Ciprul rămâne un centru internaţional de afaceri, mai ales fiindcă ecomonia ţării dă semne reale de revenire, au afirmat reprezentanţii băncii de investiţii Saxo Bank, într-o conferinţă ţinută luni.
Potrivit Saxo Bank, pilonii pe care stă o viitoare evoluţie pozitivă a Ciprului sunt industria gazelor, turismul, industria transportului maritim, dar şi regimul fiscal practicat în această ţară.
Astfel, potrivit băncii, zăcămintele de gaze naturale ale Ciprului vor aduce un efect pozitiv asupra dezvoltării macroeconomice a statului şi asupra atragerii investitorilor. În luna iunie, Kristian Vighenin, ministrul de Externe de la Sofia, a afirmat, după o discuţie cu omologul său cipriot, Ioannis Kasoulides, că Cipru ar putea furniza gaz natural către Bulgaria şi alte ţări central-europene, ca să diminueze puternica dependenţă a regiunii de livrările ruseşti.
Statul cipriot a descoperit, recent, un zăcământ de gaze naturale estimat la 100-170 miliarde metri cubi şi a demarat deja căutări pentru găsirea altor rezerve de hidrocarburi.
Conform Saxo Bank, turismul Ciprului va creşte considerabil pe fondul unui acord privind spaţiul aerian cu Rusia.
De asemenea, banca a spus că un cadru legislativ pentru dezvoltarea de cazinouri va atrage turişti, pentru a revigora economia.
Regimul fiscal din Cipru constituie, din punctul de vedere al reprezentanţilor Saxo, un important motor pentru economie, în sensul atragerii de investitori. Aceştia amintesc de faptul că Cipru are cota impozitului pe venitul din comerţ cea mai scăzută din Europa, de 12,5%.
De asemenea, banca menţionează şi faptul că regimul de taxare cipriot oferă scutire completă de impozit pe venitul din dividende, primit de o societate cu rezidenţa fiscală în Cipru de la filiale şi participaţii din străinătate, cu condiţia ca minim 1% din capitalul social al filialei să fie deţinut de societatea din Cipru.
În urma acordului încheiat, anul trecut, de autorităţile din Cipru cu Troica creditorilor internaţionali (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană), Laiki Bank, a doua bancă a ţării, din punct de vedere al dimensiunii activelor, a fost împărţită într-o parte "rea", care a intrat în lichidare şi una "bună", care a fost absorbită de Bank of Cyprus (BoC), cea mai mare bancă cipriotă.
BoC a fost recapitalizată, prin utilizarea a 47,5% din sumele din depozite care depăşeau plafonul de garantare de 100.000 euro.