KYLE BASS, CFO HAYMAN CAPITAL MANAGEMENT: "Beijingul face un joc extrem de prost prin atacarea propriilor companii"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 29 iulie 2021

"Beijingul face un joc extrem de prost prin atacarea propriilor companii"

Preţul activelor financiare din China creşte mult prea rapid pentru gustul factorilor de decizie de la Beijing, care încearcă să preîntâmpine posibile tulburări sociale ce ar putea să apară ca urmare a majorării discrepanţelor dintre săraci şi bogaţi, consideră Kyle Bass, fondator şi chief investment officer al Hayman Capital Management. Acesta spune că scopul final este ajustarea cerinţelor de listare pentru facilitatea cotării companiilor chinezeşti la bursa din Hong Kong, în detrimentul listărilor la New York. "Cred că este un calcul extrem de prost", spune Bass, într-un interviu pentru CNBC.

În ultimele săptămâni, Beijingul a început să aplice din ce în ce mai multă presiune pe companiile mari din China. Totul a început cu blocarea IPO-ului Ant Group şi a continuat cu sabotarea IPO-ului Didi Global, acţiunile companiei fiind cu aproape 50% sub preţul din oferta publică iniţială. De asemenea, Beijingul a anunţat noi reglementări care reduc o gamă largă de servicii online, pe lângă cele oferite de compania de ride-hailing Didi, printre care şi servicii oferite de gigantul Tencent - WeChat, serviciul de telecomunicaţii oferit de Tencent, a suspendat înregistrarea de noi conturi afirmând pentru Reuters că a făcut-o pentru a se alinia cu legile şi noile reglementări din China. Totodată, vizat este şi sectorul de educaţie privată din China, care generează circa 120 de miliarde de dolari anual, sector ce, în esenţă, oferă meditaţii. Companiile din această zonă vor fi înregistrate de acum încolo drept organizaţii non-profit, care implicit nu vor mai putea realiza câştiguri şi care nu vor mai putea să se listeze.

"Este uşor să înţelegi ce se întâmplă odată ce înţelegi ideologia fundamentală a Partidului Comunist Chinez. Toate lucrurile care se întâmplă astăzi sunt imposibil de dat laoparte şi relativ uşor de prevăzut, te aşteptai să se întâmple la un moment dat. Dacă ne gândim la nivel de investiţii, companiile chinezeşti nu se pun oricum la dispoziţie pentru rapoarte de audit cum fac toate companiile americane. Acum eşti nevoit să mai iei în calcul şi un fel de «Xi Jingping risk» sau un «risc cu privire la Partidul Comunist». Cum poţi plăti un multiplu imens de venituri cu toate aceste lucruri în faţă? Va fi un panaceu pentru avocaţi şi pentru investitori individuali când vor începe să aducă procese de arbitraj împotriva managerilor lor de fonduri şi împotriva brokerilor lor", spune Kyle Bass.

Acesta afirmă că o parte semnificativă din aşa-numitul "miracol" economic din ultimii 20 de ani din China provine din această inovaţie pe care au făcut-o companiile chinezeşti de tehnologie, un sector pseudo-privat tolerat până acum.

Kyle Bass explică: "Problema nu provine însă doar din China. Cred că trebuie avută în vedere criza financiară globală din 2008 şi acum criza Covid din ultimul an şi jumătate, unde am văzut băncile centrale din lume majorându-şi agresiv bilanţul şi cu toţii ştim că doar în Statele Unite există cu 35% mai mulţi bani (masă monetară - n.r.) decât exista acum un an şi jumătate. Ce se întâmplă: vorbim despre inflaţie, dar există diferenţe majore în contextul în care avem creşteri ale valorilor la active şi pe de altă parte cei săraci devin şi mai săraci pentru că trebuie să plătească mai mult pentru mâncare şi energie şi produse de bază. Clasa de mijloc nu poate să scoată capul, să crească, pentru că preţurile activelor se mişcă mult prea rapid. Acest lucru este fundamental, stă la baza provocării centrale din China. Au 400 de milioane de oameni într-o aşa-numită clasă de mijloc, pe care noi oricum o definim diferit, dar încă au 1 miliard de oameni în sărăcie cumplită. Iar când această diferenţă se lărgeşte prea mult, China trebuie să intervină şi să vadă cum poate să oprească (din faşă) orice fel de tulburări sociale pentru că asta este cea mai mare frică a lor ca ţară. (...) Cred că totul ţine de măsura în care băncile centrale şi-au majorat bilanţul, iar ce vedem acum că face guvernul chinez... ei bine, guvernul are control total. Este imposibil să nu iei în calcul (acest risc). Zilele trecute au atacat companiile din industria alimentară, instituţiile educaţionale private (for-profit education - n.r.) cu câteva zile înainte. Totul a început cu Ant Financial şi acum se mută în zona Tencent şi companiilor de tehnologie şi urmează cel mai probabil companiile medicale".

Acesta spune că vorbit cu mai mulţi investitori în ultimele zile, manageri mari, globali, de active, care "în sfârşit încep să se retragă într-un mod material din China şi Hong Kong". "Este doar începutul", afirmă el, menţionând: "Partidul Comunist Chinez a arătat acum ce este cu adevărat şi despre ce îi pasă. Ca investitor, este de neconceput cum poţi să investeşti într-una din companiile acestea chinezeşti care nu au niciun fel de audit. (...) În legătură cu scopul lor final: vedem ce fac cu companiile chinezeşti listate în Statele Unite şi în acelaşi timp încearcă să-şi crească abilitatea de a aduce companii în Hong Kong şi ei spun că bursa din Hong Kong îşi va ajusta cerinţele de listare pentru a uşura listarea companiilor chinezeşti. Cred că speranţele Beijingului aici sunt că oamenii vor înceta să mai investească în companiile chinezeşti listate în America şi că vor începe să investească în companiile chinezeşti listate la Hong Kong. Cred că este un calcul extrem de prost din partea liderilor de la Beijing", conchide Bass.

Acţiunile companiilor chinezeşti listate la bursele din SUA au înregistrat, în ultimele şedinţe de tranzacţionare, cea mai mare abruptă scădere de după criza financiară din 2008 ,ca urmare a noilor măsuri de represiune impuse de oficialii de la Beijing industriilor de tehnologie şi educaţie.

Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care urmăreşte evoluţia a 98 dintre cele mai mari companii chinezeşti listate în SUA, a coborât cu 15% în sesiunile de tranzacţionare de vineri şi luni (declinul de luni a fost de 7%, cel de vineri - de peste 8%). De la momentul la care a atins un maxim record, în februarie 2021, indicele a pierdut peste 45% din valoare, ceea ce a şters circa 770 de miliarde de dolari din capitalizarea companiilor chinezeşti listate în SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb