KRONOS SOLAR PROJECTS: "Modificarea schemei suport pentru energia regenerabilă, otravă pentru investitori"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 martie 2013

Majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt în faza de finalizare a procedurii de avizare, două dintre acestea urmând să fie construite în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt în faza de finalizare a procedurii de avizare, două dintre acestea urmând să fie construite în cel de-al doilea trimestru al acestui an.

Posibila modificare a schemei suport de susţinere a energiei din surse regenerabile, aflată în analiza autorităţilor, este "otravă" pentru potenţialii investitori care-şi fac planuri de dezvoltare a proiectelor în ţara noastră sau pentru investitorii care, cu toate greutăţile generate de birocraţia românească, au reuşit să-şi păstreze o poziţie fermă pe piaţa românească, ne-a declarat Jörg Sigmund, director Business Development în cadrul companiei germane Kronos Solar Projects GmbH.

"Reacţia absolut logică a investitorilor prezenţi pe piaţa energiei, în cazul în care schema de sprijin va fi modificată intempestiv, din acest an, va fi retragerea proiectelor din România. Acest lucru va crea o influenţă negativă şi asupra investitorilor din alte domenii de afaceri", ne-a precizat domnia sa, adăugând: "Nu am avea nimic împotriva reducerii numărului de certificate verzi de la jumătatea anului în curs, dacă măsura ar fi fost anunţată cu cel puţin jumătate de an înainte. Astfel, investitorii şi-ar fi putut face planurile de afaceri".

Pentru moment, nu este absolut deloc binevenită scăderea numărului de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă, iar dacă totuşi acest lucru ar trebui să se întâmple, schimbarea schemei de sprijin ar trebui să aibă loc cel mai devreme la data de 1 ianuarie 2014, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, ne-a mai spus oficialul Kronos Solar Projects.

Modificările puse în discuţie, la această dată, de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, nu vor conduce decât la instabilitatea investiţiilor şi lipsă de încredere în rândul investitorilor din energie. Legea care prevede nivelul stimulentelor care sunt acordate producătorilor de energie curată a fost aprobată de Uniunea Europeană.

Potrivit Kronos Solar Projects, reducerea valorii maxime a preţului unui certificat verde de la 55 la 30 de euro/unitate nu este o măsură bună. Pentru diferenţa dintre valoarea maximă de 30 euro/certificat şi limita preţului minim de 27 de euro/certificat, se pune la îndoială posibilitatea de negociere dintre vânzători şi cumpărători, iar sistemul bursier de tranzacţionare va fi pus sub semnul întrebării.

Legea actuală care stimulează investiţiile în energia regenerabilă prevede acordarea de 6 certificate verzi/1 MWh de energie din surse fotovoltaice, 2 certificate pentru 1 MWh de energie eoliană şi 3 certificate verzi pentru 1 MWh din energia hidro obţinută în unităţi de mică putere. Actul normativ prevede diminuarea, începând din 1 ianuarie 2014, a numărului de certificate acordate pentru fiecare tehnologie în parte, în cazul supracompensării. Pe fondul ieftinirii tehnologiilor, autorităţile susţin că există cazuri de supracompensare în cazul energiei fotovoltaice şi al microhidrocentralelor. Cea mai spectaculoasă ieftinire se pare că este în cazul energiei fotovoltaice, conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor noastre.

Jörg Sigmund susţine că, în baza experienţei Kronos Solar Projects din Europa, 1 MW instalat în parcuri solare costă între 1,4 şi 1,6 milioane euro.

Kronos Solar Projects este o companie cu investiţii pe multe pieţe europene, printre care Germania, Polonia, Marea Britanie. Compania dezvoltă şi construieşte parcuri fotovoltaice împreună cu alţi investitori din domeniu, iar pe piaţa noas-tră este prezentă de circa doi ani ani. "Decizia companiei de a-şi extinde activitatea şi pe teritoriul României s-a bazat pe legislaţia favorabilă de la acel moment, având în dezvoltare, în partea centrală şi de vest a României, respectiv în judeţele Timiş, Arad şi Sibiu, şapte locaţii cu capacităţi instalate de circa 100 MW", ne-a declarat Kronos Solar Projects.

Majoritatea parcurilor fotovoltaice sunt în faza de finalizare a procedurii de avizare, două dintre acestea urmând să fie construite în cel de al doilea trimestru al aces-tui an.

Kronos Solar Projects este asistată şi informată periodic despre situaţia legislativă şi politica din Româ-nia de Cancelaria Internaţională de Avocaţi "Noerr" din Bucureşti, în principal de doamna avocat Laura Neacşu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb