Încercările Statelor Unite de a submina proiectul gazoductului Nord Stream 2 reprezintă un exemplu de concurenţă neloială pentru a stopa un proiect pur comercial, a afirmat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Oponenţii proiectului Nord Stream 2, printre care se numără SUA, dar şi mai multe ţări din estul Europei, susţin că acest gazoduct va creşte dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia şi, după incidentul din strâmtoarea Kerci, şi-au intensificat solicitările pentru oprirea proiectului.
Marţi, un diplomat american a afirmat că eforturile europene de a menţine livrarea gazelor ruseşti prin Ucraina după inaugurarea Nord Stream 2 vor fi zadarnice, iar Rusia nu este un partener de încredere.
"Nu considerăm asta corect sau acceptabil pentru noi", le-a declarat jurnaliştilor Dmitry Peskov, întrebat despre opoziţia Washingtonului în legătură cu Nord Stream 2.
Acesta a explicat că nu doar Rusia, ci şi alţi cumpărători europeni de gaze, în special Germania, vor beneficia de pe urma proiectului gazoductului Nord Stream 2.
Şi preşedintele american Donald Trump afirmase că proiectul sporeşte dependenţa de gazul rusesc şi a avertizat firmele occidentale care au investit în Nord Stream 2 că riscă sancţiuni.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Jumătate din proiectul Nord Stream 2 este deţinut de Gazprom, care va furniza 50% din finanţarea necesară pentru proiectul în valoare de 9,5 miliarde de euro. Restul este împărţit între companii germane Uniper şi Wintershall, grupul anglo-olandez Royal Dutch Shell, cel francez, Engie, şi cel austriac, OMV.