KLAUS IOHANNIS: "CSAT a analizat noua Strategie pentru apărarea ţării, în contextul pandemiei"

M.A.
Politică / 27 mai 2020

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii, astăzi, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în care s-a discutat noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării.

Astfel, preşedintele a transmis: "Punctul central de pe ordinea de zi l-a constituit analiza noii Strategii pentru apărarea ţării iar strategia a fost elaborată în contextul pandemiei. În aceste condiţii speciale, relaţiile de putere dintre actorii globali sunt perturbate, ceea ce sporeşte impredictibilitatea mediului internaţional. Perspectiva unei evoluţii ciclice a virusului obligă statul român să continue măsurile pentru gestionarea unei asemenea crize pe multiple planuri, inclusiv creşterea rezilienţei economice. Noua strategie oferă răspunsuri la întrebările esenţiale şi arată ce avem de făcut pentru a le atinge. Politicile pulbice din domeniul securităţii naţionale vor fi realizate având ca beneficiar final cetăţeanul".

Potrivit şefului Statului, strategia pentru 2020 - 2024 operează cu acelaşi concept de siguranţă naţională extinsă, din precedentul document similar şi vizează politica externă, ordinea publică, educaţia, sănătatea, economia, mediul, securitatea energetică.

"România e un stat care trebuie să-şi apere cetăţenii, care le asigură securitatea, le respectă drepturile. E ţara care îşi apără valorile, interesele, simbolurile, bunurile naţionale şi resursele naturale, patrimoniul. Toate acestea presupun continuitate în angajamente şi predictibilitate în acţiuni. Parteneriatul strategic cu SUA, apartenenţa la UE şi NATO sunt reafirmaţi ca piloni ai securităţii naţionale. Strategia implică o nouă abordare cu accent pe gestionarea integrată. E o abordare determinată de schimbarea de paradigmă la nivel global, care ţine cont de ameninţările hibride şi cibernetice, deteriorarea relaţiilor NATO - Rusia. Relaţia securitate - prosperitate - stat de drept - prosperitate. Siguranţa cetăţeanului rămâne un element cheie al abordării. Gestionarea securităţii presupune şi participarea societăţii civile. Strategia propune constituirea unui grup de reflecţie strategică. Strategia se bazează pe o diagnoză clară a statului român şi a instituţiilor sale publice. Am acordat un rol central colaborării stat - privat.", a explicat Iohannis.

Modernizarea cadrului legislativ rămâne un obiectiv prioritar, precizează preşedintele, adăugând că potrivit Constituţiei, documentul va fi transmis Parlamentului şi speră ca în cel mai scurt timp să fie aprobat.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunţat aprobarea forţelor armate ce pot participa la operaţiuni în afara ţării: 1940 militari şi civili din Armată, cu 436 mai puţin decât anul acesta; 841 militari şi poliţişti de la MAI, mai puţini decât în acest an.

"Am aprobat programul pentru înzestrarea Armatei până în 2026. Resursele financiare fac posibilă realizarea obiectivului de modernizare a armatei.", menţionează preşedintele.

Cu privire la evoluţia epidemiei de coronavirus, Iohannis a afirmat că numărul de infectări rămâne destul de constant, ceea ce înseamnă că "ne menţinem pe un platou."

"Vom depăşi cu bine etapa dacă vom rămâne vigilenţi şi responsabili.", a încheiat preşedintele Klaus Iohannis.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Domle' esti mare!

    Ce vorbesti este de pus in loc de icoana! 

    Cata munca si cate studii pana s-a ajuns la acesta concluzie: necesitatea unui "grup de reflecţie strategic" 

    Noi nu ne putem c.. de foame dar facem grupuri de reflectie!

    Hai ca e tare! 

    1. Securitatea e mai importanta decat foamea, a zis Iohannis clar.

      Vom fi solidari in saracie dar aparati chiar si de noi insine cu mijloace NATO.

      Adio iesiri in strada...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb