• Rusia şi Ucraina vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu
Acţiunile militare ruse vor înceta "într-o clipă" dacă Ucraina îndeplineşte mai multe condiţii: să înceteze rezistenţa, să îşi modifice Constituţia ca să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia şi să recunoască independenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.
Peskov a precizat că aceste condiţii au fost aduse la cunoştinţa conducerii de la Kiev, potrivit Agerpres.
Reuters observă că aceasta este cea mai explicită expresie de până acum a termenilor pe care Moscova doreşte să îi impună ucrainenilor pentru a pune capăt aşa-numitei "operaţiuni militare speciale" începute în 24 februarie.
În privinţa neutralităţii Ucrainei, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a afirmat: "Ucraina ar trebui să aducă amendamente Constituţiei, conform căreia va respinge orice obiectiv de aderare la orice bloc. Acest lucru este posibil numai prin modificarea Constituţiei".
Peskov a insistat că Rusia nu are intenţia să vină cu alte pretenţii teritoriale faţă de Ucraina.
"Suntem pe cale să încheiem într-adevăr demilitarizarea Ucrainei. O vom încheia. Dar Ucraina trebuie să îşi înceteze acţiunile militare. Ei trebuie să înceteze acţiunile militare şi atunci nimeni nu va trage", a mai spus Peskov.
Condiţiile puse de Rusia au fost anunţate înaintea celei de-a treia runde de negocieri ruso-ucrainene, care a avut loc ieri, în Belarus. Această rundă s-a încheiat cu "progrese limitate" în privinţa încetării focului, confom Bloomberg, care a citat un oficial de la Kiev.
Şi negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter: "Există mici evoluţii pozitive în ce priveşte îmbunătăţirea logisticii coridoarelor umanitare". Într-o declaraţie video, acesta a menţionat că vor continua discuţiile asupra unui armistiţiu.
Negociatorul rus Vladimir Medinski a estimat că este prea devreme pentru a vorbi despre evoluţii pozitive după noua rundă de negocieri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, declara anterior discuţiilor de ieri că membrii celor două delegaţii nu vor vorbi despre condiţiile propuse de Rusia înainte să fie convenite "poziţii comune".
Conform Interfax, cele două părţi aveau în plan să discute trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspecte umanitare şi chestiuni militare.
Cele două tabere implicate în război după invazia Rusiei în Ucraina conveniseră joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar în respectivele zone, dar acest acord nu a putut fi pus în practică şi cele două părţi se acuză reciproc.
• 12 zile de invazie
Liniile frontului în Ucraina au înregistrat puţine schimbări ieri, în a 12-a zi a invaziei ruse. În pofida bombardamentelor intense, capitala Kiev era în continuare sub controlul armatei ucrainene, la fel şi Harkov, al doilea mare oraş al ţării, dar peste 900 de localităţii din ţară nu aveau apă şi electricitate, relatează agenţiile AFP şi EFE, conform Agerpres.
Forţele ruse şi-au continuat asediul asupra oraşului-port Mariupol din sud, unde o tentativă de evacuare a celor circa 200.000 de civili a eşuat, pentru aceasta ruşii şi ucrainenii acuzându-se reciproc, după ce la a doua rundă de negocieri desfăşurată joi conveniseră crearea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.
Cucerirea acestui important oraş strategic i-ar permite Rusiei să facă joncţiunea între forţele sale care înaintează din Crimeea - care deja au cucerit oraşele-cheie Berdiansk şi Herson şi acum ameninţă Nikolaev (către vest) - şi trupele ruse şi separatiste din Donbas.
Autorităţile locale din oraşul Nikolaev spun că armata ucraineană a recăpătat controlul asupra aeroportului din localitate. Potrivit surselor ucrainene, o navă de război rusă din Marea Neagră a fost lovită în largul Odesei, oraş-port la Marea Neagră aflat la vest de Nikolaev şi care încă nu a fost afectat de lupte.
În nord-est, oraşul Harkov, situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă, era ieri în continuare sub controlul trupelor ucrainene, dar oraşul este încercuit de trupele ruse care-şi intensifică bombardamentele asupra lui. În aceeaşi parte a ţării lupte intense au fost semnalate de asemenea în jurul şi în interiorul oraşului Sumi.
Vestul Ucrainei rămâne complet neafectat de operaţiunile militare, excepţia fiind un atac rusesc care a distrus aeroportul din Viniţa, la circa 280 de kilometri sud-vest de Kiev, la mare distanţă de avangarda forţelor ruse.
Potrivit Kievului, peste 11.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei, fără a preciza pierderile din rândul propriilor trupe. Ultimul bilanţ al victimelor ruse anunţat de Moscova datează de miercuri şi menţiona doar 498 de morţi, mult sub bilanţul susţinut şi atunci de armata ucraineană.
Potrivit bilanţului victimelor civile comunicat ieri de ONU, de la începutul invaziei au fost ucise 406 persoane şi rănite alte 801, un număr foarte probabil inferior celui real.
• UE cere ONU să păzească centralele nucleare ale Ucrainei
Uniunea Europeană i-a cerut organismului ONU pentru protecţie nucleară să păzească centralele nucleare ale Ucrainei, dintre care două sunt acum sub controlul Rusiei, şi să mobilizeze ajutor internaţional în caz de urgenţă, potrivit unei scrisori examinate de Reuters.
Forţele ruse au pus mâna pe centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi pe instalaţiile de combustibil uzat şi deşeuri radioactive de la Cernobîl, lângă centrala acum defunctă unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume în 1986.
"Cer AIEA să facă tot posibilul ca să asigure securitatea instalaţiilor nucleare ale Ucrainei în condiţiile actuale de războ", a scris şeful pentru politica energetică a UE, Kadri Simson într-o scrisoare către directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) Rafael Grossi.
Rusia "trebuie să înceteze imediat acţiunile sale violente împotriva Ucrainei şi în primul rând să returneze toate facilităţile Ucrainei de energie nucleară sub controlul operaţional deplin şi de reglementare al Ucrainei", se arată în scrisoarea datată 4 martie şi văzută de Reuters.
Autorităţile ucrainene au declarat că forţele ruse au luat vineri sub control centrala de la Zaporojie după ce au dat foc unei instalaţii adiacente. Ministerul Apărării rus a dat vina pentru atac pe sabotori ucraineni.
De atunci, forţele ruse au plasat personalul ce conduce instalaţia sub comanda lor şi au restricţionat comunicaţiile cu exteriorul - evoluţii în legătură cu care AIEA s-a declarat duminică "extrem de îngrijorată".
• Austria rămâne neutră faţă de conflictul Rusia-Ucraina
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat ieri că vrea să păstreze ţara neutră în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, relatează DPA, conform Agerpres.
"Austria a fost neutră, Austria este neutră şi Austria va rămâne neutră", le-a spus Nehammer jurnaliştilor în timpul unei vizite efectuate în Qatar.
"Neutralitatea este importantă", a afirmat domnia sa, adăugând că subiectul neutralităţii Austriei este unul închis.
• Josep Borrell: "UE se poate aştepta la cinci milioane de refugiaţi din Ucraina, dacă invazia rusă va continua"
Europa se poate aştepta să primească cinci milioane de refugiaţi dacă invazia Ucrainei de către Rusia şi bombardamentele asupra oraşelor ucrainene vor continua, a estimat luni, la Montpellier, în sudul Franţei, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP.
"Dacă bombardamentele continuă de o manieră fără discernământ, ne putem aştepta la cinci milioane de refugiaţ", a precizat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate în timpul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai afacerilor externe şi dezvoltării.
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a anunţat deja zilele acestea că patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească Ucraina dacă războiul va continua.
Mai mult de 1,7 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina după lansarea invaziei ruse, pe 24 februarie, potrivit unui raport de ieri al ONU.
Preşedintele american Joe Biden avea programată, ieri, o reuniune prin legătură video cu premierul britanic Boris Johnson, cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz, dedicată "ultimelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina", potrivit unui anunţ al Casei Albe.
-----------
Invazia rusă a produs infrastructurii din Ucraina daune evaluate la circa 10 miliarde de dolari, a declarat ieri ministrul de resort, Oleksander Kubrakov, citat de Reuters.
-----------
Statele Unite examinează o posibilă furnizare de sisteme antiaeriene aliaţilor NATO din estul Europei, în contextul temerilor că Rusia ar putea lua în considerare raiduri cu rachete sau cu avioane de atac asupra flancului estic al NATO, afirmă un oficial de la Washington citat de postul CNN în condiţii de anonimitate, conform Agerpres. "SUA iau în considerare o serie de capabilităţi, dar încă nu există un plan precis", afirmă oficialul.
-----------
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat ieri "cinismul moral şi politic" al lui Vladimir Putin, care propune culoare umanitare locuitorilor din mai multe oraşe din Ucraina pentru "a-i duce în Rusia", informează AFP, conform Agerpres.
Armata rusă anunţase deschiderea mai multor culoare umanitare şi instituirea unei încetări a focului pentru evacuarea civililor din capitala Kiev, din Harkov - al doilea oraş ca mărime din Ucraina, din portul asediat Mariupol şi din localitatea Sumî, situat în apropierea frontierei ruse, către Belarus şi Rusia. Însă, cele patru oraşe erau şi ieri scena unor confruntări violente.
-----------
Ungaria autorizează desfăşurarea de trupe ale NATO în vestul acestei ţări şi tranzitarea teritoriului său de transporturi de arme către alte state membre ale NATO, potrivit unui decret semnat de premierul ungar Viktor Orban şi publicat ieri în monitorul oficial, informează Reuters potrivit Agerpres.
Totodată, decretul precizează că Ungaria nu permite ca transporturi cu arme letale să traverseze teritoriul Ungariei spre Ucraina.
Încă de la izbucnirea conflictului, Viktor Orban a declarat că menţinerea Ungariei în afara războiului din Ucraina este în interesul ungurilor şi că ţara sa nu va trimite arme ori militari în zona de război şi nu va permite nici transferul de asistenţă letală peste graniţa ungaro-ucraineană.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 08.03.2022, 00:27)
Conditiile rusilor sunt:
- recunoasterea internationala a anexarii Crimeei
- independenta regiunilor Lugansk si Donetsk
- neutralitatea Ucrainei din punct de vedere militar.
Din punctul meu de vedere avand in vedere conditiile reale prezente toate conditiile sunt imediat acceptabile pentru mentinerea statalitatii Ucrainei.
Ucraina e net inferioara militar Rusiei. Si o transformare in Siria 2 a Ucrainei (in urma alimentarii Ucrainei cu armament) e o nebunie care nu ar servi continentului european si pacii ci doar altora.
Eu propun Ucrainei acceptarea conditiilor pentru mentinerea statalitatii sale si mai ales pentru pacea europeana!
E solutia cea mai logica daca vrei pacea, nu autodistrugerea si distrugerea altora!
Eu vreau pacea europeana si sunt tare curios ce se va intampla cu dolarul a doua zi (si mai apoi) dupa semnarea acordurilor de pace :) .....
1.1. p.s. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 08.03.2022, 00:31)
post scriptum:
masina de razboi mondiala are nevoie de conflicte pentru a prospera....
dar (asa cum am mai zis intr-o alta postare in februarie 2022).... si pacea e o arma (de alta natura)! :)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 04:33)
Din câte-mi amintesc există un tandem net - brut. Din brut calculăm netul! Din ce calculăm net inferior? Din brut inferior? Există brut superior și respectiv net superior? Când învățăm să ne exprimăm corect în română?
Altfel Crimeea a fost făcută cadou de Hrușciov și poate fi luată înapoi cu arma-n mână?
E deplasată ideea de eu propun! Cine ești să-ți permiți să propui unui stat să se lase ciuntit și să-și aleagă neutralitatea?
Pentru redacție! Haidem să admitem spre postare numai texte scrise-n limba română! Caracterele grafice specifice limbii române sunt la alegere?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 05:36)
Pentru 1.2.....Rusia poate cere orice vrea, Ucraina poate sa accepte sau nu, dar daca refuza, ar fi bine sa aiba cojones si sa se bata cu Rusia. Pana acum se bate, chiar eroic. Cu ce pret? Mii de morti, jumatate de tara distrusa la propriu, economie varza....a meritat? Ucraina nu va intra in NATO in vecii vecilor, iar Zelenski stia si stie asta. Din pacate, Ucraina e victima geografiei....cum ar zice Dulapul: "Ghinion!".
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 06:00)
Net are doua intelesuri:
NET, -Ă, neți, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Clar, deslușit, precis; hotărât, categoric. 2. (Despre venituri) Din care s-au scăzut cheltuielile, impozitele; curat; (despre greutatea mărfurilor) din care s-a scăzut daraua, ambalajul. – Din fr. net.
sursa: DEX '09 (2009)
Ban.Cher.Vali foloseste in mod evident primul inteles, iar tu te referi la al doilea.
1.5. P.S. (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 06:07)
In schimb este legitima si foarte buna intrebarea "Cine ești să-ți permiți să propui unui stat să se lase ciuntit și să-și aleagă neutralitatea?"
Raspunsul este ca el fie si-a pierdut bunul simt, fie (caz de compatimit), crede ca este Napoleon. .
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 14:51)
Este ca daca venea vreunul in curtea scolii si te scuipa si iti mai dadea si o palma, "avand in vedere conditiile reale" nu-i asa ca acceptai imediat? Uite ca Ucraina nu accepta ... daca ar accepta nici nu ar mai fi Ucraina, ar trebui sa dea jumatate de tara, doar asa ca fratele mai mare nu e mare suficient.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 16:56)
Asa este,unora nu le mai ajunge pamantul,sunt niste harpagoni.
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 19:27)
Andi, cine ti-a lasat tastatura in mana, mama, sa scrii prostiile astea ? tu nu te ridici nici la 1 centimetru din valoare lui Vali
2. Cum se face politica
(mesaj trimis de The Brute în data de 08.03.2022, 11:02)
Ce draguti sunt englejii...dupa ce ca Nu Au dat decat o Mana de Vize ucrainienilor si Fara viza Nu vezi big Ben, IATA cum ii inseamna or polonezi sa dea migurile 29 fiindca ii apara ei....Copy Paste DIN antena3...‘Aș sprijini polonezii și orice alegere pe care o fac”, a spus Wallace pentru Sky News. El a adăugat că Regatul Unit nu poate oferi avioane pe care ucrainenii le-ar putea folosi, scrie Reuters.
”Vom proteja Polonia, îi vom ajuta cu orice au nevoie”, a spus Ben Wallace, ministrul britabnic al apărării. '
3. Încă o bomba
(mesaj trimis de Oarecare în data de 08.03.2022, 12:32)
Cică astăzi Ministerul de externe chinez vrea investigarea activității celor 26 de biolaboratoare americane din Ucraina care fac experimente biologice similare celor de la Wuhan.
Fake news și ăsta?
Fake news și ca Putin a făcut și el referire la începutul războiului la ceva de genul ăsta?
Habar n-am. Cine vrea sa scormoneasca sa ne anunțe și pe noi ce găsește!
O legătură între încetarea brusca a isteriei covid și începutul unui război ilogic în Ucraina e demna de o teorie a conspirației de toată frumusetea:)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.03.2022, 19:30)
a observat cineva ce instantaneu s-a calmat Zelenski cand a venit vorba de laboratoarele alea d epe teritoriul Ucrainei ? .... de ce oareeee? :)