LA FINELE LUNII NOIEMBRIE 2016 Capacităţile de producere a energiei regenerabile au totalizat 4.710 de MW

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 ianuarie 2017

Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.710 de MW la finele lunii noiembrie a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, citate de Agerpres.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 2.963 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.323 de MW, microhidrocentrale de 320 de MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 104 MW.

La sfârşitul anului trecut, figurau în sistem capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 5.142 de MW.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate.

Doar proiectele care au fost puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016 vor mai beneficia de această schemă de sprijin.

Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă din luna decembrie, o hotărâ-re privind stabilirea unei cote obligatorii de 8,3% pentru energia electrică din surse regenerabile care va beneficia în acest an de certificate verzi, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Cota de 8,3% a fost stabilită în conformitate cu recomandările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali, spun reprezentanţii ministerului.

"Astfel, potrivit actului normativ adoptat în şedinţa de Guvern, în anul 2017 va fi tranzacţionat acelaşi număr de certificate verzi ca în 2016, valoarea subvenţiei rămânând neschimbată, iar impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică se menţine constant la nivelul celui din anul 2016, respectiv de 42 lei/MWh", se mai arată în comunicat.

Cota pentru 2017 este mai mică decât cea de anul trecut, care a fost de 12,5%. Oficialii Ministerului Energiei au explicat că, în cazul în care ar fi fost menţinută cota de 12,5%, factura finală la energia electrică ar fi crescut cu 5%.

Totodată, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile şi a primit avizul Comisiei Europene la mijlocul lunii decembrie pentru aceste modificări.

În luna octombrie, Corina Po-pescu, la acea dată secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că, după ce legislaţia din domeniu va fi modificată, consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plăti cu 60 de bani în plus pe lună pentru certificatele verzi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb