LA ALEGERILE DE DUMINICĂ, DIN FRANŢA, Macron a obţinut cea mai mare majoritate parlamentară din istoria Republicii a V-a

Mina Irina
Internaţional / 19 iunie 2017

Emmanuel Macron (Sursa foto: Wikipedia)

Emmanuel Macron (Sursa foto: Wikipedia)

Emmanuel Macron are libertate deplină să îşi pună în aplicare programul electoral, a doua zi după un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor definitive - cu excepţia celor 11 mandate pentru francezii din străinătate - La Republique en Marche (REM) şi aliatul său, MoDem, au obţinut 351 de mandate - cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate.

Însă, cu un nou record de absenteeism (57%, faţă de 51,3% în primul tur de scrutin), alegătorii au refuzat să ofere un "cec în alb" noului preşedinte, scrie luni presa.

Liberation scrie: "Numai absenteismul record umbreşte o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la începutul campaniei. Venit de nicăieri, Macron este acum peste tot".

Le Figaro comentează: "În două alegeri şi patru tururi de scrutin, revoluţia En Marche!, în care nimeni nu voia să creadă, a lovit Franţa ca un tsunami".

Aşa cum cere tradiţia, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marţi demisia Guvernului său şi să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.

Toţi cei care miniştri care au candidat în alegeri au fost aleşi. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (în pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi şi Marielle de Sarnez.

Din totalul de 351 de mandate obţinute de majoritatea prezidenţială, MoDem, formaţiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 şi ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent.

Alianţa dintre Les Republicains (LR) şi UDI a obţinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS) nu a câştigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Naţională, însă mai puţin catastrofal decât anticipau unii analişti. O "înfrângere incontestabilă", a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadelis, înainte de a-şi anunţa demisia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb