dacă aparent impozitele scad, povara fiscală rămâne aceeaşi pentru că eu reduc impozitul pe venit de la 16% la 10%, dar, deşi pe partea de contribuţii aparent este o reducere de 2 puncte procentuale - în realitate aplicând contribuţiile la o bază inflatată artificial -, de fapt povara fiscală din contribuţii creşte şi compensează scăderea poverii fiscale din reducerea impozitului pe venit".

Potrivit specialistului, modificările fiscale propuse sunt de genul unui joc cu sumă nulă din care lipseşte raţiunea.

10.000 de angajaţi din industria auto vor protesta în 7 noiembrie

Circa 10.000 de angajaţi, în principal din industria auto, din care circa 5.000 din cadrul Dacia, vor protesta în 7 noiembrie în principal împotriva trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a anunţat, ieri, liderul Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD) Nicolae Pavelescu, citat de News.ro.

Sindicaliştii vor protesta împotriva trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi a întârzierilor în cazul autostrăzii Sibiu-Piteşti, dar cer şi un contract colectiv la nivel de ramură industrială, potrivit lui Pavelescu.

"În 7 noiembrie, ora 13, aproape 10.000 de angajaţi, din care probabil 5.000 ai Dacia, vor protesta pe platoul din faţa casei de cultură a sindicatelor din Mioveni. (...) Producţia probabil va avea de suferit doar în ziua respectivă, dar pe toată luna nu va fi afectată", a declarat Pavelescu.

CNSLR - Frăţia a început procedurile pentru greva generală

Sindicaliştii de la CNSLR - Frăţia au anunţat şi ei începerea procedurilor pentru declanşarea grevei generale, principalul motiv fiind trecerea plăţii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Potrivit sindicaliştilor, această măsură va duce la scăderea tuturor salariilor şi la pierderea unor locuri de muncă, precum şi la imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale, ceea ce va genera lipsa unei protecţii reale a angajaţilor şi la întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială.

Greva generală va fi declanşată în sectoarele: sănătate, învăţământ, administraţie publică şi asistenţă socială, energie, petrol şi gaze, chimie, petrochimie, comunicaţii, transporturi, agricultură.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. suficientza impardonabila atat din partea consilierilor cat si a "presului"! date din iulie, calcul total eronat, judecati lipsite de logica, toate, parca, luate din tolba decrepitilor. asta este nivelul politicului la varf!!!

    1. baga in excel datele din propunerea de modificare a codului fiscal. iti da la fel. a ma scuzi, credeam ca esti pe persoana fizica! sa traiasca domnu dragnea, sa vina banii la baieti.

      Ce mai face domnu' Călugăru? Tot la pungă vă plătește?

    ....Aseara la Realitatea TV....d-na profesoara de matematica Ecaterina Andronescu / cu doctorate in domeniul integralelor......a afirmat in privinta terceri contributiilor sociale de la angajator la angajat ca sustine ca aceasta propunere de transfer sa se dezbata in Parlament...deoarece acolo mai sunt "idei" PSD-iste...Dupa ce toate calculele matematice sunt clare...d-na Andronescu considera ca dezbaterile din Parlament ar putea aduce....la un calcul...ca 2x2 nu fac 4..poate scoatem 4,1 Ce stupida poate sa fie aceasta parlamentara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb