Actualizare 14:50 Alina Gorghiu salută oficializarea Zilei Bucovinei
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu salută oficializarea Zilei Bucovinei, la data de 28 noiembrie, şi urează "La mulţi ani ani" tuturor bucovinenilor, pe pagina sa de Facebook.
"Mă bucur că din acest an, urmare a unei iniţiative liberale în Parlamentul României, unirea din 28 noiembrie 1918 este sărbătorită oficial drept Ziua Bucovinei. La mulţi ani, Bucovina! La mulţi ani tuturor bucovinenilor!", scrie liderul liberal pe contul său.
"Cu toţii ştim de 1 decembrie, când Ardealul s-a unit cu România. Mai puţin cunoscută este însă ziua de 28 noiembrie - ziua unirii Bucovinei cu ţara. Pe 28 noiembrie 1918, la Palatul Mitropolitan din Cernăuţi (azi sediu de universitate ucraineană), românii bucovineni - parte ai aceluiaşi Imperiu Austro-Ungar ca şi românii ardeleni - au votat în cadrul Congresului General din Ducatul Bucovinei unirea acestei provincii româneşti cu ţara", mai scrie Alina Gorghiu.
(S.A.)
------------
Bucovina ocupă un loc special în istoria naţiunii noastre şi în conştiinţa poporului român, regiunea fiind "o invitaţie pentru descoperirea României profunde", a scris astăzi, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului menţionează că aniversarea a 97 de ani de la unirea Bucovinei cu România se suprapune anul acesta, pentru prima oară, cu "Ziua Bucovinei", sărbătoare instituită prin legea adoptată luna trecută de Parlamentul României.
Iohannis reaminteşte în mesajul său că după aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.
"Indiferent de contextul politic, spiritul şi identitatea românească au dăinuit pe întreg ţinutul bucovinean. Este în primul rând meritul oamenilor, care nu au contenit să gândească, să simtă şi să trăiască româneşte în pofida tuturor vitregiilor la care i-a supus istoria. Bucovina ocupă un loc special în istoria naţiunii noastre şi în conştiinţa poporului român. Este locul copilăriei şi tinereţii poetului naţional, Mihai Eminescu, dar şi spaţiul unde se află Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare şi mormintele domneşti de la Rădăuţi, Putna şi Suceviţa. Cu oamenii săi harnici ce preţuiesc şi duc mai departe tradiţiile şi obiceiurile populare, Bucovina este o invitaţie pentru descoperirea României profunde", a afirmat preşedintele pe pagina de Facebook.