Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica, s-ar bucura să vadă compania listată, dar nu a văzut ca autorităţile să facă paşi în acest sens, a spus, ieri, Greg Konieczny, managerul FP.
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că a prezentat săptămâna trecută o notă de informare în Guvern privind listarea a 10% din acţiunile Hidroelectrica, procentul fiind redus de la 15% cât se propusese iniţial.
Greg Konieczny spune însă că vorbele Ministrului Energiei nu au corespondent în fapte, căci nu au fost făcute demersuri pentru listare. În opinia sa, reducerea pachetului din Hidroelectrica, ce urmează să ajungă pe bursă, nu ajută la îndeplinirea criteriilor pentru upgradarea BVB la statutul de piaţă emergentă.
Întrebat dacă FP are mai multe detalii legate de intenţia privind listarea Hidroelectrica, având în vedere contradicţia din declaraţia ministrului de resort, respectiv faptul că Toma Petcu afirmă că listarea se face prin vânzarea acţiunilor existente, dar şi că banii vor rămâne în companie, Greg Konieczny a spus, ironic: "Înseamnă că în acel punct se află cu planul (n.r. autorităţile)".
Recent, Fondul Proprietatea a decis să analizeze vânzarea participaţiei de 20% din companie.
Johan Meyer, Co-CEO şi Co-Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea, a declarat, ieri, că succesul Hidroelectrica - cea mai importantă companie din portofoliul FP - este critic pentru succesul FP.
Domnia sa a spus: "Hidroelectrica a făcut un profit record în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, preţul energiei a compensat volumele mai mici. Dar, problema guvernanţei corporative pune în pericol rezultatele companiei. Nu există o echipă de manageri profesionişti care să îndeplinească un plan de dezvoltare a companiei".
• 13 companii - involuţii privind guvernanţa corporativă, nicio îmbunătăţire
Fondul Proprietatea atrage atenţia că implementarea guvernanţei corporative în companiile de stat a înrgistrat deteriorări în ultima perioadă.
FP arată că, din 19 companii din portofoliu, la 13 companii schimbările privind guvernanţa corporativă au fost negative şi la niciuna nu au existat îmbunătăţiri.
Greg Konieczny a declarat: "Având în vedere schimbările legislative preconizate, cred că vom asista la înmormântarea guvernanţei corporative. Acesta este rezultatul Guvernării actuale.
Cu mandate provizorii de patru luni în companiile de stat, întrebarea noastră este care este interesul acestor persoane în dezvoltarea companiilor".
Domnia sa a adăugat că sunt periculoase schimbările legislative preconizate prin care Guvernul va putea să excludă aproape toate companiile de la regulile guvernanţei corporative.
Potrivit domnului Konieczny, datorită guvernanţei corporative, bugetul statului poate fi susţinut din dividendele speciale acordate de companiile de stat: "Altfel, aceste companii nu ar fi avut ce să împartă cu bugetul".
FP a avut venituri din dividende de 552 milioane de lei de la companiile din portofoliu, în 2017, iar dividendele speciale, în urma distribuţiilor din rezerve solicitate de stat, sunt de încă 185 milioane de lei.
• Noul mandat FT începe la 1 aprilie 2018
Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, ieri, reînnoirea mandatului "Franklin Templeton International Services" drept administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al FP pentru o durată de încă doi ani, începând cu 1 aprilie 2018, potrivit unui raport curent remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Potrivit lui Johan Meyer, obiectivul noului mandat este ca FT să creeze valoare pentru acţionari. Astfel, administratorul are ca sarcină să reducă discountul dintre preţ şi valoarea activului sub 15% şi să crească activul, dar calculele se vor face pe parcursul unui an calendaristic, potrivit lui Greg Konieczny.
La 25 septembrie, discountul era de 29,66%.
Johan Meyer a declarat: "Discountul a cunoscut o creştere în această vară pe seama discuţiilor legate de desfiinţarea Pilonului II de pensii private, apoi despre introducerea unei taxe bancare şi apoi, din nou, despre modificarea Pilonului II. Aceste discuţii creează un sentiment de neîncredere pentru investitori".
Tot ieri, acţionarii FP au mai aprobat reducerea capitalului social subscris al "Fondului Proprietatea" de la 4,854 miliarde lei la 4,771 miliarde lei, prin anularea unui număr de 158.508.824 acţiuni proprii achiziţionate de FP în cadrul celui de-al şaptelea şi de-al optulea program de răscumpărare.
Johan Meyer: Un IPO poate fi un mod ideal de a finanţa expansiunea Aeroportului Bucureşti
Oricine a trecut prin Aeroporul Otopeni în ultima vreme a putut constata că terminalul este la capacitate maximă, a spus, ieri, Johan Meyer, adăugând: "Trebuie luată o decizie de extindere a capacităţii Aeroportului, iar un IPO poate fi un mod ideal de a finanţa această expansiune".
1. adica
(mesaj trimis de Obama în data de 27.09.2017, 09:32)
minte?
cred ca e valabil pentru tot guvernul si parlamentul.