Klaus Iohannis: Planul pentru dotarea Armatei, retras din CSAT

Mina Irina
Politică / 4 iulie 2017

Şedinţa CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Şedinţa CSAT (Sursa foto: Presidency.ro)

Şeful statului: "Planul neglija alocarea a 2% din PIB"

-----------

Actualizare 15:35 Klaus Iohannis: "Am avizat în CSAT raportul de activitate al SRI pe 2016"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că în şedinţa CSAT a fost aprobat raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport "complet şi bine documentat".

"Am aprobat raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport complet, bine documentat şi care a arătat o dată în plus cât de importantă este munca pe care o depune SRI pentru a ne apăra de terorişti", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a mai spus că, în cadrul şedinţei CSAT, a fost avizată şi Cartea Albă a Apărării pe 2017, "un document prezentat de MApN, care a fost găsit foarte bun şi oportun".

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:47

Planul pentru dotarea Armatei a fost retras de pe ordinea de zi a CSAT, deoarece nu respecta cerinţa privind alocarea bugetară de 2% din PIB pentru cel puţin un deceniu, a anunţat astăzi preşedintele Klaus Iohannis.

Într-o conferinţă de presă ţinută la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), şeful statului a declarat: "Un document pe care nu l-am discutat, pentru că a fost retras de pe ordinea de zi: Planul de înzestrare a Armatei pentru 2017-2026. S-a constatat că acest document a neglijat un aspect important, acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru apărare pentru cel puţin un deceniu".

Iohannis a precizat că documentul a fost retras de iniţiator şi "urmează să fie adaptat dorinţei politice şi urmează să fie prezentat într-o şedinţă ulterioară a CSAT".

El a adăugat că a atras mereu atenţia politicienilor că dotarea Armatei nu este una corespunzătoare, problemele fiind unele cunoscute: "De ce până acum nu s-au luat aceste avertismente în serios nu face obiectul discuţiei de azi, dar, de la începutul mandatului meu, am luat foarte în serios acest lucru. Am invitat partidele şi am hotărât împreună să alocăm o sumă de 2% din PIB pentru cheltuieli de Apărare. E clar şi a fost din capul locului intenţia noastră să nu cheltuim toţi banii numai pentru dotări de tip armament, ci pentru dotări de tip logistică, pentru dotarea completă a Armatei. Şi acest accident regretabil, care a avut loc în Argeş, arată din nou de ce este nevoie de această dotare şi de ce este nevoie să punem în practică un plan de înzestrare".

Potrivit şefului statului, faptul că a fost retras documentul de pe ordinea de zi a CSAT şi se va reveni nu este o problemă principială.

Klaus Iohannis a subliniat: "Sper să nu fie o problemă principială politică. Noi am aprobat planurile şi acest document venea în completare. Proiectele pentru achiziţiile strategice au fost înaintate în Parlament la începutul anului, aprobate şi urmează ca Ministerul Apărării să pună în practică ceea ce s-a decis acolo. Şi cred că toată lumea a înţeles că aici nu putem să tergiversăm lucrurile, fiecare zi de întârziere poate să aducă atingere securităţii naţionale. Aceste achiziţii vor începe în acest an, dar evident că va dura câţiva ani până când întreaga bază materială a Armatei va avea un nivel satisfăcător".

(S.A.)

----------

Actualizare 14:30 Iohannis: "România e interesată de strategia UE pe securitate şi apărare"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare s-a numărat printre temele abordate astăzi în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi a precizat că ţara noastră este interesată şi doreşte să participe la acest proiect.

Şeful statului a afirmat, într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni: "Am discutat despre Strategia Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate şi apărare, un material prezentat de Ministerul Afacerilor Externe. O temă foarte importantă pentru noi, ştiţi că am mai discutat pe această temă. Este vorba despre o iniţiativă europeană, care vizează, în prima etapă, cercetare militară, un studiu asupra modului în care industria de apărare europeană poate fi îmbunătăţită şi, în perspectivă, va studia felul în care armatele naţionale vor colabora mai intens, vor fi mai bine coordonate în chestiuni legate de interesul european. Această informare a fost prezentată şi, în final, aprobată".

Iohannis a subliniat că ţara noastră e interesată de acest proiect şi doreşte să devină parte a lui: "Vreau să vă reamintesc de discuţia pe care am avut-o despre Europa cu mai multe viteze şi am explicat atunci că nu se mai discută despre aşa ceva, ci se discută despre proiecte care rămân deschise pentru toată lumea, dar participă cine doreşte şi cine poate. Când e vorba de securitate şi securitatea graniţelor externe, securitatea cetăţenilor noştri, România doreşte să participe".

Şeful statului a precizat că un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT de astăzi s-a referit la un proiect care se reia anual şi care prevede aprobarea forţelor şi mijloacelor Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne care pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni externe, respectiv misiuni ce se desfăşoară în afara teritoriului naţional.

Iohannis a precizat: "Am discutat aceste chestiuni, în baza rapoartelor prezentate de cei doi miniştri - al Apărării şi al Afacerilor Interne - şi au fost aprobate acestea. Nu vreau să intru în prea multe detalii, dar este totuşi important de ştiut că a fost mărit, majorat numărul forţelor care pot fi puse la dispoziţie. Avem, aşadar, un număr maximal (...) de 1.793 de persoane, militari şi civili, care pot participa la misiuni externe din partea MApN, şi un număr de 971 de persoane, atât militari, cât şi civili, care pot participa din partea MAI la misiuni externe. Acestea sunt maximele. În realitate, acum nu sunt atâtea persoane angajate şi probabil nu vor fi nici în 2018, dar cu toţii am văzut că situaţiile se pot schimba de la o zi la alta şi vrem să fim asiguraţi că dispunem de o marjă confortabilă pentru a aloca, atunci când considerăm că este cazul, un număr suplimentar de oameni pentru aceste misiuni. În afară de aceste maxime, care au fost stabilite, au mai fost stabilite pentru fiecare în parte un număr de militari şi civili care sunt, aşa cum spune, în aşteptare pe teritoriul naţional şi, în cazul unei crize, pot fi alocaţi suplimentar".

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:25 Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de la Palatul Cotroceni s-a încheiat

(M.I.)

------

Actualizare 11:16

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a început marţi, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi fiind incluse subiecte referitoare la politica de securitate şi apărare, precum şi la evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei, potrivit surselor din presă.

(A.C.)

-------

Consiliul Suprem de Apărare al Ţării se reuneşte, astăzi, începând cu ora 11, la Palatul Cotroceni, pe ordinea zi fiind, printre altele, stabilirea efectivelor pe care le poate pune armata la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului naţional în anul 2018 şi discutarea planului de înzestrare cu tehnică militară în perioada 2017-2026, potrivit unui comunicat de presă publicat de Administraţia Prezidenţială.

În document se arată: "Pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la: implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate şi apărare); forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2018; activitatea Serviciului Român de Informaţii în anul 2016; regulamentul de organizare şi funcţionare a Centrului de Coordonare Operativă Antiteroristă; Carta albă a apărării; planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026; evoluţiile recente ale fenomenului migraţiei şi principalele măsuri implementate la nivel naţional".

În cadrul şedinţei prezidate de către preşedintele Klaus Iohannis vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb