Băncile din zona euro au solicitat un volum peste aşteptări de credite ieftine pe termen lung de la Banca Centrală Europeană (BCE), pe fondul estimărilor că perioada banilor ieftini se apropie de sfârşit, informează Reuters.
BCE a informat, ieri, că a acordat unui număr de 474 de bănci din zona euro credite pe patru ani în valoare de 233,5 miliarde de euro, la ultima sa operaţiune ţintită de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO), o sumă dublă faţă de cea preconizată de economiştii intervievaţi de Reuters.
Această sumă peste aşteptări sugerează că băncile încearcă să acumuleze lichidităţi ieftine pe măsură ce economia zonei euro îşi revine iar piaţa se aşteaptă ca BCE să înceapă să majoreze costul creditului. "Pe fondul unei politici mai restrictive a BCE are sens pentru bănci să îşi asigure lichidităţi", a declarat Dirk Gojny, economist la banca germană National Bank, conform Agerpres.
Băncile italiene "Intesa Sanpaolo" şi "UniCredit", singurele care au dat publicităţii astfel de informaţii, au precizat că au împrumutat de la BCE 12 miliarde, respectiv 24 de miliarde de euro.
Prezentată în urmă cu un an când creşterea creditului în zona euro era aproape nulă, cea de-a doua serie de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen mai lung (TLTRO) oferă băncilor finanţare cu dobândă zero cu condiţia să acorde credite pentru firme şi gospodării. Însă, în condiţiile în care, în prezent, creşterea creditului pentru companii a atins cel mai ridicat nivel de după 2009 iar creşterea economică este relativ robustă, BCE a decis luna trecută să nu mai prelungească programul TLTRO, o decizie care potrivit unor analişti marchează un mic pas spre normalizarea politicii monetare a BCE.
BCE urmează să îşi reducă şi achiziţiile de active, o altă măsură destinată susţinerii creşterii economice, până la 60 miliarde de euro în aprilie, de la 80 miliarde de euro pe lună anterioară. Cu toate acestea, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că dobânzile în zona euro vor rămâne la un minim istoric până la finele programului de achiziţii de obligaţiuni, care este preconizat să se întindă până la finele lui 2017.