LA ÎNCHIDEREA EDIŢIEI Miniştrii USRPlus au anunţat că demisionează din Guvern

M.G.
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2021

Miniştrii USRPlus au anunţat că demisionează din Guvern

Miniştrii USRPlus şi-au anunţat, aseară, la închiderea ediţiei, demisia în bloc, în semn de protest faţă de premierul Florin Cîţu, în contextul în care moţiunea de cenzură nu a intrat pe circuitul de aprobare. Varianta unei eventuale demisii în bloc fusese avansată ieri şi pe surse, înainte de şedinţa internă a partidului, în care s-a decis retragerea din Guvernul Cîţu.

"Încă de la înfiinţare am spus că vom fi un partid altfel şi suntem un partid altfel. Miniştrii noştri au arătat că pot fi şi altfel. (... ) Ministrul Ghinea a finalizat PNRR, cel mai important proiect al României după Revoluţie, Ministrul Transporurile Cătălin Drulă a finalizat două licitaţii de autostrăzi. (...) Dar văzând ce s-a întâmplat astăzi (ieri - n.r.) în Parlament, am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care risipeşte resursele naţiunii pentru interesul politic propriu. (...) Nu se mai poate aşa. Florin Cîţu a dinamitat conştient această coaliţie. El nu mai poate fi premier. (...) Miniştrii USRPlus se retrag din cabinetul Cîţu. Mâine (astăzi - n.r.) dimineaţă, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe masă.

(...) Criza a devenit una ridicolă. Nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani ca oamenilor care au semnat o moţiune să li se spună, fiind priviţi în ochi: «semnătura nu este a dumneavoastră». Este un abuz grotesc care aruncă România în beciurile pseudo-democraţiei", a spus, ieri, Dan Barna, co-preşedintele USRPlus.

Potrivit acestuia, este clar că "Florin Cîţu l-a tras alături, în echipa câştigătoare, pe Marcel Ciolacu".

USRPlus a avut un post vicepremier şi cinci de miniştri în Guvern - la Justiţie, Sănătate, Economie, Transporturi şi Dezvoltare.

"Premierul Florin Cîţu şi-a pierdut cinstea obrazului", a mai spus, ieri, Dan Barna.

Potrivit surselor Radio Europa Liberă, toţi membrii Guvernului care fac parte din USRPlus au intrat în şedinţa Biroului Politic Naţional cu mesajul neoficial că îşi vor prezenta demisia. Potrivit Europa Liberă, marele absent al întâlnirii decisive a fost Dacian Cioloş, care este plecat la Paris. De la şedinţă a lipsit şi europarlamentarul Dragoş Tudorache.

Demisia în bloc a miniştrilor USR PLUS a fost vehiculată încă de la începutul crizei politice, care a debutat miercuri, după ce premierul Florin Cîţu l-a schimbat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion. Demisia a venit în contextul încercării liberalilor de a tergiversa dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură până după congresul din 25 septembrie, care ar urma să aleagă noua conducere PNL.

Prin aceste demisii, USR PLUS încearcă să-i convingă pe liberali să convoace o nouă şedinţă a conducerii parlamentului care să voteze calendarul moţiunii de cenzură. În şedinţa de ieri nu s-a putut adopta acest calendar din lipsă de cvorum, după ce PSD a părăsit sala în care se ţinea şedinţa birourilor permanente ale celor două camere.

Totodată, ieri, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis premierului Florin Cîţu un mesaj de susţinere în timpul întâlnirii de la Palatul Cotroceni. Potrivit g4media.ro, mesajul a fost "rezistăm la putere, ne concentrăm e Congresul din 25 septembrie".

Conform unor surse din partid, obiectivul PNL este să rămână la guvernare în orice situaţie, iar interesul partidului este să tergiverseze moţiunea de cenzură până după Congres. Potrivit statutului, Florin Cîţu nu mai poate fi schimbat din poziţia de candidat.

"Trebuie să facem orice pentru a-l ţine în picioare. Putem face asta doar dacă este premier în exerciţiu", spun sursele din tabăra premierului.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat, ieri, la prânz pe Florin Cîţu la Palatul Cotroceni, însă nici preşedinţia şi nici Guvernul nu au comunicat oficial despre conţinutul discuţiilor.

Cîţu: "Miniştrii USRPlus s-au comportat ca nişte copii răsfăţaţi"

Miniştrii USRPlus s-au comportat ca nişte copii răsfăţaţi, a afirmat, ieri, premierul Florin Cîţu, după ce aceştia şi-au anunţat demisia din Guvern. Prim-ministrul a refuzat să comenteze demisiile USRPlus şi a afirmat că aşteaptă mai întâi să primească aceste demisii. Cîţu a spus, de asemenea, că nu vede cum ar fi posibil să conducă un guvern susţinut de PSD, menţionând că va reuşi să-şi facă o majoritate în Parlament "prin negocieri".

Înainte de demisiile USRPlus, premierul a declarat că soluţia pentru rezolvarea crizei din coaliţie este dialogul: "Soluţia este aceeaşi pe care am prezentat-o din primul moment - dialogul. Sunt dispus să continuăm dialogul. Sunt convins că doar o coaliţie de dreapta poate conduce România".

Despre posibilitatea unui guvern minoritar, Cîţu a precizat: "Nu suntem acolo, vedem dacă ajungem acolo". În legătură cu aparentul blat dintre PSD şi tabăra Cîţu din PNL, premierul a răspuns că aceasta "a fost o decizie în grupul PSD şi că nu ştie care au fost argumentele". "Dacă le susţineau moţiunea era un blat cu USR şi AUR?", a răspuns Cîţu la întrebările presei.

"Eu am zis că este trist să vedem partenerii de coaliţie alături de AUR. Acum văd că vor să fie cu PSD. Eu cred că trebuie să ne aşezăm la masa dialogului, pentru că nu fac bine toate aceste declaraţii", a mai spus, ieri, Cîţu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Usr pnl au facut circ 3 ani cu pesede,iar acum cand au ajuns la putere fac acelasi lucru,atat stiu ei sa faca circ si iarasi circ ca sa luam ochii de la problemele reale ale tarii

    Pai sa demisioneze odata, sa nu mai tot anunte ca nu nr induioseaza. Erasure incompetenti, rupti de realitate si numai dupa interese financiare. La revedere forever!

    rusine USR, orgoliile voastre sunt ceea ce va intereseaza, nu problemele tarii acesteia. Ce va pasa voua ca tara e in plina criza a energiei in prag de iarna, numai ..... vostru conteaza, sa va fie rusine!

    daca v ati suparat asa ca vi s a luat un ciolan, poate e mai bine ca scapa tara asta de unii care nu vor sa ajute cu nimic, acum cand inflatia creste cat casa, facturile la gaze si curent se dubleaza. Decat sa vs ocupati cu prostii, mai bine cautati solutii la criza energiei din prag de iarna

    Barna se comporta ca un copil razgaiat, caruia i ai luat o jucarie, este penibil

    Similar : camera de la bicicletă cu multe petice ...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb