Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în cadrul sesiunii plenare a Summitului Formatului Bucureşti 9, că reuniunea este mai relevantă ca oricând în contextul războiului din Ucraina şi că solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei commune, informează Agerpres.
"Formatul Bucureşti 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliaţi de pe Flancul estic, dar şi la nivel transatlantic cu privire la securitatea Alianţei, ca un întreg. Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puţin două perspective. În primul rând, evoluţiile dramatice din regiune, care reclamă o atenţie sporită şi o coordonare amplificată. Solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei noastre comune. Agenda de azi va aborda, în consecinţă, evoluţiile actuale de securitate din Ucraina şi impactul acestora asupra vecinătăţii extinse, inclusiv a celorlalţi parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova şi Georgia, dar şi asupra securităţii întregii alianţe", a spus preşedintele.
Iohannis a evidenţiat că România este statul membru NATO care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina.
"Începând cu 24 februarie suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Este un moment crucial pentru regiunea euro-atlantică şi în special pentru noi, statele membre NATO de la Flancul estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toţii împărtăşim valoarea gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii spaţiului euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului de agresiune ilegal şi imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei", a mai spus şeful statului.
Preşedintele Iohannis a menţionat că la Summit-ul NATO de la Madrid organizat la finalul lunii va fi adoptată o nouă viziune pe termen lung prin noul Concept strategic.
"Ne aflăm într-un moment excepţional, în care vom trasa traiectoria alianţei pentru cel puţin următorul deceniu. La finalul acestei luni vom adopta la Summitul NATO de la Madrid decizii importante, cu impact major pentru securitatea noastră actuală şi viitoare. Vom stabili o viziune pe termen lung prin intermediul noului Concept strategic, punând apărarea colectivă şi articolul 5 în epicentrul acţiunilor noastre şi punând în aplicare o transformare semnificativă a posturii de descurajare şi apărare, în special pe Flancul estic, aşa cum am decis la 24 martie 2022 la Bruxelles", a adăugat şeful statului.
În opinia preşedintelui, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc estic de o manieră unitară şi echilibrată devine urgentă.
"Deoarece riscurile de securitate la adresa României şi a regiunii Mării Negre sunt în creştere, consolidarea posturii NATO pe întregul Flanc estic de o manieră unitară şi echilibrată, în special în zona sudică a Flancului estic, devine cu atât mai urgentă şi crucială. Îmi exprim încrederea că unitatea şi abordarea comună la nivelul B9 vor facilita negocierile în desfăşurare la nivel aliat, recum şi procesul decizional al NATO. Avem responsabilitatea de a asigura securitatea pentru cetăţenii noştri, răspunzând la ameninţările reale generate de Rusia", a subliniat şeful statului.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi al Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9.
1. Parere neautorizata
(mesaj trimis de Popa L în data de 10.06.2022, 17:11)
Cea mai buna solutie de securitate pe Est este ca Ucraina sa faca armistitiu si sa inceapa negocieri atit cat inca are aceste livrari de artilerie si mai are soldati ,mai ales ca are un avantaj momentan . Dincolo de distrugerile catastrofice produse de razboi in Ucraina ,de pierderile umane imense si de cele 7 mil de cetateni in refugiu ...analiza trebuie facuta la rece si pentru cazul nefavorabil ,nu numai pe speranta momentana ca vor castiga .
Rece vorbind ,daca acceptau concesiile in ce priveste teritoriile pe care oricum nu le controlau in feb 2022 ,si o lungeau cu referendum ,modificare legislatie , aprobare constitutie noua etc ...castigau timp si ramaneau cu toate activele care acum sunt distruse ,toata coasta Marii Negre ,toate resursele naturale si toti oamenii acasa !
Si auzim ca d Putin e bolnav ...si asta ar fi schimbat cu totul situatia Ucrainei la momentul actuala ,sau evaluat pina la sfarsitul anului 2022. Eu nici nu vreau sa ma gandesc ce se intimpla in caz ca brava armata ucraineana e infrinta din lipsa de resurse care toate dispar . La un astfel de caz toata armata ,toata populatia masculina incorporabila din Ucraina trebuie sa fuga unde vad cu ochiii !