Emmanuel Macron are libertate deplină să îşi pună în aplicare programul electoral, a doua zi după un scrutin legislativ ce i-a oferit cea mai mare majoritate parlamentară din Republica a V-a, transmite AFP.
Potrivit rezultatelor definitive - cu excepţia celor 11 mandate pentru francezii din străinătate - La Republique en Marche (REM) şi aliatul său, MoDem, au obţinut 351 de mandate - cu mult peste majoritatea absolute de 289 de mandate.
Însă, cu un nou record de absenteeism (57%, faţă de 51,3% în primul tur de scrutin), alegătorii au refuzat să ofere un "cec în alb" noului preşedinte, scrie luni presa.
Liberation scrie: "Numai absenteismul record umbreşte o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la începutul campaniei. Venit de nicăieri, Macron este acum peste tot".
Le Figaro comentează: "În două alegeri şi patru tururi de scrutin, revoluţia En Marche!, în care nimeni nu voia să creadă, a lovit Franţa ca un tsunami".
Aşa cum cere tradiţia, după un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui să prezinte luni sau marţi demisia Guvernului său şi să formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbări.
Toţi cei care miniştri care au candidat în alegeri au fost aleşi. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (în pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi şi Marielle de Sarnez.
Din totalul de 351 de mandate obţinute de majoritatea prezidenţială, MoDem, formaţiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 şi ar urma, în concluzie, să formeze un grup independent.
Alianţa dintre Les Republicains (LR) şi UDI a obţinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.
Partidul Socialist (PS) nu a câştigat decât 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea înalte de alegeri în Adunarea Naţională, însă mai puţin catastrofal decât anticipau unii analişti. O "înfrângere incontestabilă", a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadelis, înainte de a-şi anunţa demisia.