LA SIF BANAT-CRIŞANA Dividend cu randament de 2% sau răscumpărări de acţiuni

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 martie 2020

Dividend cu randament de 2% sau răscumpărări de acţiuni

În vara anului trecut, o bună parte a acţionarilor SIF1 nu a vrut dividende din profitul anului 2016

Acţionarilor li se va mai supune la vot ca 880.000 de titluri SIF Banat-Crişana să fie distribuite gratuit către conducerea societăţii

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) vor avea pe masă, la adunarea din 27 aprilie, două variante de repartizare a profitului net raportat de societate anul trecut, de 159,49 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel aferent anului 2018, când SIF1 a obţinut un rezultat de 77,18 milioane de lei, potrivit convocatorului SIF-ului publicat la începutul aceste săptămâni, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), şi a rezultatelor financiare preliminare ale societăţii.

O opţiune are în vedere alocarea către acţionari a sumei de 25,73 milioane de lei, în timp ce diferenţa de 133,76 milioane de lei va merge către "Alte rezerve".

Dividendul pe acţiune este de 0,05 lei ceea ce, raportat la cotaţia SIF1 de luni, de 2,31 lei, oferă un randament brut de 2,16%.

Cealaltă variantă presupune repartizarea întregului profit către "Alte rezerve", în scopul demarării unui program de răscumpărare a 15 milioane de acţiuni proprii, reprezentând 2,9% din SIF Banat-Crişana, în scopul reducerii capitalului social prin anularea titlurilor.

Acţiunile vor fi răscumpărate la preţuri cuprinse între 0,1 lei/titlu şi 4,9665 lei/titlu, durata programului fiind de cel mult 18 luni din momentul publicării operaţiunii în Monitorul Oficial.

Anul trecut, într-o adunare extraordinară a acţionarilor SIF Banat-Crişana convocată la solicitarea unui grup coagulat în jurul SIF Oltenia (SIF5) şi care a avut loc în data de 20 iunie, au fost respinse toate punctele de pe ordinea de zi, inclusiv distribuirea de dividende din profitul anului 2016, în sumă de 77,62 milioane lei şi care au fost reapartizate la "alte rezerve", dar neutilizate conform destinaţiei iniţiale.

Potrivit unor documente ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) consultate de Ziarul BURSA, la data de 6 iunie 2019, acţionarii SIF1 cu o deţinere de peste 1% din societate erau:

- Opus-Chartered Issuances: 4,99%

- SIF Muntenia: 4,97%

- Aris Capital: 4,83%

- Smart Capital Investments: 4,72%

- Atlas-Investment Solutions: 4,36%

- Romania Strategy Fund: 4,11%

- SIF Oltenia: 3,77%

- SIF Moldova: 3,57%

- Torch Invest: 2,67%

- FII Active Plus: 2,59%

- Metropolitan Life Fond de Pensii: 2,47%

- Morgan Stanley & Co International Plc: 2,43%

- Aripi Fond de Pensii: 1,98%

- Pension Reserves Investment Trust Fund: 1,48%

- International Romanian Equity: 1,05%

- Vital/Aegon Fond de Pensii: 1,03%

- Broadhurst Investments Trust Fund: 1,02%.

Ultima dată când SIF Banat- Crişana a distribuit bani către acţionari a fost în 2015.

Pe lângă repartizarea profitului anului trecut, tot în data de 27 aprilie, acţionarii SIF Banat-Crişana vor mai avea pe masă propunerea ca un număr de 880.000 de acţiuni SIF1, răscumpărate în temeiul unei hotărâri din aprilie 2018, să fie alocate gratuit către administratorii şi directorii societăţii, în cadrul Planului de tip "Stock Option Plan", aprobat în aprilie 2019.

În plus, acţionarilor li se va mai supune la vot aprobarea derulării unui alt program de răscumpărare, tot pentru maxim 880.000 de titluri SIF1, în vederea distribuirii către membrii conducerii societăţii, în scopul fidelizării acestora, precum şi al recompensării pentru activitatea desfăşurată în cadrul SIF-ului, conform unor criterii de performanţă ce urmează a fi stabilite de Consiliul de Administraţie.

În data de 10 martie, acţionarii SIF Banat-Crişana au aprobat eliminarea din actul constitutiv al societăţii a prevederilor referitoare la limita de deţinere de 5%, conform prevederilor Legii Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), care a intrat în vigoare în data de 24 ianuarie.

Acum, urmează ca pragul să fie efectiv eliminat începând cu data de 24 iulie 2020, adică la şase luni de la intrarea în vigoare a Legii FIA.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Hoti si iar hoti!

    1. RASCUMPARARE DE ACTIUNI PROPRII EGAL HOTIE !!!

    Titlul spune aproape tot. ASF ar trebui să aibă inițiative legislative pentru stoparea practicii de utilizare a fondurilor unei societăți pentru cumpararea de acțiuni ce să fie " distribuite " conducerilor executive , care, oricum au alte numeroase beneficii nemeritate.

    1. Ciuciu dividende,de ani de zile se fură cu legea pe masă și nici o instituție de control nu spune nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb