• "Cuponarii" ar trebui excluşi din numărul investitorilor români menţionaţi de statistici
Cei 5.095 investitori străini de la Bursa de Valori Bucureşti deţineau, la finele anului trecut, acţiuni în valoare de aproximativ 22,64 miliarde de lei, reprezentând 40% din totalul capitalizării bursiere, potrivit unui comunicat remis de Depozitarul Central.
În schimb, investitorii autohtoni, în număr de 9,53 milioane, deşi majoritari în raport cu non-rezidenţii, aveau, la finele lui 2008, deţineri evaluate la 33,96 miliarde de lei.
Dintre străini, 234 de investitori austrieci aveau deţinerile cele mai mari ca valoare, de 7,01 miliarde de lei, fiind urmaţi, la o distanţă considerabilă de cei francezi, în număr de 192, cu acţiuni evaluate la 3,41 miliarde de lei.
Raportul dintre deţinerile investitorilor autohtoni şi cele ale străinilor la Bursa de Valori Bucureşti înclină, însă, în favoarea celor din urmă, numărul real al românilor activi pe bursă fiind mult mai mic, potrivit unor analişti. O explicaţie corectă ar fi că cei 9,53 milioane de investitori autohtoni sunt, în sensul cel mai strict, deţinători de acţiuni, majoritatea primindu-le în urma procesului de privatizare în masă.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Bursei de Valori Bucureşti în anul 2008 au fost înregistrate 35.518 conturi active. În luna decembrie, numărul acestora a fost de 5.071.
"Din cei aproximativ nouă milioane de investitori români menţionaţi de statistici, ar trebui excluşi
Analiştii consideră că datele statistice construiesc o imagine deformată şi în privinţa străinilor care investesc la BVB.
"Pentru o analiză corectă a numărului de investitori străini activi de la BVB, ar trebui să eliminăm din cei cincii mii de investitori non-rezidenţi acţionarii majoritari ai unor societăţi precum
Potrivit datelor furnizate de Depozitarul Central, investitorii înregistraţi în Olanda deţineau, la 31 decembrie 2008, titluri evaluate la 2,48 miliarde de lei, urmaţi, îndeaproape de cei cu sediul în Elveţia, cu deţineri de 2,41 miliarde de lei.
Anul trecut, Depozitarul Central a decontat aproximativ 1,71 milioane de tranzacţii cu instrumente financiare, în valoare de 8,81 miliarde de lei de lei. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii DC, în ianuarie 2008, a fost decontat un număr maxim de 176.287 tranzacţii.
Cea mai slabă perioadă a fost, în schimb, luna decembrie a anului trecut, când Depozitarul Central a decontat doar 74.154 de tranzacţii.
După valoarea tranzacţiilor decontate, iulie 2008 a reprezentat un punct maxim, când DC a decontat schimburi în valoare de 1,07 miliarde de lei. Totuşi, media lunară a tranzacţiilor decontate anul trecut a fost de 730 de milioane de lei.
În acelaşi timp, valoarea totală a tranzacţiilor decontate după compensare a fost de 2,23 miliarde de lei, se mai arată în comunicatul DC.