La 15 decembrie a avut loc cea de-a patra şedinţă din acest an a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

S.B.
Macroeconomie / 17 decembrie 2021

La 15 decembrie a avut loc cea de-a patra şedinţă din acest an a Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială

În data de 15 decembrie 2021 s-a desfăşurat, prin procedură scrisă, cea de a patra şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), potrivit unui comunicat afişat pe pagina oficială a CNSM.

În cadrul şedinţei, au fost supuse analizei şi deciziei membrilor CNSM lucrări care vizează politica macroprudenţială şi riscul sistemic.

Consiliul general al CNSM a fost informat cu privire la: (i) evaluarea instrumentelor macroprudenţiale de la activarea acestora în legislaţia naţională şi până în prezent, (ii) impactul riscului de rata dobânzii asupra portofoliului de titluri de stat deţinut de sectorul bancar şi asupra activelor şi pasivelor bancare sensibile la rata dobânzii, (iii) riscurile sistemice identificate în cadrul sistemului financiar naţional, (iv) implementarea Recomandării CERS/2020/8 privind monitorizarea implicaţiilor asupra stabilităţii financiare ale moratoriilor privind datoriile, precum şi ale schemelor de garanţii publice şi ale altor măsuri de natură fiscală adoptate pentru a proteja economia reală ca răspuns la pandemia de COVID-19 şi (v) implementarea Recomandării CERS de modificare a recomandării CERS/2016/14 privind acoperirea unor lacune la nivelul datelor privind bunurile imobile (CERS/2019/3).

Cu această ocazie, a fost aprobată, cu unanimitate de voturi, Recomandarea CNSM nr. R/9/2021 privind amortizorul anticiclic de capital - Ca urmare a continuării tendinţei de accelerare a activităţii de creditare, în vreme ce evoluţiile recente nu indică o ameliorare a tensiunilor la nivelul echilibrelor macroeconomice, se recomandă ca Banca Naţională a României să menţină măsura privind majorarea ratei amortizorului anticiclic de capital la nivelul de 0,5 la sută, începând cu data de 17 octombrie 2022 şi să continue monitorizarea evoluţiei situaţiei economice şi a creditării, într-un context încă marcat de incertitudini.

De asemenea, Consiliul general al CNSM a decis înfiinţarea unui grup de lucru având ca mandat sprijinirea intermedierii financiare.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb