Atacurile pe sistemul de justiţie au început încă de anul trecut, din primăvară, susţine procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a vorbit, într-un interviu pentru Agerpres, despre firme plătite cu bani foarte mulţi, peste un milion de euro, care să realizeze campanii de denigrare, de intimidare şi de hărţuire a procurorilor din DNA, şi nu numai.
Domnia sa a mai spus: "În acelaşi timp, am observat un atac sistematic din partea mai multor persoane trimise în judecată de DNA, cercetate de DNA, inculpaţi din dosarele noastre sau persoane care susţin aceste persoane şi care, în mod sistematic, au atacat instituţia, au atacat procurorii de caz, au atacat sistemul judiciar în ansamblu. Deci, asistăm la un asalt asupra justiţiei care are drept scop destabilizarea, decredibilizarea, intimidarea sau hărţuirea magistraţilor. Sigur că acest lucru are un efect în interiorul sistemului judiciar, însă nu ne intimidăm, o să ne continuăm activitatea. Faţă de aceste atacuri, noi am sesizat în mod constant CSM, au fost peste 14 sesizări transmise Consiliului anul trecut, am sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru 12 emisiuni. În acest an, din nou am sesizat procurorul general, Consiliul Superior al Magistraturii, am sesizat Ministrul Justiţiei şi, bineînţeles, am sesizat şi noul Consiliu Superior al Magistraturii, pentru că este un asalt fără precedent asupra sistemului judiciar în ansamblu".
La întrebarea dacă DNA a făcut dosare la cererea SRI sau a vreunui politician, doamna Kovesi a spus că procurorii din DNA sunt independenţi în activitatea lor: "Ei decid ce soluţii dau în dosare. Sigur, noi nu putem să decidem ce dosare deschidem. Dacă primim plângeri sau sesizări, suntem obligaţi să le înregistrăm şi am anunţat întotdeauna câte dosare au fost deschise ca urmare a unor sesizări sau plângeri, câte dosare au fost deschise din oficiu şi în niciun caz, nicio persoană din România nu poate să dea indicaţii procurorilor din DNA cum să soluţioneze un astfel de dosar".
• Kovesi: "Nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în excursii cu acesta"
Procurorul-şef DNA a negat, ieri, că ea şi domnul Florian Coldea ar fi ofiţeri ai unui serviciu secret străin, catalogând afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă ca fiind acuzaţii grave şi mincinoase.
Despre participarea la evenimente private alături de politicieni, acuzaţii lansate atât de Sebastian Ghiţă, cât şi de Elena Udrea, Codruţa Kovesi a spus: "Nu am avut întâlniri private cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în concedii cu Sebastian Ghiţă, nu am mers în excursii cu acesta. Nu am vorbit la telefon sau prin mail cu acesta. Nu am participat la evenimente private organizate de el. Nu am fost şi nu sunt prietenă şi nici nu voi fi prietenă cu acesta.
În calitatea mea instituţională, de-a lungul timpului, am fost invitată la anumite evenimente organizate de şefi de instituţii, organizate de instituţii publice, organizate de ambasade, evenimente publice sau evenimente mai restrânse, la care am participat. Am dat curs acestei invitaţii pentru că una din atribuţiile mele ca şef al DNA este şi aceea de a reprezenta instituţia. Deci, am participat la evenimente la care am fost invitată în calitatea mea instituţională şi la care au participat, de-a lungul timpului, politicieni sau persoane care nu aveau dosare penale la acel moment,iar ulterior au avut dosare penale în DNA sau la alte instituţii. Sigur, la astfel de evenimente, m-am întâlnit şi cu persoane care erau investigate de către DNA, mai ales evenimente publice. Însă eu, la astfel de evenimente unde sunt invitată, nu pot să cenzurez lista de invitaţi. Dar faptul ca am participat la evenimente organizate de şefi de instituţii sau de instituţii publice nu înseamnă că mă face prietenă cu acele persoane. Nu înseamnă că, dacă este o poză de grup sau o poză făcută la un anumit eveniment, eu sunt prietenă cu toate persoanele din acel grup. (...) La evenimente private, organizate de persoane care au dosare penale, au avut dosare penale sau care sunt investigate de DNA, nu am participat".
Procurorul-şef DNA a infirmat şi acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă potrivit cărora l-ar fi cunoscut pe fostul premier Victor Ponta într-o podgorie deţinută de Sebastian Ghiţă. Domnai sa a explicat: "În primăvara anului 2009 am lansat o carte care avea ca titlu «Arestarea preventivă». Lansarea de carte a avut loc la Academia Română şi vă rog să vă reamintiţi că, în primăvara anului 2009, domnul Ponta a venit şi a susţinut un mic discurs la acea lansare de carte. L-am invitat pentru că era preşedintele comisiei din Parlament şi discuta la acel moment proiectul Codului penal şi al Codului de procedură penală. Vă reamintesc că, tot în aceeaşi perioadă, membri ai comisiei care făceau parte din acest grup de parlamentari care dezbăteau proiectele celor două coduri au fost invitaţi şi la Parchetul General. Este tot un eveniment public deci, ca atare, nu putem spune că în anul 2009, dacă a venit la susţinerea publică a unei cărţi publicate de mine şi a ţinut chiar un discurs, nu ne-am cunoscut. Sunt şi poze în spaţiul public când ne-am văzut. Cred că am răspuns la întrebare - când ne-am cunoscut".
Laura Codruţa Kovesi susţine că, personal, nu are niciun fel de relaţie cu SRI: "Procurorul-şef al DNA are relaţii instituţionale cu alte instituţii, inclusiv cu SRI. Toată colaborarea care a avut loc cu SRI, cu celelalte servicii de informaţii şi cu celelalte instituţii publice, a avut loc în temeiul legii şi în baza protocoalelor care au fost încheiate. Eu nu socotesc câte deplasări am la fiecare instituţie, nu ţin un grafic de câte ori pe zi merg la o instituţie sau la alta, dar mi se pare firesc, ca şi conducători de instituţii care au atribuţii oarecum complementare în combaterea fenomenului infracţional - că vorbim de Ministerul de Interne, că vorbim de instanţe, că vorbim de CSM, de Ministerul Justiţiei, ANAF, OLAF, toate instituţiile cu care noi ne întâlnim în activitatea noastră -, mi se pare firesc să existe întâlniri instituţionale şi să ne vizităm. Eu nu cred că instituţiile publice în România au fost înfiinţate ca fiecare, în mod separat, să acţioneze. E nevoie de colaborare. Aşa cum inculpaţii se întâlnesc şi se constituie de multe ori în grupuri organizate şi se înţeleg cum să comită o infracţiune, aşa şi instituţiile statului trebuie să combată anumite fenomene infracţionale, colaborând".
Procurorul-şef DNA spune că, în discuţiile pe care le-a avut cu ministrul Justiţiei, acesta a promis că nu vor fi tăieri în bugetul DNA: "Suma pe care noi o vom solicita este în jur de 40 de milioane de euro, o creştere cu aproximativ opt milioane de euro faţă de anul trecut, care se datorează măririi schemei de personal, şi este important să spun că 80% din bugetul pe care DNA îl are la dispoziţie îl reprezintă cheltuielile de personal, salarii şi alte cheltuieli legate de personal".
În cursul anului trecut, DNA a trebuit să instrumenteze, potrivit doamnei Kovesi, un număr de 12.000 de dosare, care au fost repartizate la aproximativ 100 de procurori.