"Halliburton Energy Services" Inc., divizie a companiei americane "Halliburton" Co., şi-a recunoscut vinovăţia pentru distrugerea unor probe critice, după deversarea de petrol produsă în Golful Mexic, în 2010, anunţă Departamentul de Justiţie din SUA.
"Halliburton", furnizor de servicii petroliere, a informat că va plăti amenda maximă în acest caz, de 200.000 de dolari, iar timp de trei ani va fi supusă probaţiunii. Compania va continua, de asemenea, să coopereze în ancheta penală derulată de guvern în cazul menţionat. Separat, tot ca urmare a dezastrului ecologic, "Halliburton" a avut o contribuţie voluntară de 55 de milioane de dolari către Fundaţia Naţională a Peştelui şi Vieţii Sălbatice.
În declaraţia sa, "Halliburton" a precizat că a încălcat legea prin ştergerea unor înregistrări şi a menţionat că "Departamentul de Justiţie a fost de acord să nu continue urmărirea penală a companiei".
"Halliburton" a suferit daune enorme la adresa reputaţiei sale - la fel ca societăţile BP şi "Transocean", operatorul platformei Deepwater Horizon - în explozia din 2010, care a ucis 11 muncitori şi a împrăştiat petrol pe kilometri întregi de plaje. Toate cele trei companii au pledat "vinovat" în cazul penal privind această deversare.
BP a acuzat compania "Halliburton", în 2011, că a distrus rezultatele unui test de cimentare privind forajul de pe platfoma Deepwater Horizon. BP şi "Halliburton" s-au acţionat reciproc în instanţă pentru responsabilitatea pentru dezastru.
Departamentul de Justiţie a precizat că "Halliburton" i-a recomandat companiei petroliere britanice BP, înainte să efectueze forajul, ca sonda să includă 21 de inele de metal de centralizare pentru stabilizarea cimentării, dar a indicat că diferenţa dintre cele două posibilităţi este mică. Drept urmare, BP a ales să folosească doar şase inele la cimentarea sondei care a explodat, provocând dezastrul ecologic.
Conform autorităţilor SUA, în ancheta internă de după accident, "Halliburton" le-a ordonat lucrătorilor să distrugă simulările de pe computer şi a acuzat că BP a fost neglijentă întrucât nu i-a urmat întocmai sfaturile.
1. sondele pot exploda
(mesaj trimis de Geo în data de 29.07.2013, 11:34)
test de cimentare se face si la sonde pentru fracturare hidraulica...