LA O SĂPTĂMÂNĂ DE LA LANSARE Companiile vor să se listeze pe AeRO, dar nu prea ştiu când

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 martie 2015

Companiile vor să se listeze pe AeRO, dar nu prea ştiu când

Antreprenorii au fost puşi în dificultate de întrebările investitorilor privind intrarea la cotă

Încă nu ştim când ne listăm pe AeRO - acesta a fost laitmotivul întâlnirii de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul căreia mai multe companii au fost invitate să se prezinte în faţa investitorilor, în ideea să obţină finanţare prin piaţa de capital. Astăzi se împlineşte o săptămână de la lansarea oficială a sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB, rebranduit sub numele de AeRO, dar, până acum, singurele societăţi care s-au încumetat să se listeze au fost compania de curierat "Delivery Solutions" şi fondul "Carpathia Capital".

Aşa cum ne-a obişnuit în ultima perioadă, BVB a oferit încă o şansă IMM-urilor să ia contact cu posibilii investitori, doar că reprezentanţii societăţilor nu au prea ştiut ce să răspundă la întrebările privind listarea pe AeRO sau pachetele de acţiuni pe care le vor oferi investitorilor.

Primii care au deschis seria prezentărilor au fost fondatorii "7card", antreprenorii Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu. Aceştia au prezentat investitorilor un produs pentru piaţa de fitness şi cluburi sportive, un card de abonament prin care angajaţii sau companiile pot să beneficieze de acces la un număr de peste 100 de săli de sport din ţară.

Iulian Cîrciumaru a declarat: "Avem circa 7.000 de abonaţi în acest moment şi 300 de companii cliente. Am reuşit să ne extindem reţeaua de săli de sport, ajungând la peste 100 de unităţi afiliate în Bucureşti, dar avem săli şi în Braşov (12), Cluj (15) şi Timişoara (12). În următoarele cinci luni vom mai acoperi alte patru oraşe din ţară, respectiv Iaşi, Constanţa, Sibiu şi Ploieşti, iar la finalul lui 2015 vrem ca reţeaua noastră să cuprindă toate oraşele mari".

Domnul Cîrciumaru a precizat că "7card" a avut o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei în 2014 şi estimează afaceri de 6,2 milioane lei pentru 2015, cu o marjă de profit de 15%. Preţul unui abonament lunar "7card" este, în medie, de 110-115 lei, cu TVA inclus, conform surselor citate.

În plus, la insistenţele audienţei, Andrei Creţu a spus că se gândeşte să ofere investitorilor un pachet de 20-25% din acţiuni: "Vrem să folosim capitalul obţinut pentru îmbunătăţirea departamentului de vânzări şi marketing, pentru ca afacerea noastră să se dezvolte mai rapid, dar încă nu ştim când ne vom lista". Acţionarii "7card" sunt Iulian Cîrciumaru şi Andrei Creţu, fiecare având 40% din acţiuni, respectiv Cătălin Ivaşcu, cu 20% din capitalul social.

Nicoro Toys se gândeşte la AeRO

Mihai Frangulea, directorul general al Nicoro Trading SRL, distribuitor local de jucării, a venit în faţa investitorilor să-şi prezinte afacerea şi planul de dezvoltare, menţionând că Bursa poate să fie o opţiune de finanţare, dar că mai sunt şi altele.

Domnia sa a precizat: "Ar fi ilogic să vând pachetul majoritar de acţiuni. Nu vreau să mă cert cu nimeni. Voi vinde cel mult 49% din acţiuni, dar acum nu este momentul cel mai bun. N-am nicio problemă dacă pe AeRO ar apărea companii cu trecut suspect. Nu m-ar influenţa, suntem doar «colegi de monitor»".

Mihai Frangulea consideră că piaţa locală de jucării nu este prea puternică din punctul de vedere al puterii de cumpărare: "Anul trecut am avut o cifră de afaceri de 14,3 milioane de lei, iar pentru 2015 ne aşteptăm la afaceri de 20 milioane de lei, cu un profit de 1,1 milioane lei. 80% din totalul vânzărilor au fost realizate prin magazinul online, 10% au venit din produsele cumpărate din benzinării, iar restul au fost realizate prin hipermaketuri". Mihai Frangulea este unicul acţionar al Nicoro Trading SRL.

"Fabrica de cafea" vrea să ofere dividende de 10-15% din cifra de afaceri

Societatea "Fabrica de cafea", care deţine brandul Contego Coffee, cochetează cu ideea listării pe AeRO, dar antreprenorul Ştefan Iordache nu a oferit informaţii concrete referitoare la data listării. Însă domnia sa are în plan să ofere posibililor investitori dividende de 10-15% din cifra de afaceri a companiei.

Ştefan Iordache a precizat: "Importăm cafea verde de la distribuitorii internaţionali şi o prăjim la noi în ţară. Anul trecut, am realizat o retehnologizare completă şi am achiziţionat un cuptor de prăjire foarte performant din Grecia. Piaţa de cafea prăjită este în ascensiune şi estimăm o cifră de afaceri de 1,4 milioane lei, în 2015".

În opinia domniei sale, vânzările companiei vor înregistra o creştere de 25-30% în următorii trei ani. Antreprenorul îşi doreşte să obţină în acest an un capital de 250.000 de euro pentru creşterea capacităţii de producţie.

Acţionarii "Fabrica de cafea" sunt Ştefan Iordache şi Carina Tănăsescu, fiecare având 50% din capitalul social.

Techirghiol Cosmetics vrea să atragă investitori, pe termen mediu şi lung

Techirghiol Cosmetics SRL, care deţine brandul Techir, este o societate ce realizează produse dermato-cosmetice, prin valorificarea resurselor lacului Techirghiol, după cum a declarat administratorul firmei, Oana Stan, ce deţine 50% din capitalul social. Celălalt acţionar este tatăl domniei sale, Adrian Stan, cu 50% din acţiuni.

"Techir" produce, printre altele, creme antireumatice pentru masaj, creme hidratante, săpunuri naturale sau uleiuri terapeutice.

În 2014, firma a avut o cifră de afaceri de 23.500 de euro, iar pentru anul curent Oana Stan estimează o dublare a afacerilor.

Doamna Stan a declarat că prezentarea de ieri în faţa investitorilor este "un test": "Ne dorim să atragem investitori pe termen mediu şi lung. Ne vom uita spre viitor la listarea pe AeRO. Poate chiar se va întâmpla".

Papageorgiadis, de la imobiliare la produse bio

Omul de afaceri grec Ilias Papageorgiadis, fondator al companiei de consultanţă imobiliară MORE Real Estate Services, a surprins ieri audienţa printr-o nouă idee de afaceri. Domnia sa a prezentat conceptul "Ygrec", prin care vrea să distribuie pe piaţa locală produse bio greceşti: "În perioada 2010-2014, mai mult de 1,5 milioane de români şi-au petrecut vacanţa în Grecia şi au apreciat mâncarea de acolo. Noi vrem să aducem acele produse şi servicii în România. Avem produse bio prin colaborarea cu cei mai buni producători din Grecia".

Ilias Papageorgiadis a subliniat: "Dacă vom găsi un investitor, cu siguranţă ne vom lista pe AeRO. Vrem să fim în top 10 pe această platformă de tranzacţionare".

În opinia domniei sale, oamenii cu venituri medii, care nu mai vor să ţină banii la bancă, ar putea să investească în acţiunile "Ygrec", pentru că sectorul produselor bio va creşte, cu siguranţă.

În ultima lună, aproape 20 de companii locale şi străine au trecut prin faţa investitorilor, în vederea listării pe piaţa AeRO, însă doar Delivery Solutions şi Carpathia Capital au intrat la cotă.

Bogdan Mugescu, business development specialist al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a declarat recent că departamentul de dezvoltare al instituţiei ţinteşte o listare pe săptămână a companiilor private sau "măcar trei listări pe lună", pe piaţa AeRO, începând de anul viitor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nimeni nu vede că trebuie început cu educația financiară a populației? Cu tinerii care vor investi pe bursă doar peste 15-20 de ani !

    Toată lumea vorbește că la bursa " se joacă" și nu se investește !! La bursa se pierd bani ! Vezi cazurile celebre! Sima, Ana Maria Mihaescu, Imobiliare Muntenia, Carpatica Invest, Harinvest ! Așadar ?  

    Se lauda peste tot , nu ca ar cunoaste regulile, ca sunt "n" companion care se vor lista odata cu "schimbarea la fata" a ATS-ului!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb