LA MULŢI ANI, ROMÂNIA! MAE: Peste 2,28 milioane lei pentru manifestaţiile de Ziua Naţională la misiunile diplomatice

V.B.
Politică / 1 decembrie 2014

MAE: Peste 2,28 milioane lei pentru manifestaţiile de Ziua Naţională la misiunile diplomatice

Actualizare 15:20 Premierul rus: "Le doresc cetăţenilor României pace şi prosperitate"

Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a transmis astăzi un mesaj omologului Victor Ponta cu ocazia Zilei Naţionale, urându-le românilor pace şi prosperitate şi afirmând că o consolidare a interacţiunii practice în diverse domenii corespunde intereselor României şi Rusiei.

"Stimate domnule prim-ministru, vă felicit cu prilejul Zilei Naţionale a României. Sunt convins că o consolidare a interacţiunii practice în comerţ, economie, energie, investiţii şi alte domenii corespunde intereselor de lungă durată ale ţărilor noastre", se arată în mesajul lui Medvedev, publicat pe site-ul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

Dmitri Medvedev îi urează premierului român "sănătate şi succese", iar cetăţenilor României - "pace şi prosperitate".

Şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis un mesaj omologului român, Bogdan Aurescu, pe 28 noiembrie: "Primiţi felicitările cu ocazia numirii dumneavoastră în funcţia de ministru al Afacerilor Externe al României, precum şi a sărbătorii de stat care se apropie - Ziua Naţională a României. Contez pe susţinerea unui dialog constructiv în interesul dezvoltării colaborării ruso-române", scrie şeful diplomaţiei ruse, urându-i succes lui Aurescu în activitatea sa.

---

Actualizare 13:06 Iohannis: "Îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională"

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat astăzi, în Alba Iulia, la festivităţile organizate de Ziua Naţională, că îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională.

"Ca preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională", a spus Iohannis, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii.

"Ziua de astăzi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restanţe", a adăugat Iohannis, comentând că, în perspectiva aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, ţara noastră trebuie să aibă obiective naţionale legate de de locul ei în Europa şi în lume, de propria dezvoltare, de reducerea decalajelor dintre regiuni, de conectare la Europa prin infrastructură, precum şi obiective naţionale în ceea ce priveşte educaţia şi reformarea instituţiilor publice care servesc cetăţenii.

"Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni care au arătat în faţa întregii lumi că preţuiesc valorile democraţiei şi că îşi doresc o schimbare", a mai afirmat Iohannis.

---

Actualizare 12:20 Ponta: "Trebuie stabilitate, lideri responsabili; toţi sunt români, indiferent de etnie"

Avem motive să fie încrezători, dar este nevoie de stabilitate şi de lideri politici responsabili care să evite greşelile trecutului şi cearta, susţine premierul Victor Ponta într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, adăugând că toţi sunt români, "indiferent de etnie sau credinţă".

"Ziua Naţională a României este, în fiecare an, un moment unic, special, marcat de speranţă, de recunoştinţă şi de solidaritate. În această zi, românii din ţară şi de pretutindeni îşi afirmă identitatea, se mândresc cu ţara lor şi spun întregii lumi că au fost, sunt şi vor fi o naţiune puternică şi demnă. Pe 1 decembrie românii celebrează trecutul şi cinstesc memoria înaintaşilor, se bucură împreună de prezent şi privesc cu încredere spre viitor", afirmă Ponta, într-un comunicat trimis redacţiei.

Şeful Guvernului consideră că parcurgerea acestui drum reprezintă o garanţie că, la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi într-o Românie puternică, o societate solidară, un stat de drept consolidat, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viaţă decentă.

"Astăzi, mai mult ca oricând, românii au motive pentru a fi încrezători. România se află pe un drum bun, al creşterii economice şi al refacerii echilibrelor sociale, al modernizării şi eficientizării serviciilor publice, al consolidării instituţionale şi al reafirmării mândriei şi valorilor autentice ale românilor. Este drumul la care au visat toţi cei care s-au jertifit pentru crearea statului naţional unitar român. Parcurgerea sa reprezintă o garanţie că, la momentul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire, vom trăi cu toţii într-o Românie Puternică, un stat de drept consolidat, cu oameni apreciaţi pentru munca lor, cu un nivel de trai care să asigure tuturor o viaţă decentă şi cu o societate solidară, în care există şanse egale pentru toţi", apreciză premierul.

Victor Ponta adaugă că, pentru atingerea acestor obiective, ţara noastră are nevoie de stabilitate şi de lideri politici responsabili, care să ducă mai departe proiectul de construcţie şi dezvoltare.

"Greşelile trecutului nu trebuie repetate. Cearta şi dezbinarea nu aduc decât sărăcie şi alienare, fiind instrumente de distrugere a spiritului comunitar şi a identităţii naţionale. Ziua de astăzi trebuie să ne amintească tuturor că puterea stă în unire, iar unirea este posibilă doar dacă interesul naţional este pus înaintea oricărui interes particular. Indiferent de vârstă, de statut social, de etnie sau de credinţă, suntem cu toţii români şi avem împreună un obiectiv important, acela de a construi pentru noi şi pentru copiii noştri o viaţă mai bună şi mai sigură aici, acasă. Trebuie să avem încredere în capacitatea noastră de a fi solidari şi de a coopera, astfel încât România să devină ţara în care fiecare îşi găseşte locul, rolul şi împlinirea personală şi profesională", încheie prim-ministrul.

---

Actualizare 10:52 Însărcinatul cu afaceri al SUA: "Sunt mândru să numesc România aliat şi prieten al SUA"

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, îi felicită pe români de Ziua Marii Uniri, în numele preşedintelui american Barack Obama şi al secretarului de stat John Kerry, adăugând că este "mândru" să numească ţara noastră aliat şi prieten al SUA.

"În numele preşedintelui Obama, al secretarului de stat Kerry şi al poporului american, daţi-mi voie să vă felicit de ziua Marii Uniri. Acum nouăzeci şi şase de ani, românii s-au unit pentru a crea un stat democratic ce garanta egalitatea tuturor naţionalităţilor şi religiilor şi proteja libertatea presei, libertatea de asociere şi libertatea de exprimare. În această zi îi cinstim pe acei lideri vizionari şi îi aplaudăm pe cei care continuă să apere aceste libertăţi fundamentale, să consolideze democraţia şi să celebreze diversitatea din România", afirmă Dean Thompson, în mesajul video transmis în limba română.

Diplomatul american susţine că SUA sunt "recunoscătoare pentru contribuţiile semnificative ale României la securitatea regională şi mondială".

"În calitate de aliaţi NATO, stăm alături în Afganistan, desfăşurăm antrenamente militare comune şi colaborăm la bazele militare din Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Împreună îi protejăm pe cetăţenii noştri de criminalitatea internaţională şi de terorişti prin intermediul cooperării dintre instituţiile noastre de apărare a legii", detaliază Thompson.

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti declară că este "mândru" să numească România "aliat şi prieten al Statelor Unite", continuând: "La sărbătorirea acestei zile alături de familie şi prieteni, trebuie să ştiţi că aşteptăm cu interes să continuăm parteneriatul strategic mulţi ani de acum înainte. La mulţi ani, România!".

Şi secretarul de stat american John Kerry a transmis românilor un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Naţionale, în numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, potrivit unui comunicat publicat vineri pe site-ul Departamentului de Stat.

"În numele preşedintelui Obama şi al poporului american, îi felicit pe toţi românii cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale la 1 Decembrie", afirmă Kerry, adăugând că, în urmă cu 96 de ani, "poporul român a creat o democraţie care a garantat egalitate pentru toate naţionalităţile şi religiile şi a protejat libertatea presei, (libertatea - n.r.) de asociere şi de exprimare".

"Aducem omagiu acelor lideri vizionari şi îi aplaudăm pe toţi cei care continuă să apere aceste drepturi fundamentale şi să consolideze democraţia, statul de drept şi diversitatea naţională. Statele Unite sunt recunoscătoare României pentru parteneriatul puternic privind provocările regionale şi globale de securitate. În calitate de aliaţi NATO, soldaţii noştri servesc împreună în Afganistan. Ei efectuează exerciţii militare comune de antrenament. Şi colaborează la baze militare din ţara dumneavoastră ca Deveselu şi Mihail Kogălniceanu", continuă şeful diplomaţiei americane, precizând că doreşte "consolidarea parteneriatului strategic pentru mulţi ani de acum încolo".

---

Actualizare 10:43 Ministrul de Externe: "Ziua Naţională marchează debutul unei perioade simbolice, la 25 de ani de la Revoluţie"

Ziua Naţională a României marchează, în acest an, şi debutul unei perioade simbolice, odată cu împlinirea a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, care reprezintă "recâştigarea demnităţii noastre la nivel social şi uman", susţine ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis astăzi, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

"Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă reperul istoric al României moderne şi, totodată, realizarea dezideratului de unitate, egalitate, demnitate naţională al mai multor generaţii. Ziua Unirii a devenit Ziua Naţională a României ca expresie supremă a libertăţii câştigate în Decembrie 1989. Astfel, înfăptuirea unei năzuinţe legitime a poporului român a devenit simbolul solidarităţii şi democraţiei, ambele momente - Marea Unire şi prăbuşirea regimului comunist - marcând în mod esenţial parcursul nostru istoric", se arată în mesajul ministerial.

Demnitarul adaugă că, în acest an, "Ziua Naţională marchează şi debutul unei perioade simbolice, în care se împlinesc 25 de ani de la recâştigarea demnităţii noastre la nivel social şi uman".

"Reflectăm cu acest prilej la curajul celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră, pentru identitatea actuală a statului român, ca membru cu drepturi depline în structurile europene şi euro-atlantice", continuă Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe mai afirmă că, în calitate de diplomat, îşi exprimă "convingerea că simbolul actului de voinţă al poporului român, care, atât în 1918, cât şi în Decembrie 1989, a învins toate adversităţile şi a dat un sens major aspiraţiilor noastre naţionale, va caracteriza şi de acum înainte principiile şi acţiunile noastre".

"La acest moment aniversar, adresez tuturor românilor un mesaj de respect, încredere, susţinere şi convingere în puterea noastră de a duce mai departe idealurile şi interesele României, oricare ar fi contextul istoric şi geopolitic. Este important să găsim şi să construim împreună proiecte care să dovedească coeziunea şi forţa noastră ca naţiune. La mulţi ani, România!", conchide Bogdan Aurescu.

---

Actualizare 10:40 Ministrul Apărării: "De Ziua Naţională, se cuvine să aducem un pios omagiu celor căzuţi în luptă"

De Ziua Naţională a României, "se cuvine să aducem un pios omagiu tuturor celor căzuţi pe câmpurile de bătălie care, prin sacrificiul lor, au apărat interesele noastre naţionale şi poporul român", susţine ministrul Apărării, Mircea Duşa, într-un mesaj transmis astăzi.

"Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, semnifică pentru fiecare dintre noi momentul de glorie al străvechii noastre naţiuni, care reuşea, în 1918, să-şi împlinească năzuinţele de veacuri, unirea în cadrul aceloraşi graniţe ale tuturor teritoriilor locuite de români. După declaraţiile de unire cu Regatul României ale bucovinenilor şi basarabenilor, adoptate în acelaşi an, la 1 decembrie a fost rândul transilvănenilor să exprime, în cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, voinţa lor de a se alătura Ţării, desăvârşind crearea României celei Mari sau Reîntregite, aşa cum avea să fie cunoscută ţara noastră în acele timpuri", se arată în mesajul demnitarului, publicat pe site-ul MApN.

Potrivit lui Mircea Duşa, "meritul împlinirii acestui istoric deziderat revine întregii naţiuni, deopotrivă elitelor politice, culturale, diplomatice sau militare ale vremii, dar şi oamenilor simpli, anonimi, cu toţii patrioţi devotaţi Ţării şi poporului".

"Acţiunea lor hotărâtă, în deplină armonie şi consens, rămâne un exemplu pentru noi toţi. România cea Mare s-a creat prin sacrificiile şi cu sângele ostaşilor români, mulţi dintre ei voluntari din provinciile româneşti din afara graniţelor naţionale. Ei au răspuns fără ezitare chemării Ţării, scriind glorioase pagini de eroism în luptele Primului Război Mondial. În toate marile lupte purtate de armata noastră, de-a lungul timpului, în Războiul de Independenţă, în cele două conflagraţii mondiale, dar şi în vremurile noastre, în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, ostaşii români şi-au făcut cu prisosinţă datoria", menţionează ministrul Apărării în mesaj.

Mircea Duşa mai consideră că în această zi "se cuvine să aducem un pios omagiu tuturor celor căzuţi pe câmpurile de bătălie care, prin sacrificiul lor, au apărat interesele noastre naţionale şi poporul român".

"De Ziua Naţională a Românie, Alba Iulia există nu doar în inima Transilvaniei, dar şi în inima fiecăruia dintre noi, oriunde ne-am afla. În această zi, drapelul tricolor va împodobi cu mândrie ferestrele şi porţile caselor noastre. Astăzi, să ne amintim măreţele idealuri care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi care stau mărturie generaţiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca naţiune. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!", încheie ministrul Apărării Naţionale.

---

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) alocă 2.281.450 lei pentru sărbătorirea Zilei Naţionale (1 Decembrie) de către misiunile diplomatice şi institutele culturale care organizează, cu această ocazie, concerte, expoziţii, prezentări de modă, gale ale filmului românesc, lansări de carte şi conferinţe, a anunţat ieri diplomaţia română, la solicitarea Mediafax.

Potrivit MAE, aceste evenimente au ca scop "promovarea valorilor reprezentative ale culturii tradiţionale şi contemporane româneşti, în contextul special al marcării în acest an a 25 de ani de la prăbuşirea regimurilor totalitare în Europa Centrală şi de Sud-Est". Manifestaţiile se adresează autorităţilor, corpului diplomatic, publicului, personalităţilor, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai mass-media din ţările de reşedinţă, precum şi opiniei publice internaţionale.

De Ziua Naţională, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se va afla la Chişinău, în prima sa vizită oficială în străinătate, ocazie cu care va participa la recepţia organizată de Ambasada României în Republica Moldova.

Mai multe misiuni au organizat în avans evenimente cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. Astfel, seria manifestaţiilor organizate de Ambasada României la Viena a fost deschisă miercuri, cu o seară culturală la sediul misiunii, intitulată "Seară vieneză cu suflet românesc", ce a inclus o prezentare de modă şi un concert susţinut de artişti ai Operei de Stat din Viena originari din România. Programul cultural a fost urmat de o recepţie, cu preparate tradiţionale şi vinuri româneşti. Printre cei aproximativ 160 de invitaţi, s-au aflat parlamentari austrieci, foşti miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Viena, reprezentanţi ai cercurilor academice, de afaceri, turism şi culturale din capitala Austriei.

Şi în Ungaria, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în avans. Pe 24 noiembrie, la centrul cultural RaM Colosseum din Budapesta a fost prezentat spectacolul "Suflet Românesc" al actorului Dan Puric, organizat de Institutul Cultural Român (ICR), urmat de o recepţie a Ambasadei României, la care au luat parte peste 600 de invitaţi, din partea autorităţilor ungare (guvern, parlament, primării, alte instituţii), ai corpului diplomatic, mediului academic şi cultural, mass-media, comunităţii româneşti din Budapesta şi din provincie.

În Statele Unite ale Americii, ICR New York şi Ambasada României la Washington au organizat, pe 26 noiembrie, concertul violonistului Alexandru Tomescu, prilej cu care ambasadorul Iulian Buga le-a transmis un mesaj românilor din SUA, publicat pe site-ul ambasadei: "Chiar dacă se află departe de ţară, românii din America nu au contenit să reprezinte cu demnitate România şi să fie cu sufletul alături de ea. Aşa cum a dovedit-o şi recent, cu ocazia alegerilor din luna noiembrie a acestui an, comunitatea românească a înţeles că sprijinul său este indispensabil pentru asumarea de către România a valorilor democratice şi pentru păstrarea identităţii naţionale prin promovarea valorilor, a tradiţiilor şi a culturii româneşti în spaţiul american".

În Canada, pe 24 noiembrie, la Galeria naţională de artă din Ottawa, au avut loc o recepţie şi un concert, iar ieri, la Primăria din capitala canadiană a fost organizat un eveniment ce a cuprins concerte, dansuri populare, mâncare tradiţională, premii şi vânzări de produse.

În Franţa, în perioada 19 noiembrie - 2 decembrie, are loc, în Strasbourg, "Festivalul de film românesc", în timp ce în Israel este organizată expoziţia "România şi Israel în culorile naturii", la sediul ICR Tel Aviv, în intervalul 1 decembrie 2014 - 31 ianuarie 2015.

Ziua României a fost sărbătorită şi în Sri Lanka, printr-un cocktail şi o expoziţie de vinuri româneşti la care au participat peste 200 de persoane, printre care membri ai guvernului srilankez, parlamentari, reprezentanţi ai MAE, Guvernatorul Băncii Centrale a Sri Lanka, înalţi funcţionari din ministere şi alte instituţii centrale, cetăţeni ai ţării sud-asiatice care au studiat în România şi cetăţeni români rezidenţi în Sri Lanka, inclusiv voluntarii români care lucrează la organizaţiile din sistemul ONU.

Nu în ultimul rând, cocktail-uri aniversare de Ziua Naţională au fost organizate şi în Vietnam şi Zimbabwe.

Peste 2.700 de militari români şi străini, 280 de mijloace tehnice

Peste 2.700 de militari români şi străini, cu 280 de mijloace tehnice, din MApN, MAI, SRI şi SPP participă astăzi la parada militară de Ziua Naţională a României, în Piaţa Constituţiei din Capitală, la eveniment urmând să asiste şi preşedintele în exerciţiu Traian Băsescu, mai informează Mediafax.

Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

În acest an, parada se desfăşoară în Piaţa Constituţiei, după ce Arcul de Triumf a intrat într-un proces de reabilitare şi reparaţii. Evenimentul este programat să înceapă la ora 11:00.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa 21 de salve de tun de către bateria de artilerie a Regimentului 30 Gardă ,,Mihai Viteazul".

Corul Academic "Divina Armonie", acompaniat de orchestrele reunite ale Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale, Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul şi Muzicii Militare a Diviziei 1 infanterie "DACICA", va interpreta Imnul Naţional.

În deschiderea paradei, va evolua, cu drapelul naţional, un elicopter Mi-17, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Primul bloc de defilare al Armatei României va fi reprezentat de detaşamentul Batalionului 26 Infanterie "Neagoe Basarab", din Brigada 2 Infanterie "ROVINE".

La defilare, Franţa va fi reprezentată de un detaşament format din 30 de militari francezi ai Regimentului 40 Artilerie.

În premieră, cu ocazia Zilei Naţionale a României va defila în Piaţa Constituţiei Garda de Onoare a Armatei Republicii Moldova.

Forţele armate poloneze vor fi reprezentate de un detaşament din Batalionul Gărzii de Onoare.

La paradă, va defila şi un detaşament al Statelor Unite ale Americii, compus din puşcaşi marini dislocaţi la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forţei de Rotaţie a Mării Negre. Aceştia sunt supranumiţi "Lorzii războiului" şi fac parte din Batalionul 2 al Regimentului 2 Puşcaşi Marini din Baza Lejeune.

Prin faţa asistenţei, va defila şi detaşamentul Republicii Turce aparţinând Brigăzii 66 Infanterie Mecanizată, care, din 2005, este parte integrantă a Forţei de Reacţie Imediată a Alianţei Nord- Atlantice.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rusine Bursa, rusine Make; de 1 Decembrie, ziarul trebuia sa aiba un editorial dedicate sarbatorii; i-ati dat liber dlui Codita? pacat, ar mai fi aruncat ceva mocirle pe hartie. 

    1. Găsiţi un articol scris pe această temă în ediţia de pe 28.11.2014 la secţiunea "Miscellanea". Articolul are titlul "La mulţi ani, Ţara noastră!"

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb