LA JUMĂTATEA ANULUI BRD - venituri bancare de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 8,7%

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 august 2019

BRD - venituri bancare de 1,6 miliarde lei, în creştere cu 8,7%

Grupul financiar şi-a majorat profitul net cu 4%, la 787 milioane de lei

Francois Bloch: "Performanţa financiară reconfirmă faptul că, în plin proces de transformare, continuăm să avem o bază solidă pentru a ne putea atinge obiectivele"

Randament total brut de 32,5% pentru acţiunea BRD, de la începutul anului

BRD - Groupe Societe Generale (BRD), grup financiar deţinut în proporţie de 60% de francezii de la Societe Generale, a raportat, pentru prima jumătate a anului, un venit net bancar de 1,609 miliarde de lei, cu 8,7% mai mare decât cel realizat după primele şase luni din 2018, în timp ce profitul net s-a ridicat la 786,9 milioane de lei, în creştere cu 4,1%, pentru aceeaşi perioadă de raportare, se arată în raportul instituţiei remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel de bancă, BRD a înregis­trat, la jumătatea acestui an, un profit net de 802,66 milioane de lei, cu 4,7% peste cel de la finele lunii iunie 2018.

Francois Bloch, director general al BRD, a declarat: "Performanţa financiară reconfirmă faptul că, în plin proces de transformare, continuăm să avem o bază solidă, pentru a ne putea atinge pe deplin obiectivele de digitalizare, simplificare şi eficientizare pentru clienţii noştri. Facem trecerea către un model de business cu multiple canale digitale, ce vor fi implementate treptat, totodată, menţinând şi prezenţa noastră fizică".

Veniturile nete din dobânzi s-au ridicat la 1,044 milioane de lei, cu 11,4% peste cele prinse în situaţiile financiare la finele lunii iunie 2018, evoluţie apărută ca urmare a volumelor mai mari şi a schimbărilor pozitive de structură, într-un context de piaţă favorabil din perspectiva ratelor de dobândă, menţionează BRD în raport.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 2%, faţă de primul semes­tru al anului 2018, până la 386,68 milioane de lei, fiind influenţate pozitiv de activitatea dinamică privind cardurile.

Cheltuielile operaţionale au ajuns la 803,72 milioane de lei, în primul semestru din 2019, cu 8,9% mai mari faţă de cele de la finele lunii iunie 2018, evoluţie dată de creşterea cos­turilor reglementare (dublarea contribuţiei cumulate la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie, 72 milioane de lei faţă de 35 milioane de lei în 2018) şi a celor salariale (6,7% an pe an, date de ajustări salariale şi alte beneficii, într-un context tensionat în piaţa muncii).

Excluzând contribuţia cumulată la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie, creşterea cheltuielilor operaţionale a fost limitată la 4% în dinamică anuală, în timp ce indicatorul cost/venit s-a îmbunătăţit cu două puncte procentuale faţă de anul trecut, ajungând la 45,5% (indicatorul cost/venit de 50%, în primul semestru din 2019, incluzând efectul cheltuielilor reglementare menţionate mai sus, stabil faţă de primul semestru din 2018).

În aceste condiţii, rezultatul operaţional la nivel de grup al BRD s-a ridicat,, după primele şase luni ale acestui an, la 804,86 milioane de lei, faţă de 741,58 milioane de lei în primul semestru din 2018, în creştere cu 8,5% (+12,9% excluzând contribuţia la Fondurile de Garantare a Depozitelor şi de Rezoluţie).

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au cres­cut cu 2,3% în comparaţie cu finalul lunii iunie 2018, datorită segmentelor retail şi companii mari. Atât creditele de consum cât şi cele de locuinţe au contribuit la creşterea creditării pe segmentul retail (+3%).

Pe segmentul corporate, creditele pentru companii mari (+2,3%) şi portofoliul de leasing (+10,4%) au fost principalele surse de creştere. Valoarea finanţărilor noi de leasing a fost mai mare cu 33% faţă de prima jumătate a anului 2018, graţie cererii venite atât din partea întreprinderilor mici, cât şi a IMM-urilor.

Depozitele clienţilor au crescut cu +1,9%, faţă de perioada similară a anului trecut. Creşterea anuală a economisirii pe segmentul retail (+3,2% an pe an) a fost determinată de intrări mai mari în conturile curente ale persoanelor fizice (+23% an pe an) impulsionate de venitul disponibil în creştere. Indicatorul credite nete/depozite a fost de 67,5% la finalul lunii iunie 2019, cvasi-stabil faţă de finalul lunii iunie 2018.

Indicatorii de risc au cunoscut o îmbunătăţire, cu o rată NPL (credite neperformante conform definiţiei ABE) de 3,8% la finalul lunii iunie 2019 faţă de 6,3% la finalul lunii iunie 2018 şi un nivel ridicat de acoperire a expunerilor neperformante (grad de acoperire de 75,7% la finalul lunii iunie 2019 faţă de 73% la finalul lunii iunie 2018).

Costul riscului a rămas pozitiv, la 144 milioane de lei, faţă de 154 milioane de lei în semestrul întâi din 2018.

De la începutul anului şi până în ieri, cotaţia BRD a urcat cu 18,07%, iar dacă este luat în calcul şi dividendul de 1,64 lei, plătit de emitent în luna mai, randamentul total al titlurilor grupului financiar este de 32,46%.

De menţionat că, aprecierea preţului acţiunii a apărut în condiţiile în care începutul de an a găsit cotaţia BRD la un nivel relativ redus, ca urmare a prăbuşirii din decembrie 2018, cauzată de declaraţiile din spaţiul public privind OUG 114.

Valoarea de piaţă a emitentului la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 9,519 miliarde de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb