Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Asociaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna, a organizat astăzi, 11 noiembrie 2020, conferinţa online: Bioeconomia şi Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, anunţă un comunicat de presă remis redacţiei.
"Cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 2 miliarde de euro şi cu aproximativ 18 milioane de angajaţi, bioeconomia este un sector mai puţin cunoscut de către publicul larg, dar cu mare potenţial. Reconstrucţia socio-economică înseamnă şi să găsim soluţii pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor astfel încât cetăţenii să aibă o viaţă decentă indiferent de mediul de rezidenţă. În cadrul evenimentului de astăzi am cunoscut experienţa a 5 clustere regionale foarte implicate în bioeconomie şi dezvoltarea durabilă. Trebuie să fim conştienţi şi să învăţăm continuu să exploatăm mai bine şi mai durabil toate resursele naturale pe care le avem, de la biomasa cu valoare energetică, la tot ce înseamnă potenţial turistic", a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat.
Aproximativ 120 de participanţi au participat la dezbaterea în cadrul căreia au fost abordate următoarele teme:
· De la concept la principii practicate, bioeconomia şi cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă | Borbely Laszlo, Departamentul de Dezvoltare Durabilă a României
· Proiect Pilot de dezvoltare a Bioeconomiei în judeţul Covasna - BERURAL | dr. Carmen Beatrice Pauna, Institutul de Prognoza Economica, Academia Romana
· Bioeconomia şi Clusterele Regionale - viziune în contextul 2021-2030 | Vajda Lajos, Consorţiul Clusterelor din Regiunea Centru TRANSYLVANIA.
În cadrul conferinţei a fost prezentat şi un program de accelerare destinat startup-urilor pentru dezvoltare sustenabilă. De asemenea, 5 clustere (asociaţiile care reunesc agenţi economici, organizaţii din zona cercetării şi inovării, ONG-uri, autorităţi publice etc.) şi-au prezentat proiectele prin care integrează Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă.
Bioeconomia acoperă toate sectoarele şi sistemele care se bazează pe resurse biologice, fiind unul dintre cele mai mari şi mai importante sectoare ale Uniunii Europene, care include agricultura, silvicultura, pescuitul, alimentele, bioenergia şi bioprodusele. De asemenea, este un domeniu esenţial pentru stimularea creşterii în zonele rurale. Prin folosirea resurselor în mod durabil, în economie se creează sinergie cu misiunea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.
Despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare şi cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acţiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.