LA AGRICULTURĂ, Cioloş, în cărţi pentru funcţia de comisar european

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 1 aprilie 2009

Cioloş, în cărţi pentru funcţia de comisar european

Dacian Cioloş: "Dacă voi fi propus, voi accepta!"

Fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, are şanse mari să devină noul comisar european pe agricultură.

Oficial, până la data de 15 mai, ţara noastră va propune un candidat pentru funcţia de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală, portofoliul fiind deţinut în prezent de către Danemarca, prin Mariann Fischer Boel.

Surse oficiale au declarat, pentru BURSA, că propunerea ţării noastre pentru viitoarea structură a Comisiei Europene este fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş.

Cioloş este puternic susţinut de către organizaţiile de agricultori din ţară, de majoritatea partidelor parlamentare şi, mai ales, de către instituţiile europene, unde a activat, în perioada 2002-2003, în delegaţia Comisiei Europene în România şi unde a mai deţinut funcţia de reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

Odată cu aderarea la UE, ţării noastre i-a revenit portofoliul de comisar european pe Multilingvism, funcţia fiind deţinută de către Leonard Orban.

În viitoarea structură a Comisiei Europene, ţara noastră este cotată cu şanse mari să primească portofoliul pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală, conform surselor noastre.

Atuurile ţării noastre sunt două: potenţialul agricol uriaş, care, conform estimărilor, poate asigura hrana a circa 80 de milioane de cetăţeni şi, mai ales, sprijinul Italiei, Franţei şi al altor state cu agriculturi foarte dezvoltate între care există un "gentleman agreement" în privinţa acestui portofoliu.

Franţa, Italia şi alte state cu agriculturi dezvoltate sunt rivale şi în agricultură şi au o înţelegere mai mult sau mai puţin oficială prin care portofoliul de comisar european pe Agricultură trebuie să revină unei ţări mijlocii.

Dovada în acest sens este Danemarca, o ţară mică care a primit acest portofoliu.

În aceste condiţii, ţara noastră este favorită la preluarea portofoliului, mai ales că Polonia iese din schemă din pricina teritoriului prea mare.

Un alt atu ar fi lobby-ul Casei Regale, care, în urma unei întâlniri cu Federaţia Agrostar, pe acest subiect, se pare că va discuta cu monarhiile din Belgia şi Marea Britanie, (extrem de influente la Bruxelles), pentru a susţine ţara noastră.

Contactat de noi, fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, a subliniat că va accepta fără rezerve să devină propunerea oficială a ţării noastre pentru portofoliul de comisar european.

Dacian Cioloş ne-a declarat: "România are o şansă reală să primească portofoliul de comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Dacă voi fi propus pentru această funcţie voi accepta! Într-adevăr au fost discuţii în acest sens, însă important este că trebuie să ne mobilizăm şi să facem un lobby puternic la nivel extern".

Sursele noastre susţin că Dacian Cioloş se bucură, la ora actuală, de sprijinul PD-L şi al PNL, în timp ce discuţiile cu social-democraţii sunt în toi.

Cioloş este apreciat atât pentru realizările în mandatul său la conducerea Ministerului Agriculturii, dar mai ales pentru faptul că este apolitic.

Fostul ministru este susţinut şi de organizaţiile de agricultori. Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, ne-a declarat că organizaţia sa va înainta un document de susţinere a lui Dacian Cioloş, Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei.

Prin acest document, ce ar urmă să fie semnat şi de LAPAR şi FNPAR, agricultorii vor cere instituţiilor statului sprijinul politic atât intern, dar mai ales în Parlamentul European pentru nominalizarea lui Cioloş în funcţia de comisar european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb