LA CEREREA CASEI DE BROKERAJ  CNVM a retras autorizaţia reprezentantului Compartimentului de control intern WBS România

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2012

UPDATE: În 2011, CNVM a dat cinci amenzi la WBS România, după ce a descoperit practici frauduloase

Ancheta CNVM la WBS România, declanşată după scandalul Sima, este încă în derulare, însă Comisia are ceva date la dosar, încă de anul trecut, când a sancţionat cinci reprezentanţi ai casei de brokeraj cu amenzi totale de 5500 de lei, după ce a descoperit mai multe nereguli, inclusiv practici frauduloase, în urma controlului de fond.

"Ordinele de tranzacţionare din perioada 22.06.2010 - 04.02.2011, regăsite la dosarul unui client, precum şi cererile din datele de 23.12.2010, 27.01.2010 şi 04.01.2011, în baza cărora au fost efectuate transferuri de bani între conturile clientului, nu poartă semnătura acestuia, motiv pentru care societatea nu face dovada faptului că operaţiunile înregistrate în contul clientului sunt efectuate la instrucţiunea acestuia, încălcând astfel prevederile art. 2.11 din Procedurile de preluare si executare a ordinelor şi art. 63 alin. 2 lit. (b), art. 76 lit. (a) şi art. 84 alin. 2 şi art. 137 alin. 1 şi art. 139 alin. 3 din Regulamentul CNVM nr. 32/2006", arată CNVM în ordonanţele de sancţionare.

Comisia mai precizează că a regăsit 5 situaţii în care S.S.I.F. WBS România S.A. a utilizat fondurile clienţilor creditori pentru acoperirea soldurilor conturilor clienţilor debitori, "faptă care este calificată ca practică frauduloasă conform prevederilor art. 2 alin. (2) din Dispunerea de măsuri a CNVM nr. 5/2009".

Alte nereguli constatate, în 2011, au fost faptul că documentele de prezentare şi contractele WBS România nu conţineau toate prevederile impuse de regulamente.

Tototdată, în cadrul documentelor de deschidere cont ale SSIF WBS România SA, nu exista, la data efectuării controlului, o rubrică referitoare la încadrarea clienţilor în categoria persoanelor expuse politic, fiind încălcate prevederile art. 11 alin. (1) lit. l) din Regulamentul C.N.V.M. nr. 5/2008.

Astfel, au primit amenzi Anca Bunea, conducător WBS România (2000 de lei), Adriana Apostol, conducător (500 de lei), Dan Constantin Vatamanu, reprezentant al Compartimentului de Control Intern (1500 de lei), Brânduşa Tănase, reprezentant al Compartimentului de Control Intern (1000 de lei) şi Oana Floroiu, reprezentant al Compartimentului de Control Intern (500 de lei).

---

CNVM a retras autorizaţia de reprezentant al Compartimentului de control intern lui Dan Constantin Vătămanu, în numele societăţii de servicii de investiţii financiare WBS România SA, conform unei decizii de luni a Comisiei.

CNVM arată că decizia a fost luată având în vedere cererea formulată de WBS România pe 28 septembrie 2012, chiar înainte de izbucnirea scandalului Cristian Sima, fost preşedinte Sibex şi fost acţionar WBS România, care a dispărut din ţară, după ce a pierdut banii clienţilor, unii dintre ei vedete şi oameni de afaceri.

Comisia derulează începând de săptămâna trecută o anchetă la WBS România.

Brokerul a susţinut în mai multe scrisori şi în intervenţii televizate că a fugit din cauza unor ameninţări. Acesta a recunoscut că a pierdut banii clienţilor după ce şi-a depăşit mandatul acordat de unii dintre ei.

CNVM a anunţat public că WBS Holding, off-shore-ul prin care acşiona Sima, înregistrat în Insulele Virgine, nu este o entitate aflată sub supravegherea sa.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. CNVM face ce stie mai bine - da amenzi. Cand nu vor mai avea piata deloc probabil vor inchide sediul si vor disparea si ei.

    1. si ce vrei sa faca? pentru practica frauduloasa WBS va fi premiata cu suma de 50000 de lei! asta ai vrea u? in ce lume traiesti?

      Pai la câte nereguli, pt practica frauduloasă numai 2000 RON amenda? Asta nu va face decât sa încurajează si pe alții! Felicitări CNVM!!!!!

      Si mai departe ce se intampla ?

      CNVM ar trebui sa preintampine astfel de situatii, sa aiba alte standarde. 

      Se comporta ca un politist corupt da amenzi si inchide ochii. 

      Poate sa te premieze pe tine de exemplu daca ai o idee buna . 

      Chiar tu in ce lume traiesti ?

      Nu conduci o masina ca sa te izbesti de realitate sau lucrezi cumva pentru CNVM ? 

    si ce vrei sa faca??? sa felicite societatea pt nereguli???

    1. tu ce ai vrea "fara titlu " ?

      Plagiezi opinia 1.1 sau ai o opinie originala ? 

      Citeste statutul CNVM ca sa vezi ce trebuie sa faca ?

      Si tu lucrezi pentru CNVM ? 

    Dupa un control din 2011 soldat cu atatea amenzi SSIF in loc sa se dea pe brazda cum se spune o comite mai rau ? Dispare Sima !

    Daca disparea tot SSIF si gasea controlorul l de la CNVM peretii proaspat vopsiti pentru control ? 

    Clientul ramane cu paguba ?

    In cazul de fatza, CNVM nu are ce sa faca. In alte cazuri CNVM ar fi putut sa sesizeze institutiile statului pentru a reprara greseli legislative. Ma refer la situatia lui Catalin Chelu. Acesta primeste amenzi care nu prea il afecteaza. Ce l-ar afecta ar fi altceva. Cum ar fi ca CNVM sa nu fie de acord cu OPP la Argus pana cand Chelu nu face OPP la ELGS? Credeti ca s-ar simti stresat? Eu cred ca da, mult mai mult decat amenzile anemice pe care le dati la intervale mult prea mari.

    1. E coruptie peste tot.

      Viata ne e otravita de la cel mai mic functionar pana la sefiicei mai mari ai tarii. 

      Iau in calcul sa ma mut in alta tar sau sa cumpar un sat izolat si sa ma proclam republica autonoma .

      Altfel nu vad cum as scapa de gunoaiele care conduc si iau decizii.l  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb