KOVESI, SUSŢINUTĂ DE LIDERII ALDE EUROPA Atac dur la adresa autorităţilor de la Bucureşti

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2019

Dreapta politică europeană susţine sancţionarea ţărilor din UE care se abat de la principiul statului de drept

Guy Verhofstadt, fostul lider al grupului ALDE din Parlamentul Eu-ro-pean, afirmă că Uniunea Europeană trebuie să o susţină pe Laura Codruţa Kovesi în cursa pentru şefia Parchetului European. Totodată, Verhofstadt îl acuză pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că i-a înscenat lui Kovesi un dosar cu acuzaţii false.

Într-un articol publicat la sfârşitul săptămânii trecute pe platforma Project Syndicate, liderul grupului ALDE din Parlamentul European scrie că "Dragnea face totul pentru a o discredita pe Koveşi", iar răspunsurile celorlalte state UE şi Consiliului ar trebui să fie susţinerea fostei şefe a DNA în cursa pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European (EPPO).

Guy Verhofstadt solicită instituţiilor europene să modifice legislaţia astfel încât să condiţioneze alocarea fondurile UE de respectarea regulilor privind statul de drept şi liberatea presei.

El susţine: "După alegerile pentru Parlamentul European, de la sfârşitul acestei luni, va fi creată o nouă Comisie sub conducerea unui nou preşedinte. Una dintre priorităţile sale principale ar trebui să fie elaborarea unui pact obligatoriu care să implice toate statele membre şi instituţiile UE pentru a proteja democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale. După cum au arătat ultimii ani, UE are nevoie de instrumente mai credibile şi mai eficace pentru a controla încălcările valorilor sale fundamentale. (...) În plus, Consiliul European şi Parlamentul ar trebui să adopte o legislaţie care să permită suspendarea subvenţiilor UE de către guvernele statelor membre, care nu respectă normele şi standardele blocului. Guvernele care subminează în mod sistematic statul de drept şi presa liberă nu ar trebui să beneficieze de fondurile de coeziune care sunt destinate exact scopului opus".

Liderul ALDE Europa susţine că Parchetul European ar trebui condus de Kovesi, care s-a dovedit extrem de eficientă în lupta anticorupţie din ţara noastră, care este unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, conform raportului publicat în urmă cu doi ani de Transparency International.

Guy Verhofstadt conchide: "Uniunea Europeană a fost odată privită ca un bastion al speranţei pentru cei care trăiesc sub tiranie, despotism şi cleptocraţie. Este timpul să recuperăm acea manta. (...) Lupta împotriva corupţiei în România şi în alte părţi este o luptă pentru sufletul Europei".

Amintim că Guy Verhofstadt a criticat dur în ultimele luni partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi a cerut excluderea acestuia din familia europeană ALDE.

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, liderul formaţiunii de centru-dreapta Partidul Popular Austriac, propune, într-un interviu acordat publicaţiei Die Presse, "reformarea Uniunii Europene". Liderul de la Viena pledează pentru actualizarea Tratatului de la Lisabona, intrat în vigoare în anul 2009, argumentând că s-a modificat contextul politic.

Cancelarul Austriei vrea eficientizarea instituţiilor comunitare şi înăsprirea sancţiunilor pentru ţările UE care nu respectă reglementările europene.

Sebastian Kurz susţine: "Este necesar un nou acord, care să prevadă sancţiuni clare împotriva statelor membre, să prevadă obligaţii, să prevadă sancţiuni pentru ţările care nu înregistrează imigranţi sau primesc imigranţi aflaţi în ilegalitate, să existe consecinţe dure pentru încălcarea normelor statului de drept sau a principiilor democraţiei liberale".

Cancelarul austriac susţine că obiectivul este îmbunătăţirea Uniunii Europene, nu distrugerea ei sau apelarea la "fantezii privind ieşirea din UE".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. PSD și ALDE două secte antieuropene știu doar de frica biciului .UE trebuie să-i BICIUASCĂ bine de tot .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb