Nicuşor Marian Buică, director general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia (SIF4), a fost numit în adunarea acţionarilor Conpet Ploieşti (COTE) de astăzi în funcţia de administrator al transportatorului naţional de produse petroliere, pe un mandat de trei ani, se arată într-un raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Începând cu luna iulie, Nicuşor Buică a ocupat funcţia de administrator provizoriu, el fiind numit la propunerea acţionarului Dedeman, ce deţine circa 7,4% din Conpet.
Buică a fost singurul candidat propus pentru postul de administrator al companiei de stat, recomandarea de numire fiind dată de societatea de investiţii financiare pe care o conduce. SIF Muntenia deţine 35.596 de acţiuni COTE, echivalentul a 0,4112% din capitalul social al transportatorului.
Directorul SAI Muntenia Invest ocupă astfel locul rămas vacant ca urmare renunţării Karinei Pavăl, fiica lui Dragoş Pavăl, unul dintre fondatorii Dedeman.
De profesie economist, Nicuşor Buică a fost broker de investiţii între 1998 şi 2001, director în mai multe companii private în mare parte din deceniul anterior, urmând odată cu 2012 să intre în administraţia publică centrală ca secretar de stat în mai multe ministere, precum Ministerul Trans-porturilor, Ministerul Mediului, Finanţelor Publice sau Ministerul Fondurilor Europene.
Domnul Buică mai are o diplomă de la Colegiul Naţional de lnformaţii, respectiv Academia Naţională de lnformaţii Mihai Viteazul Bucureşti, obţinută într-un program postuniversitar de trei luni în perioada martie - iunie 2014, potrivit CV-ului.
Transportatorul de produse petroliere a raportat un profit net de 31,18 milioane de lei, pentru primele şase luni ale acestui an, în creştere cu 44,2% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, în general graţie creşterii tarifului de transport pe subsistemul ţară. Cifra de afaceri a urcat cu 8,5%, până la 200,6 milioane de lei.
Compania, a cărei valoare de piaţă este de 690,87 milioane de lei, este controlată de Statul Român care deţine, prin Ministerul Energiei, 58,71% din acţiuni.