Guvernul va promova în foarte scurt timp o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi, a declarat, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban. Preşedintele a refuzat să precizeze modalitatea în care Executivul doreşte să facă acest lucru, prin ordonanţă de urgenţă sau prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, dar a menţionat că schimbarea legislaţiei privind alegerea primarilor este soluţia cea mai bună.
Klaus Iohannis s-a referit şi la declanşarea procedurii privind alegerile parlamentare anticipate şi a menţionat că nu are de gând să solicite demisia Guvernului sau a premierului Ludovic Orban.
Preşedintele a enumerat argumentele în favoarea organizării alegerilor anticipate:"Am câştigat europarlamentarele, prezidenţialele la un scor foarte mare, dar în Parlament sunt aceiaşi parlamentari care au fost aleşi în 2016. PSD are un număr foarte mare de parlamentari şi nu doreşte să lase puterea. Atunci este firesc să purcedem cât mai repede la alegeri anticipate. E imposibil de gestionat un an întreg cu această putere a PSD. Toate sondajele din ultima vreme arată că alegătorii doresc schimbarea, că vor ca PSD să plece de la putere. Nu se intră în nicio criză politică, se intră într-o posibilitate ca românii să aleagă parlamentarii".
În legătură cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin, amintim că premierul Ludovic Orban a declarat, recent, că guvernul are la dispoziţie două variante prin care să implementeze acest lucru: angajarea răspunderii pe proiectul de lege sau chiar o ordonanţă de urgenţă.
Conform unor surse din interiorul PNL, citate de g4media.ro, guvernul Orban va adopta o ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. În acelaşi act normativ va fi prevăzută şi dublarea numărului de parlamentari care reprezintă românii din afara ţării, ajungându-se la 4 senatori şi 8 deputaţi. Acesta este numărul maxim de parlamentari care pot fi aleşi pe circumscripţia Diaspora, în care sunt înregistraţi circa 630.000 de români cu drept de vot. Rămâne de văzut dacă acest act normativ va intra pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern ce va avea loc astăzi la Palatul Victoria.
Referitor la aceste aspecte, PSD a trimis scrisori către preşedintele Comisiei Europene - Ursula von der Leyen, către conducerea Parlamentului European şi grupurile politice din acest for şi către Comisia de la Veneţia, în care arată argumentele tehnice pentru care legislaţia privind alegerea primarilor nu poate fi modificată cu câteva luni înainte de desfăşurarea scrutinului.
Social-democraţii menţionează printre documente şi Opinia Comisiei de la Veneţia care spune că, chiar dacă există cel mai mic avantaj pentru unul dintre competitorii electorali sau un mic dezavantaj, această modificare a legislaţiei nu trebuie făcută în an electoral.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat ipocrizia unor lideri ai PNL care acum susţin alegerea primarilor în două tururi de scrutin, deşi în anul 2011, când a fost schimbată legislaţia electorală, au votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Este vorba despre vicepremierul Raluca Turcan, parlamentarii Cezar Preda, Gheorghe Tinel, Roberta Anastase, Gabriel Andronache şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Marcel Ciolacu a precizat: "Ei dovedesc că fac politică ipocrită. Ei au modificat legea pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, Raluca Turcan a fost iniţiatoarea acestei modificări, iar acum vor să o modifice din nou, total nedemocratic. Nu poţi face legi după bunul tău plac".
Liderul social-democrat a declarat că, în cazul în care guvernul Orban va adopta un act normativ privind alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin, PSD va introduce o moţiune de cenzură.